Joulupöytäämme kuuluu aina graavilohi. Joulun alla ostettiin kokonainen kirjolohi, ja sen toinen file laitettiin graavaantumaan, ja toinen savustettiin aatonaattona jo valmiiksi. Useimmiten graaviin riittää suola, sokeri, pippuri ja tilli, mutta välillä graavia on mukava maustaa vähän enemmänkin. Konjakki on aika perinteinen valinta kalan graavaukseen, mutta yhtä hyvin sen tilalle sopii myös viski. Viskigraavattua lohta syötiin jouluna aterioiden yhteydessä sekä Saaristolaisleivän päällä.
Viskigraavattu lohi
n. 500 g kirjolohifilettä
2 - 3 rkl viskiä
1 - 2 rkl graavisuolaa (sis. suola, sokeri, tilli, sitruuna-aromi, sitruunahappo)
ripaus rosepippuria
ripaus jauhettua valkopippuria
Sivele kirjolohifile viskillä. Ripottele pinnalle muut aineet ja kääri file tiukasti tuorekelmuun. Laita file jääkaappiin ja aseta päälle kevyt paino. Anna fileen graavaantua 1 - 2 vuorokautta. Pyyhi fileen pinnalta ylimääräiset mausteet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.
Viskilohta onkin tullut maistettua viime jouluna ja hyvää oli. Ite en oo kun tosiaan sen konjakin tai finlandian kanssa graavaillu. Pakko muuten sanoa, että pirun prämee kalalautanen :)
VastaaPoistaMinä aina silloin tällöin lorautan myös viskiä graaville, jos sopiva pullo sattuu olemaan. Hyvää tulee, mutta niin tulee myös konjakilla. Finlandiaa täytyykin joku kerta kokeilla.:) Eikös, ihan on kuin tehtyä graavia varten.:)
PoistaKumpainenkin maistuu hyvin minulle, vaikken niin konjakista muuten välitäkkään... pikku loraus juomaa antaa herkullisen makusäväyksen. Pakko olla Chef Jonesin kanssa samaa mieltä...makee kalavati.
VastaaPoistaLisämakua antavat mukavasti graaville, vaikkei muuten kyseisistä juomista välittäisikään. Kaloille pitää tietenkin olla sopivan mallinen tarjoiluastia.:)
Poistaherkulliselta näyttää...minäkin,joka en ennen, edes tykännyt graavilohesta olen päässyt sen makuun,kun mies tekee :D
VastaaPoistaKiitos.:) Jotkut ruoat vaativat totuttelua, ja voivat hyvinkin alkaa maistumaan aikaa myöden.:)
PoistaKiitos.:) Veikkaisin, että sinun lautasesi on ihan samanlainen.;) Meillä on näitä pieniä kaksi ja sitten on yksi isompi. Niihin on kiva laittaa kalat tarjolle.:) Graavia pitää aina joulunakin olla, vaikka muutenkin sitä tulee usein tehtyä. Ei siihen vain tunnu kyllästyvän.:)
VastaaPoista