lauantai 19. huhtikuuta 2014

Itse palvattu karitsalampaan yrttipaisti


Pääsiäiseksi halusimme lammasta jossain muodossa. Täällä vain on kaupoissa hirveän huonot valikoimat. Pääasiassa lammasta löytyy pakastealtaasta paistin muodossa. Lampaan jauhelihaakin olisin halunnut kebablihan raaka-aineeksi, mutta eipä vain sitäkään ollut missään myynnissä. Kivikylän tehtaanmyymälästä lammasta löytyi kolmessa eri muodossa. Oli raakaa karitsalampaan yrttipaistia kotona kypsennettäväksi, nakkeja sekä palvattua paistia. Palvatussa paistissa oli kilohintaa niin paljon, ettei siitä tullut kauppoja, mutta mukaan lähti sekä yrttipaisti että nakkeja. Yrttipaistin päätimme palvata itse ja näin pääsimme vihdoin kokeilemaan myös kylmäsavustuskoneemme toimimista palvausuunina. Kaupassa käynnin jälkeen laitoimme paistin uuniin illalla puoli kahdeksan aikaan. Palvauksen aikana käytiin uusi leppäkiekko lisäämässä savustuslaatikkoon kaksi kertaa eli yöllä piti kerran nousta vaihto suorittamaan. Tarkoitus oli palvata paistia niin kauan, että lihan sisälämpötila näyttäisi 68 astetta. Herätyskelloa emme kuitenkaan laittaneet aamuksi soimaan, joten hieman aamukuuden jälkeen ylös noustuamme mittari näytti jo 69 astetta. Yksi aste enemmän ei kuitenkaan haitannut mitään. Paistin palvaus onnistui erittäin hyvin. Kypsyys oli juuri sopiva ja paistissa oli hyvä valkosipulin ja yrttien maku. Savun makuakin paistissa oli riittävästi. Noin 1,5 kilon lammaspaistin palvaukseen meni siis aikaa vajaa 11 tuntia.

3 kommenttia:

 1. Minähän en syö lihaa mutta pitää kuitenkin kommentoida tänne että aika mahtava juttu tuo teidän kylmäsavustuskoneenne on ihan mahtava juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hienoa päästä itse kylmäsavustamaan sekä palvaamaan. Varsinkin tuo kylmäsavustuspuoli on mahtavaa, koska kylmäsavutuotteissa on kaupassa kova hinta.:)

   Poista
 2. Kiitos. Paisti onnistui tosi hyvin.:) Aika vähäistä lampaan syönti on ollut meilläkin, mutta nyt on ollut niin hyviä kokemuksia viime vuoden valmiista palvista sekä nyt tästä, että on innostuttu enemmän. Tämäkin paisti oli vielä nuorta lihaa, niin ei ollut liian voimakas lampaan maku, eikä "villasukkaefektiä". Nyt aion vielä katsoa, jos kaupasta vielä saisi pakastepaisteja, niin kokeilen sitä nyhtölammastakin.:)

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-