perjantai 31. tammikuuta 2014

Kananmunilla täytetty pekoni-lihamureke


Jauhelihamureke on yksi kivoista arkiruoista, ja sopiihan se mainiosti myös viikonlopun paremmalle aterialle. Murekkeessa käytettyjä aineksia vaihdellen siitä saa helposti arkisemman tai vähän juhlavamman version. Eri aineksilla murekkeeseen saa myös aina vaihtelua. Jauhelihapihveihin ja -pyöryköihin verrattuna mureke on paljon vaivattomampi tehdä, joten varsinkin arkena jauhelihataikinan pyöräyttääkin mieluummin juuri murekkeen muotoon. Eilen tein perunamuusin seuraksi yhden maukkaimmista murekkeistani ikinä. Mureke hupeni jo ruokailun yhteydessä aika vähiin. Illalla mureketta oli vielä pakko maistella, ja se maistui hyvin myös kylmänä leivän päällä. Murekkeen täytin vanhan ajan tyyliin keitetyillä kananmunilla. Kananmunatäytteellä muuten niin ankean harmaaseen murekemassaan saa helposti näköä ja väriä. Murekkeen pinnan päällystin pekonisiivuilla. Pekoni lisää murekkeen maukkautta ja sen alla mureke myöskin kypsyy meheväksi. Tehtaanmyymälästä ostettiin ensimmäistä kertaa pekonia irtomyynnistä. Se ei ollut ihan niin suolaista kuin kaupan vakuumipakatut pekonit. Irtomyyntipekonia tulee varmasti jatkossa käytettyä aina kuin vain mahdollista.

Kananmunilla täytetty pekoni-lihamureke

tilkka rasvaa paistamiseen
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl ruokakermaa
1/2 dl korppujauhoja
1 kananmuna
n. 1 rkl lipstikkasuolaa
n. 1/2 rkl savustettua paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
500 g jauhelihaa
4 keitettyä kananmunaa
2 - 3 rkl ketsuppia
n. 8 siivua pekonia

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna rasva pannulla ja ruskista sipulisilppu siinä. Sekoita ruokakerma, korppujauhot ja kananmuna yhteen. Anna turvota noin puoli tuntia. Mausta korppujauhoseos lipstikkasuolalla, paprikajauheella ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon jäähtynyt sipuli sekä jauheliha tasaiseksi massaksi. Levitä noin puolet murekemassasta uunivuoan pohjalle pitkulaisen murekkeen muotoon kylmällä vedellä kostutetuin käsin. Tee keskelle syvennys ja laita kuoritut kananmunat jonoon murekemassan päälle. Muotoile loppu murekemassasta kananmunien päälle. Sivele murekkeen pinta ketsupilla ja päällystä pekonin siivuilla. Kypsennä mureke uunin alatasolla 175-asteessa n. 45 minuuttia, kunnes jauheliha on kypsää ja pekonipinta saanut väriä.

10 kommenttia:

  1. Kyllä maistuisi taas kerran ;)
    Otan ohjeen talteen!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaapa hyvältä. Täytyy ottaa ohje talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli, ja loppui melkein kesken. Kannattaa kokeilla:)

      Poista
  3. kiva ruoka,tykkään myös välillä viikonloppuruoksi tehdä murekkeita(nytkin jääkaapissa jauhelihaa vähän enemmän varattuna) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murekkeet on kivoja. Aina ei viitsi alkaa tekemään pihvejä ja vielä vähemmän pyöryköitä. Mureke on silloin hyvä vaihtoehto.:)

      Poista
  4. Oi että, nam! Tällainen ruoka maistuisikin lumitöiden jälkeen! Täydellinen viikonloppuruoka, jos minulta kysytään. Otan ohjeen talteen, ja teen joku kerta kun koko poppoo on koolla.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mureke sopii hyvin viikonloppuruoaksikin. Sen kanssa voi vaikka samassa vuoassa kypsentää uunijuurekset, niin saa koko aterian kätevästi samassa vuoassa.:)

      Poista
  5. Voi nam! Juuri pari viikkoa sitten äiti teki tätä! Mietittiin yhdessä mitä ruokaa tehtäisiin kun perheen kesken kokoonnuttiin ja päädyttiin tähän. Äitini teki tähän sinappikuorrutteen ja kylkeen herkkusienikastikkeen. Isäni äiti teki myös usein murekkeen näin. Ihanaa ruokaa minun makuuni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinappikuorrutetta pitää ehdottomasti ensi kerralla kokeilla. Ja sienikastike sopii murekkeen kanssa loistavasti. Kananmunilla täytetty mureke on vanhanajan ruokaa parhaimmillaan.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-