torstai 3. huhtikuuta 2014

Banaani-marenkipiiras


Parsasesonki alkoi meillä jo tässä taannoin, ja sehän tietää aina ylimääräisiä valkuaisia, koska ensimmäiset parsat syömme aina joko Hollandaise- tai Bearnaise-kastikkeen kanssa, ja niihinhän kananmunista kuluu vain keltuaiset. Niinpä neljälle ylijäämävalkuaiselle piti taas keksiä jotain käyttöä, ja halusin tehdä jonkun makean piirakan pehmeällä marenkikuorrutteella, johon vain polttaisin toholla väriä pintaan. Sen kummemmin en viitsinyt alkaa leipomaan, joten piirakkaan tuli keksipohja, ja näin vältyin uunin käytöltä. Marjoista olisi tietenkin voinut tehdä jonkinlaisen täytteen, mutta halusin piirakkaan hedelmiä. Meillä ei ollut muuta kuin banaaneja, mutta niitä olikin mukava vaihteeksi kokeilla johonkin erilaiseen. Niin valmistui herkullisen makea piirakka, joka on parhaimmillaan juuri valmistuttuaan. Koska piirakan koostumus alkaa jääkaapissa kostuessaan pikkuhiljaa huonontua, piirakkaa ei kannata tehdä kovin paljon etukäteen ennen tarjoilua.


Banaani-marenkipiiras

Pohja:
200 g Digestive -keksejä
75 g voita

Banaanitäyte:
25 g voita
2 rkl ruskeaa raakaruokosokeria
4 banaania
1/2 dl banaanilikööriä
2 tl vaniljasokeria

Marenkikuorrutus:
4 kananmunan valkuaista
1 1/2 dl tomusokeria
1 tl maissitärkkelysjauhoa

Murskaa keksit hienoksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele keksiseos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin, jotta pohja jähmettyy. Kuori ja viipaloi banaanit. Sulata pannulla voi ja lisää joukkoon sokeri. Paista, kunnes sokeri sulaa voin joukkoon. Lisää pannulle banaaniviipaleet ja banaanilikööri ja paista, kunnes banaanit alkavat pehmetä ja karamellisoitua, ja neste sakenee. Mausta banaanitäyte vaniljasokerilla ja ota pannu liedeltä. Levitä banaanitäyte piirakkavuokaan keksipohjan päälle ja laita vuoka takaisin jääkaappiin jäähtymään. Valmista marenki. Vaahdota valkuaisia kulhossa ja lisää joukkoon vähitellen tomusokeria koko ajan hyvin vatkaten. Vatkaa loppuvaiheessa mukaan myös maissitärkkelysjauho. Kun vaahto on kovaa ja kiiltävää, ja pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa, levitä marenki piirakkavuokaan banaanitäytteen päälle. Painele pinta ruokalusikalla epätasaiseksi ja polta pintaan lopuksi väriä kaasupolttimella. Jos et omista kaasupoltinta, voit laittaa piirakan hetkeksi uuniin grillivastuksen alle saamaan väriä.


21 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköstä ja vielä minun lemppari täytteellä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Banaanitäytteestä tulikin tosi kiva.:)

      Poista
  2. Ihana ohje! Lemon merenque pie on hyvää joten banaanilla se on vieläkin parempaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sitruunaisia marenkipiiraita onkin vain vallan tullut tehtyä, joten oli aikakin kokeilla jotain muuta. Vaikka ei sitruunassakaan mitää vikaa ole.:)

      Poista
  3. Oih nam kun näyttää hyvältä :) Marengilla kuorrutetut leivonnaiset ja piiraat on niin herkullisia ja vielä tosi näyttävän näköisiäkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Rakastan marenkia, joten kaikki on mieleen, missä marenkia on. Marenkikuorrutus on kivan ja näyttävän näköinen.:)

      Poista
  4. Näyttää todella hyvältä! :) Ja aivan mahtava makupari!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Hyvin menee banaani ja marenki yhdessä, vaikka pikkaisen makeaa onkin. Mutta eipähän tarvitse isoa palaa syödä kerralla.:)

      Poista
  5. No kyllä vaan maistuis tämä! Näyttää tosi herkulta. Testiin menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Hyvää oli, vaikkakin aika nopeasti alkaa jääkaapissa koostumus huononemaan. Sekään ei silti pahemmin makuun vaikuta.:)

      Poista
  6. Onpa kaunis piiras.:) Toholla saa näyttävän pinnan marenkipiiraisiin. Ihana makumaailma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Hienon pinnan saa, kun vähän toholla polttelee. Kiva oli välillä tällainen banaanitäytteinen marenkipiiras. Vaihtelua sitruunalle, ja hieman pehmeämmän makuista.:)

      Poista
  7. Upean näköinen piiras!! Pitäsi itsekkin hankkia tuollainen tohotin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Minä käyn aina autotallista lainaamassa, kun keittiön puolella joskus satun tarvitsemaan.;) Kannattaa kyllä hankkia, kun ei noilla pienillä polttimilla paljon hintaakaan ole.:)

      Poista
  8. Kuulostaapa hyvältä ja näyttää kans.

    VastaaPoista
  9. Todella hieno ja maukas yhdistelmä. Kokeilin viime viikkolla tehdä italialaista marenkia fariinisokerin kanssa. Onnistui hyvin. Uskon että olisi hyvin toiminut tässäkin. Käy katsomassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Rakastan marenkia, mutten ole koskaan kuullutkaan italialaisesta marengista. Eikä ole myöskään tullut mieleen, että voisi marengissa käyttää fariinisokeria. Pitää tulla katsomaan.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-