maanantai 27. tammikuuta 2014

Syntymäpäiväkakku


Täytän huomenna jälleen... 35... Koska arkipäivänä ei ole pahemmin aikaa juhlia, kahviteltiin syntymäpäiviä etukäteen jo eilen. Kakuksi olin ensin suunnitellut jotain ihan muuta, mutta viime hetkillä muutin suunnitelmia ja leivoin kakun Prinsessakakun tyyliin. Kakun väliin laitoin itse keitettyä ananas-raparperihilloa sekä vaaleaa kiisseli-kermavaahtoseosta. Kirpeähkö hillo sopi makean marsipaanin rinnalle hyvin. Kiisseli-kermavaahtoseos saa tarkoituksella jäädä ilman sen suurempaa makeutta, koska muuten kakusta tulee helposti liian äitelä. Kiisseli-vaahtoseosta tuli vielä kakun pinnalle ohut kerros, jotta ohueksi kaulitulla marsipaanilla saisi kakun päällystettyä tasaisemmin. Kakkuun käytin valkoista marsipaania, koska se sopii hyvin tähän vuodenaikaan. Tein myös piparimuotilla jokusen marsipaanikukkasen kakkua koristamaan. Koristekukat olisi vain pitänyt tehdä jo pikkaisen aiemmin, että olisivat ehtineet vähän kuivahtaa, ja olisivat silloin pysyneet paremmin muodossaan, koska halusin kukkien terälehtien olevan hieman kohollaan. Olisi kakusta voinut tulla kiva niinkin, että olisi kukat asetellut ihan kakun pintaa myöden. Tällainen syntymäpäiväkakusta nyt kuitenkin tuli tällä kertaa, ja hieman tuli samalla harjoiteltua marsipaanin käsittelyä. Vielä enemmän vain harjoitusta tarvittaisiin...

Syntymäpäiväkakku

Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita tai margariinia
korppujauhoja

Kostutukseen:
1 - 1 1/2 dl maitoa

Täyte:
ananas-raparperihilloa
1/2 liivatelehti
1 1/2 dl maitoa
1/2 rkl sokeria
1 kananmuna
1/2 rkl perunajauhoja
1/2 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

Päälle:
1 pkt marsipaania
tomusokeria

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää joukkoon siivilän läpi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi ja kaada voideltuun ja korppujauhotettuun pieneen kakkuvuokaan. Paista kakkua 175 asteessa hieman keskitasoa alempana n. 30 minuuttia. Kokeile tikulla pohjan kypsyys. Jäähdytä kakkupohja ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan. Laita liivatelehden puolikas likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan maito, sokeri, kananmuna sekä perunajauhot. Keitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. Puserra liivatelehdestä ylimääräinen vesi pois ja liuota kiisselin joukkoon. Jäähdytä seos viileässä. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja yhdistä jäähtyneen kiisselin kanssa. Mausta vaniljasokerilla. Kostuta kakkulevyt ja täytä välit ohuella hillokerroksella sekä kiisseli-kermavaahtoseoksella. Sivele kakun päälle ja reunoille myös ohut kerros kiisseli-kermavaahtoseosta. Siivilöi työpöydälle tomusokeria ja kaulitse marsipaani ohueksi pyöreäksi levyksi niin, että sen halkaisija riittää hyvin kakun päälle ja reunojen peitteeksi. Voit jättää pienen määrän marsipaania koristeita varten, jos haluat. Koristeet eivät kuitenkaan ole välttämättömiä. Nosta kaulittu marsipaanilevy kaulimen avulla kakun päälle ja painele varovasti tiiviisti kakun pinnalle ja reunoille. Leikkaa pois yli menevät osat. Siivilöi kakun päälle hieman tomusokeria ja koristele marsipaanikoristeilla halutessasi.

21 kommenttia:

  1. Hyvää huomista syntymäpäivää! :D
    Hyvännäköinen kakku! :) Olen kerran yrittänyt laittaa marsipaania kakun päälle ja se kakku jäi päivittämättä blogiin... traumat jäi, enkä tiedä koska yritän uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sekä onnitteluista että kakkukehusta!:) Aika hankala käsiteltävä tuo marsipaani on, ja marsipaanikakun teko menee jo sellaiseksi näpertelyksi, mistä minä en keittiön puolella kauheasti tykkää. Ulkona puutarhassa voin näperrellä päiväkausia, ja vaikka asetella pikkukiviä moneen kertaan, mutta keittiössä näpertely on kauhistus. Keittiöainekset eivät tottele käsissäni niinkuin puutarhajutut.;D En minäkään varmaan taas marsipaanikakku tee pitkään aikaan.;)

      Poista
  2. Oikein paljon onnea näin etukäteen! Kaunis kakku.

    VastaaPoista
  3. Synttärionnittelut täältäkin jo! :-) Vitsi kuinka hyvältä toi kakun täyte kuulostaakaan, ananas-raparperihillo kuulostaa jotenkin tosi ihanalta. Ja muutenkin kakku on todella kauniin näköinen :-)

    VastaaPoista
  4. Hyvää syntymäpäivää :) Mmmmmhh... ananas-raparperihilloa... :) (Minäkin tein sitä ja kaikki on kohta jo syöty.) Ihanan näköinen kakku ja kiva kun voi koko ikänsä täyttää "kolkyt ja risat".

    VastaaPoista
  5. Onnea Katja.huomiselle.ja ihanan.synttärikakun oletkin tehnyt:-)

    VastaaPoista
  6. Ananas-raparperi hillo kuullostaa hienolta! Varmasti ihanan raikasta. :)

    VastaaPoista
  7. voi miten nätti kakku ja täyte kuullostaa todella hyvältä,erilaiselta :) ja marsipaaninäpertely(si) on onnistunut todella hyvin...minä taistelin 5 kakun kanssa,onneksi koristelu oli helppo ;)

    VastaaPoista
  8. Ui, miten on herkkä ja kaunis kakku ja täytteet kuulostavat sangen herkullisilta :)

    VastaaPoista
  9. Kaunis kakku! Onnea syntymäpäivän johdosta :)

    VastaaPoista
  10. Oikein paljon onnea Katja! Kakku on onnistunut niin ulkonäkönsä kuin taatusti makunsakin puolesta! Alkoi tekemään kummasti kakkua kun ohjetta luki.. ;)

    VastaaPoista
  11. Onnea Katja. Juhlitaan yhdessä huomenna! Blogini täyttä 1v huomenna ;-)

    VastaaPoista
  12. Hyvää syntymäpäivää Katja!♥ :) Ihanan suloinen ja kaunis syntymäpäiväkakku! Täyte kuulostaa aivan ihanalta. Tuo ananas-raparperihillo on varmaan tosi hyvää. Pakko kokeilla joskus sitäkin. Minä saan leipoa kakkua parin viikon kuluttua, kun vietämme miehen syntymäpäiviä ja vuosipäiväämme.

    VastaaPoista
  13. Oikein, oikein hyvää syntymäpäivää :)

    VastaaPoista
  14. Kaunis ja herkkä kakku <3 Oikein paljon onnea ja onnittelut :)

    VastaaPoista
  15. Onnea, onnea... saahan sitä toivotella näin päivän myöhässäkin. Kaunis kakku hyvine täytteineen. Kokonaan marsipaaninen kakku ei meilläkään natsaa, vaan jos reunoille laittaa muuta, sitten ihan tykätäänkin.

    VastaaPoista
  16. Onnea Onnea!! Upea kakku! Täyte kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
  17. Paljon Onnea näin jälkikäteen vielä <3

    VastaaPoista
  18. Suuret kiitokset kaikille onnitteluista.:) (Vähänkö olen myöhässä näiden vastailujeni kanssa...)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-