Minun piti saada tuttavaltani taikinajuuri Hermannin ystävyyskakkuun, mutta leivonnan aikana olikin sattunut haaveri, ja juurikulho kellahtanut kumoon keittiön lavuaariin. Juuri jäi siis saamatta, mutta ei hätää, juuren voi hyvin tehdä itsekin. Koska en koskaan ollut päässyt maistamaan saati leipomaan kyseistä kakkua, vaikka se onkin kiertänyt maailmaa useamman vuoden, laitoin sitten juuren itse alulle. Oli ihan mielenkiintoista päästä maistamaan, miten juureen tehty kahvikakku eroaisi maultaan muista kakuista.
Koska kakku tehdään juureen, leipomaan pääsee vasta useamman päivän päästä. Kakku on siitä huolimatta hyvin vaivaton. Useampana päivänä juurta ainoastaan sekoitetaan aamuin illoin, parina päivänä lisätään hieman aineksia. Kun juurikulho on keittiön työpöydällä näkyvillä muistilapun kanssa, juuren hoitaminen käy vaivatta ja ihan ohi mennen. Minä tein kakkuni Myllyn Paras-sivulta löytyneen ohjeen mukaan. Muitakin versioita kakusta löytyy. Mm. Mustikkasuu -blogin Heidi on kesällä käyttänyt Hermanniin hieman erilaista ohjetta. Selvähän se, että reseptit aina käytössä kokevat pieniä muutoksia, kun moni tekee reseptiin omia lisäyksiään.
Käyttämälläni reseptillä taikinajuurta valmistuu neljää kakkua varten. Perjantaina käytin puolet juuresta, ja leivoin kaksi kakkua. Toiseen kakkuun laitoin rusinoita, toiseen rouhin tummaa suklaata. Ihme kyllä, vaikka suklaa on aina suklaata, tässä tapauksessa kuitenkin rusinat veivät voiton meidän mielestämme. Siispä lauantaina leivoin vielä lopun juuren kakuiksi ja tein kaksi rusinakakkua. Tällä kertaa en lähtenyt juurta kenellekään jakamaan, näin sain pakastimeenkin kakkuja joulua varten valmiiksi. Ja hyvää kakkua Hermanni onkin! Vaikka tuohon valmistamiseen meneekin viikon verran aikaa, tulen tätä tekemään toistekin.
Hermannin ystävyyskakku
Alkuun tarvittavan taikinan voi aloittaa 4. päivän aineilla. Tämän jälkeen noudatetaan ohjeita 1. päivästä alkaen. Kun saat Hermannin taikinajuuren ystävältäsi, aloita sen hoitaminen 1. päivän mukaan.
1. päivä Saat Hermannin. Laita se isoon astiaan huoneenlämpöön ja peitä liinalla.
2. päivä Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
3. päivä Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
4. päivä Hermannilla on nälkä. Anna sille:
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 2,5 dl sokeria
- 2,5 dl maitoa
6. päivä Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
7. päivä Hermannilla on taas nälkä, anna sille sama annos kuin 4. päivänä. Jaa taikina neljään osaan ja sinulle jää 1 osa. 3 muuta menee ystävillesi.
8. päivä Hermanni saa nyt viimeisen kerran ruokaa:
- 2,5 dl sokeria
- 150 g pehmeää margariinia
- 3 kananmunaa
- 1 tl suolaa
- 2 tl leivinjauhetta
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 200 g rusinoita tai pähkinöitä
- 2 tl kanelia
Paista voidellussa ja jauhotetussa rengasvuoassa, 170-asteisen uunin alaosassa noin 60 minuuttia. Hermanni on luonnollisesti kohoava taikinajuuri. Anna Hermanni 7. päivänä ystävillesi. Älä säilytä Hermannia jääkaapissa, se ei pidä siitä. Osan juuresta voi laittaa halutessaan pakastimeen, se lähtee hyvin uudestaan käymään, kun sen sulattaa.
Hermannista olen kuullut niin usein,että olisi kiva joskus sitä maistaakin;D
VastaaPoistaKuullut ja lukenut olin minäkin aina välillä tästä, muttei vain ollut sattunut kohdalle. Nyt oli juuren saanti niin lähellä, että olin jo valmistautunut kakun tekoon. Niinpä piti sitten kakut tehdä, vaikka juuri jäikin saamatta. Onneksi juuren voi tehdä itse. Yksi parhaimpia kahvikakkuja mitä olen syönyt. Toivottavasti pääset joskus ainakin maistamaan.:)
PoistaHauska idea kakun teossa :D
VastaaPoistaKiva oli kokeilla tällaista juureen leivottua kakkua, ja kiva idea tuo juuren jakaminen ystäville. Ennen vanhaan kaikenlaisia ketjukirjeitä kiersikin kädestä käteen. Nykyään kaikki tuppaa olemaan virtuaalista.;D
PoistaSain eilen juuren työkaveriltani. Hauskaa päästä kokeilemaan!
VastaaPoistaHauska yhteensattuma. Sinäkin pääset pian leipomaan ja maistelemaan Hermannia.:) Voin sanoa, että hyvä kakku tulee. Meillä tykästyttiin. Harvoin mieskään on näin paljon kahvikakuista innostunut.;)
PoistaTästä rusinaisesta meillä kyllä tykättiin niin paljon, että siitä yksi suosikkikakuista tuli.:) Pitää kyllä kokeilla toistakin versiota. Ei olisi ollenkaan paha juttu, jos olisi vieläkin parempaa.;)
VastaaPoistaKuulostaa hieman ällöttävältä ajatukselta, että kakku seisoisi ilman paistamista pöydällä monta päivää? Eikö siihen ala tulemaan hirveästi bakteereja tai homekasvustoa tms. Ja kuinka vanhaa taikinaa jossakin kakussa saattaa olla koska joku tekee ensin taikinajuuren, antaa seuraavalle,joka kasvattaa taikinaa, antaa siitä taas ystävilleen jnejnejne..
VastaaPoistaEi se kakku pöydällä seiso montaa päivää, vaan pelkkä taikinajuuri. Taikinajuuri ei ala homehtumaan eikä pilaantumaan. Niinhän se aito ruisleipäkin juuresta leivotaan, ja kunnon taikinajuuri on saattanut periytyä sukupolvelta toiselle, joten ikää juurella voi olla vuosikausia.
PoistaTaikinajuurihan alkaa siis käymään, joten se ei sen vuoksi pilaannu. Eihän viiniaineksetkaan ala homehtumaan ja pilaantumaan, kun käyminen alkaa.
PoistaHei mites toi nyt meni? :D Kun aloitat juuren, teet sen 4 pv ohjeiden mukaan mutta pitääkö odottaa siis seuraavaan päivään, ennenkuin alkaa tekemään tuosta 1:stä päivästä alkaen? Vai samanako päivänä kun on juuren tehnyt niin heti alkaa se ensimmäinen päivä? :)
VastaaPoistaAnteeksi, että vastaaminen on kestänyt näin kauan. Koneelle pääsy on nykyään niin hankalaa. Olen odottanut aina seuraavaan päivään. Eli ensimmäisenä päivänä teen juuren, sitten seuraava päivä on se 1. päivä. Juuri ei tunnu pahastuvan ylimääräisistä päivistäkään. Olen yleensä paistanut 8. päivänä kaksi kakkua ja seuraavalle päivälle jättänyt puolet juuresta ja paistanut vielä toiset kaksi kakkua.:)
Poista