perjantai 27. joulukuuta 2013

Viskigraavattu lohi


Joulupöytäämme kuuluu aina graavilohi. Joulun alla ostettiin kokonainen kirjolohi, ja sen toinen file laitettiin graavaantumaan, ja toinen savustettiin aatonaattona jo valmiiksi. Useimmiten graaviin riittää suola, sokeri, pippuri ja tilli, mutta välillä graavia on mukava maustaa vähän enemmänkin. Konjakki on aika perinteinen valinta kalan graavaukseen, mutta yhtä hyvin sen tilalle sopii myös viski. Viskigraavattua lohta syötiin jouluna aterioiden yhteydessä sekä Saaristolaisleivän päällä.

Viskigraavattu lohi

n. 500 g kirjolohifilettä
2 - 3 rkl viskiä
1 - 2 rkl graavisuolaa (sis. suola, sokeri, tilli, sitruuna-aromi, sitruunahappo)
ripaus rosepippuria
ripaus jauhettua valkopippuria

Sivele kirjolohifile viskillä. Ripottele pinnalle muut aineet ja kääri file tiukasti tuorekelmuun. Laita file jääkaappiin ja aseta päälle kevyt paino. Anna fileen graavaantua 1 - 2 vuorokautta. Pyyhi fileen pinnalta ylimääräiset mausteet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.

8 kommenttia:

 1. Viskilohta onkin tullut maistettua viime jouluna ja hyvää oli. Ite en oo kun tosiaan sen konjakin tai finlandian kanssa graavaillu. Pakko muuten sanoa, että pirun prämee kalalautanen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä aina silloin tällöin lorautan myös viskiä graaville, jos sopiva pullo sattuu olemaan. Hyvää tulee, mutta niin tulee myös konjakilla. Finlandiaa täytyykin joku kerta kokeilla.:) Eikös, ihan on kuin tehtyä graavia varten.:)

   Poista
 2. Kumpainenkin maistuu hyvin minulle, vaikken niin konjakista muuten välitäkkään... pikku loraus juomaa antaa herkullisen makusäväyksen. Pakko olla Chef Jonesin kanssa samaa mieltä...makee kalavati.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisämakua antavat mukavasti graaville, vaikkei muuten kyseisistä juomista välittäisikään. Kaloille pitää tietenkin olla sopivan mallinen tarjoiluastia.:)

   Poista
 3. Hyvältä näyttää! Juu tuo kalalautanen on tosiaan hieno. Minulla on ihan samanlainen, onkohan ihan samaa kokoakin.;) On meillä aina juhlapyhinä kyllä käytössä.:) Graavilohta oli meilläkin jouluna, ihan tavalliseen tapaan valmistettuna, kyllä se kuuluu jouluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.:) Veikkaisin, että sinun lautasesi on ihan samanlainen.;) Meillä on näitä pieniä kaksi ja sitten on yksi isompi. Niihin on kiva laittaa kalat tarjolle.:) Graavia pitää aina joulunakin olla, vaikka muutenkin sitä tulee usein tehtyä. Ei siihen vain tunnu kyllästyvän.:)

   Poista
 4. herkulliselta näyttää...minäkin,joka en ennen, edes tykännyt graavilohesta olen päässyt sen makuun,kun mies tekee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.:) Jotkut ruoat vaativat totuttelua, ja voivat hyvinkin alkaa maistumaan aikaa myöden.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-