lauantai 14. joulukuuta 2013

Suklaatryffeli


Jouluvalmistelut jäävät nyt tällä erää hyvin vähälle olosuhteiden pakosta. Edellispäiväinen myrsky koetteli sen verran kovin, että kaikki aika ja voimat menevät taas pitkän aikaa jälkien korjaamiseen, siivoamiseen sekä ennalta ehkäisyyn mahdollisten tulevien myrskyjen varalta. Eilen kuitenkin aamulla ehdein pikaisesti testaamaan yhtä reseptiä HS:n Kuukausiliitteen keittokirjasta, ennen kuin piti lähteä mm. korjaamaan pihakuustamme pois naapuritalon katolta ynnä muuta mukavaa. Suklaatryffelien ohje oli niin helpon ja nopean oloinen, että halusin tehdä niitä jouluksi, kun aineksetkin kotoa löytyivät. Sen verran poikkesin alkuperäisestä ohjeesta, että tumman suklaan sijaan käytin appelsiinia ja crispejä sisältävää tummaa suklaata, sekä jätin massasta raastetun inkiväärin pois. Tryffeleistä tuli suussa sulavia ja jouluisen makuisia, koska niissä maistuu ihanasti appelsiini ja piparkakut.


 Suklaatryffeli

140 g Fazerin Orange & Crisps in Dark Chocolate
1/2 dl kuohukermaa
1 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua kanelia
50 g voita
1/2 dl murskattuja pipareita

Sulata suklaa vesihauteessa. Kiehauta kerma mausteiden kanssa. Ota suklaa pois vesihauteesta ja kaada kerma joukkoon. Lisää huoneenlämpöinen voi ja sekoita tasaiseksi. Massan pitää olla kiiltävä ja tasainen. Kaada massa esimerkiksi puolen litran pakasterasiaan ja jäähdytä kylmässä. Kumoa kovettunut suklaatryffelimassa leikkuulaudalle, leikkaa kuumalla veitsellä pieniä neliöitä ja pyöräytä niitä piparkakkumurskassa. Jos haluat suklaakuulia, pyörittele neliöt palloiksi.


19 kommenttia:

  1. Voi ei teillä on sitten myös myrskynnyt oikein kunnolla. Tänään oltiin pojun kanssa takarannalla katsomassa aikamoisia tuhoja, puita oli kaatunut roppakaupalla ja osa oli kyllä tosi vaarallisesti puolimatkassa. Omassa pihassa ei mitään vakavempaa, mitä nyt kaikki kanervat hukassa ja Azorien tuulikello palasina....olisi pitänyt järjen sanoa, että se pitää kerätä talteen ennen myrskyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahasti jouduttiin myrskyn kouriin, mutta selvittiin sentään hieman vähemmällä kuin pari vuotta sitten Tapaninmyrskyssä. Mutta on tämänkin myrskyn jäljissä vielä selvittämistä. Meilläkin on jotain pikkujuttuja hukassa. Ihmeesti se tuuli ottaa kaikkeen kiinni. Ei kaikkea huomaa aina ajoissa turvaan kantaa.

      Poista
  2. Onpa nättejä! Suklaatryffeleitä olis kyllä tarkoitus tehdä taas jouluna joten kiitän tästä inspiraatiosta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nämä oli helppoja ja nopeita, ja tosi hyviä.:) Suklaatehdas vain käyntiin siellä.:)

      Poista
  3. Varmasti sulavat suussa tekemäsi herkut ja taas on esillepano osunut kohilleen. Kyllä sä osaat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä on kyllä oikein suussa sulava koostumus. Kiitos.:)

      Poista
  4. Kauniita ja herkullisia, tällaisia ihanuuksia appelsiininystävän mieleen (meidän porukassa kaikki eivät tykkää, mutta minä kyllä suorastaan rakastan)! Tuo suklaa on kyllä ihana uutuus. Jos aikaa jää, niin voisin näitäkin tehdä, mutta katsotaan. Joulu on jo ovella ja melkein kaikki on tekemättä, osa saa jäädäkin. Juuri eilen juttelin isäni kanssa, ja hänkin (60v.) totesi, että ei ole koskaan aikaisemmin ollut joulumieli näin kateissa. Toivottavasti vuosi 2014 olisi valoisampi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Appelsiinin maku on monessa niin ihana, että halusin näihin tuota suklaata käyttää, kun sitä kaapissa oli levy. Mutta, jos appelsiinin maku ei miellytä, niin muuta suklaata vain tilalle. Ja sitä inkivääriäkin voi raastaa pari teelusikallista mukaan, niin kuin alkuperäisessä ohjeessa.;) Minun piti tehdä marmeladejakin, ja vaikka mitä kaikkea, mutta kyllä ne nyt saavat jäädä tuleviin jouluihin. Kunhan vielä graavia ja jotain silakkaa ja silliä, sekä laatikot saan tehtyä, niin niillä mennään tämä joulu. Kinkku on tilauksessa ja kalkkunakin varmaan tulossa, joten ei nälkää nähdä, vaikka vähän vähemmän joulupöydässä onkin nyt valinnan varaa.;) Ei tosiaan mieli kovin jouluinen ole vieläkään, vaikka joulu on jo ihan ovella. Lumet on taas hävinneet, mittari on plussan puolella ja kelit on mitä on. Nytkin taas tuulee aika puuskissa, ja vasta lauantaina saadaan rakennusten läheltä puut poistettua, kun silloin vasta apuvoimat ehtii paikalle.:( Ei tässä paljoa joululauluja tee mieli rallatella, kun miettii vain, pysyykö puut tarpeeksi pitkään pystyssä.

      Poista
  5. Ihanan näköisiä ja varmasti todella herkullisia. Tsemppiä raivausurakkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, näistä tuli hyviä.:) Ja kiitos tsempeistä. Tarpeeseen tulee. Nuo on niin rankkoja hommia.

      Poista
  6. Huh, teillä olikin sitten melkoisen huono onni myrskyn suhteen. Meidän mökillä kaatui iso kuusi, mutta juuri liiterin ja puppukopin väliin, joten pahemmilta vahingoilta vältyttiin.

    Mäkin haluan tehdä tryffeleitä :). Miten tässä ehtis tekemään kaiken mitä haluaisi..ois ihana jos vois joskus aloittaa joululoman jo viikko ennen joulua :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huonoa tuuria oli. Toivottavasti nyt saadaan loput isot puut ajoissa kaadettua pois, niin tulevaisuuden myrskyissä päästäisiin jo ehkä vähemmällä. Teillä kuusi osasi kaatua oikeaan paikkaan.:) Meillä on kuuset niin hankalassa paikassa, ettei niiden kaataminenkaan ole ihan helppoa. Varovainen saa olla, ettei tule lisähaavereita.

      Jouluksi on aina niin paljon suunnitelmia, ettei millään ehdi kaikkea toteuttaa.:)

      Poista
  7. Voi ei!! Oliko isokin puu mikä sieltä kaatui naapurinpuolelle? :( Ihan järjettömän paljon ollut näitä myräköitä nytten, meillä oli puoli vuorokautta sähköt pois, ja kun ne puolenpäivän aikaan tuli niin vasta silloin myrskykin alkoi laantumaan. Sitten eilen taas pimeni hetkeksi. Puita on kaatunut täälläkin päin, meidän tontilla muutama mutta onneksi tuolla aivan toisessa päässä metsässä. Viime keväänä kaadettiin talon ympäriltä 12 valtavaa kuusta, tapaninmyrskyssä ei mennyt niistä mikään ( yhdestä 10m latva) mutta ei voinut ottaa riskiä että meneekö seuraavassa myrskyssä.. niitä myrskyjä kun nyt on jatkuvasti.

    Tsempit teille sinne, todella harmi juttu!!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso, täysikasvuinen kuusihan se oli. Nyt lähtee viikonloppuna loputkin, jos vain pysyvät pystyssä siihen asti. Uusi myrsky edellisaamuyönä jo taas kävi. Kaikkiaan viisi myrskyä tässä muutaman viikon sisällä.:( Ei tosiaan enää uskalla isoja puita tontilla paljon pitää, kun ilmat ovat menneet tällaisiksi. Ankean näköistä tulee olemaan, kun puut on poissa. Vie aikaa ennen kuin silmä tottuu.:( Kiitos, eiköhän se silti tästä. Kunhan saadaan loput puut kunnialla poistettua ennen seuraavia myrskyjä.

      Poista
  8. Ihanat mausteet. Näistä tulee mieleen viime viikolla leipomani Nigellan joulusuklaakakku, jossa oli joulumausteita ja klementiiniä - herkkua oli, kuten ovat varmasti nämäkin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, hyvin jouluiset. Joulusuklaakakku kuulostaakin hyvältä ja kivalta. Klementiinejä ei olekaan tullut koskaan käytettyä leivonnassa, voisi joku kerta kokeilla.:)

      Poista
  9. Saisinko maistaa yhden? Niin ihanan näköisiä :)
    Teillä on ollut sitten kunnon myräkkä siellä, toivottavasti olette saaneet kaikki kuntoon.
    Oikein hyvää joulua teille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tulet hakemaan.;) Nämä ovat ihme kyllä säilyneet, vaikka ovatkin tosi ihanan makuisia.:) Melkoinen myrsky oli. Tämän viikon olen ollut ihan hermorauniona pienestäkin tuulenvireestä. Huomenna helpottaa, kun isot puut kaadetaan pois rakennusten läheltä. Tekemistä vielä riittää, mutta puiden kaadon jälkeen ei ole enää mitään niin kiireellistä. Tehdään sitten aina, kun ehditään. Kiitos samoin!:)

      Poista
  10. voi mitä herkkuja...meillä mennään aika perinteisesti karkeissakin....tein maapähkinäpaloja ja kas kummaa huomasin eilen että rasia on lähes tyhjä,täytyy vissiin tehdä lisää ;D

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-