perjantai 17. tammikuuta 2014

Muttisoosi


Täältä ei kaupan hyllyltä löytynyt Mutti Polpa -tomaattimurskaa. Ainoastaan tyhjää oli siinä kohtaa, missä purkkien olisi pitänyt olla. Tarkoittaakohan se sitä, että muttigate on saavuttanut jo maaseudunkin? Jos on, niin somella on melkoinen voima. Koska tämän Henri Alénin twiittaaman kastikkeen ympärillä on käynyt niin suuri hypetys, oli minunkin pakko sitä testata. Paha vain, että se kastikkeen tärkein aines oli kaupasta loppu. Muttia kuitenkin löytyi kirsikkatomaattien muodossa. Mikäs siinä, ei muuta kuin niistä sitten kastiketta vääntämään. Kastiketta keitellessäni survoin sitten kokonaisia kirsikkatomaatteja murskaksi. Punaviiniä lorautin joukkoon hapokkuuden lisäämiseksi, ja  hifistelläkin halusin, joten lisäsin kastikkeeseen myös appelsiininkuorta. Suolan ja mustapippurin lisäksi maustoin kastikkeen oreganolla, basilikalla ja timjamilla. Chilihiutaleet antoivat kastikkeelle potkua. Koska raavaalta mieheltä ei nälkä lähde pelkällä pastalla ja tomaattisoosilla, paistoin joukkoon Kivikylän hevoslenkkiä. Pelkkää kastiketta maistellessani hieman ihmettelin soosin saamaa suurta suosiota, ja mietein, että onko lopputulos nyt sen arvoinen, että kaupoista Muttin tomaattimurskat loppuu. Kun pasta ja hevoslenkki oli kunnolla sekoitettu soosin kanssa yhteen, ja maistoin haarukasta kaikkia aineksia juustoraasteen kera yhdellä kertaa, niin maistuihan se kuitenkin oikein hyvältä. Kiva jälkipoltekin jäi suuhun chilistä. Silti en vieläkään ihan tiedä, onko soosi kaiken sen saaman huomion veroista... Kokeilkaa itse, miten asian laita on. Minäkin teen soosia taas uudestaan, kunhan löydän sitä tomaattimurskaa.

Muttisoosi

1 prk Mutti-tomaattimurskaa tai muuta "hyvänmerkkistä" murskaa
1 pieni sipuli
2 pientä valkosipulin kynttä
0,6 dl hyvää oliiviöljyä
0,5 tl sokeria
0,5 dl punaviiniä
(appelsiinin kuorta)

Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään öljyssä. Vähintään 10 minuuttia matalalla lämmöllä öljyssä. Näin rakennat makeuden. Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10 minuuttia. Näin soosi makeutuu... Lisää sen jälkeen loppu murska ja vettä 2 desilitraa. Hauduta sekoittaen. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 minuutin ajan, ja lisää mahdollinen punaviini, joka tuo kastikkeeseen happamuuden. Sekoita koko ajan. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, lisää kaksi kuorimaveitsellä tehtyä palaa appelsiinin kuorta. (Niitä ei syödä, vaan ne antavat vain makua.) Mausta rohkeasti. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5 desilitraa parasta neitsytoliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin. Sekoita kastike esimerkiksi keitetyn spagetin joukkoon heti, kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin!

20 kommenttia:

  1. En ole kyseistä tomaattikastiketta kokeillut, teen tomaattikastikkeen yleensä terttutomaateista
    vähän samalla periaatteella, kuin tuo kuuluisan tomaatti soosin.
    Kiitos hyvistä ohjeista, mukavia talvipäiviä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mielenkiinnosta tätä oli kokeiltava, että tietäisi, mistä se melu johtuu.;) Tuoreista tomaateista tuleekin parhaat kastikkeet ja keitot. Kiva, jos ohjeet kelpaa. Kiitos samoin!:)

      Poista
  2. Mutti on tosi hyvä merkki ja jos käyrän säulyketomaattia niin se kyllä on valinta sillä maussa huomaa ettei siihen ole lisätty sitruunahappoa kuten monissa muissa säilyketomaateissa.Mutta oman soossini tewn yleensä tuoreista tomaateista,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvä merkki. Monet tomaattimurskat ovat entistä happamampia, kun on vielä sitruunahappoakin lisätty. Ei auta, vaikka sokeria ajaa roppakaupalla.

      Poista
  3. Tölkkitomaattien maussa on uskomattoman isot erot ja Mutti on, jos ei paras, niin ainakin yksi parhaista.
    Ei näin talvella voi Suomessa ruoanlaittoon käyttääkään muuta tomaattia kuin tölkkikamaa. Talvella "tuore" kotimainen kasvihuonetomaatti pilaa ruoan kuin ruoan, kun niissä on tomaatin näkö mutta ei makua eikä tuoksua, ihan samoin kuin ruukkutillissä tai ruukkuruohosipulissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa olet aivan oikeassa. Talviaikaan tölkissä olevat tomaatit päihittävät vihannestiskin tomaatit. Ei ole tuoreet tomaatit hyviä tähän aikaan.

      Poista
  4. Noi kirsikkatomaatit on kyllä hyviä! Me ollaan käytetty Mutti-kirsikkatomaattien lisäksi niitä Bionan versioita. Molemmista saa herkullisen kastikkeen moussakaa varten, nams! Ja ehkäpä tätä kuuluisaa tomaattikastikettakin on kokeiltava jossain vaiheessa :-) Liityin muuten lukijaksi samalla, tajusin että en ollut vielä aiemmin liittynyt. Mukavaa viikonloppua! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä ovat, ja kiva, kun kirsikkatomaattejakin on tölkissä.:) Pakkohan tällaista reseptiä kokeilla on, kun joka puolella siitä puhutaan ja kirjoitetaan.;) Mukavaa, että liityit. Kiitos samoin!:)

      Poista
  5. Mutti on mutisematta paras. Ja toi kuva - sehän on kuin mainoksesta vallan :-) kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, Mutti on paras valinta, jos tölkkitavaraa pitää käyttää.:) Kiitos! Jostain syystä Blogger muutti taas tässäkin kuvassa sävyjä niin, että jouduin sitä useamman kerran muokkaamaan ja lataamaan tänne, ja katsomaan aina miltä mikäkin versio näyttää. Ihan alkuperäisen veroiseksi en saanut enää millään, mutta ihan kohtuullinen kuitenkin.:) Blogger saisi pitää näppinsä erossa, kun kuitenkin olen ruksannut asetuksista, etten halua automaattista kuvienkäsittelyä.:(

      Poista
  6. Meilläkin testattiin tätä tänään, tosin vhh-ruokavaliolla korvattiin pasta kukkakaali-lanttumuusilla. Hyvää joo, mutta ei minun kohdallani hehkutuksen arvoista. Syön tomaattini mielummin tuoreena (vaikka ne ei talvella yhtä hyviä ookaan).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää soosi oli, mutta aika perussoosia kuitenkin. Noin suuri hehkutus tuntuu pikkaisen liialliselta... Kaikki on aina tuoreena parempaa, mutta ainakin näin talvella joutuu usein käyttämään jotain muuta.

      Poista
  7. Mutti hyvä merkki - Henri Alénin twiittaus, no jaa sanoisin "Täällä keksitään pyörää uudelleen". Avokadopastakin jäi kokeilematta suuresta suosiostaan huolimatta. Hehkutus asettaa odotukset liian korkealle ja pettymyksen mahdollisuus kasvaa. Onneksi innostun asioista tyylikkäästi myöhässä, kun muiden into on laantunut ja tilalle tullut uusi hehkutuksen aihe.

    Sinun versiosi kyllä näyttää ja kuulostaa hyvältä hevoslenkin ansiosta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutti on laadukasta.:) Maistuvaa oli soosikin, mutta ei tässä oikeastaan mikään ollut niin uutta ja ihmeellistä, että tuon somesuosion voisi käsittää. Useimmiten tulee myös noita hehkutettuja juttuja kokeiltua vasta jälkijunassa, jos ollenkaan. Välillä se ylensuuri hehkutus alkaa jopa ärsyttämään. Avokadopasta on kokeilematta, ja saattaa jäädäkin.;) Minullekin alkoi tässä ruoassa hevoslenkki maistumaan. Rapeapintaiseksi paistettuna oli tosi hyvää pastan joukossa.:)

      Poista
  8. Mutti! Siis tää sun muttis oli ihan jotain muuta, kuin pohjalaasen anoppini mutti. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein googlettaa, mikä se pohjalaanen mutti sitten oikein on. Pikkaisen on eroa tähän muttiin.;D

      Poista
  9. Onpa kaunis kuva! en ole itse vielä ehtinyt some-pastan äärelle mutta kyllä on varmaan pakko testata tätä kuuluisaa Muttipastaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Testaahan, niin tiedät onko kuuluisuutensa ansainnut vai ei.;)

      Poista
  10. Hih, avokadopasta jäi kokeilematta, kun niin moni ihmetteli suosiota, eikä oikein pitänyt minään, mahtaako jäädä tämäkin testaamatta....Somella on vaan niin ihmeellinen voima ja tietysti siihen ripaus kuuluisuutta niin avot :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samanlaista olen kuullut avokadopastasta, joten senkään vuoksi en ole innostunut tekemään. Mutta somella on tosiaan voimaa, ainakin oikeissa käsissä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-