tiistai 3. joulukuuta 2013

Glögi (valmistusaika 3 viikkoa)


Tätä glögiä ehtii vielä nippa nappa tekemään täksi jouluksi, jos vain kiinnostusta riittää. Ohje glögiin löytyi Leif Mannerströmin Perinteistä joulupöytään -keittokirjasta, jonka tässä taannoin arvoin lukijoideni kesken, ja arvonnan jälkeen kävin vielä kirjakaupassa hommaamassa samaisen opuksen myös omaan kirjahyllyyni. Glögin resepti kotikaljoineen, raakoine perunoineen ja inkivääreineen kuulosti niin jännältä, etten ainakaan itse voinut olla glögiä testaamatta. Reilu kolme viikkoa sitten aloitin glögin valmistuksen tekemällä ensin kotikaljan itse kotikalja-aineksista. Kotikaljan valmistuttua lisäsin joukkoon muut ainekset, ensimmäisen viikon sekoittelin glögiä pari kertaa päivässä, ja loput kaksi viikkoa se sai maustua kaikessa rauhassa. Sunnuntaina glögin sai vihdoin pullottaa, ja sitä pääsi jo hieman maistelemaankin. Kyllä maistuu ainakin meille. Hyvät jouluiset mausteet, eikä tarvitse lisätä terästystä. Kolmen viikon valmistumisaikanahan sitä terästystä syntyy glögiin luonnostaan ihan omasta takaa. Tämän glögin valmistamisesta tuli meille uusi jouluperinne. Itse tehtyä glögiä on kiva viedä myös vaikka lahjaksi.

Glögi
(n. 4 litraa)

4 1/2 l kotikaljaa
50 g tuoretta inkivääriä
5 raakaa perunaa
1 pala (50 g) hiivaa
2 1/2 kg sokeria
500 g rusinoita
20 g kuivattua pomeranssinkuorta
1/2 dl kokonaisia neilikoita
10 g kokonaisia kardemummansiemeniä

Lisäksi:
rusinoita
kuorittuja manteleita

Kuori ja viipaloi inkivääri sekä perunat. Lämmitä kotikalja suuressa kattilassa kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva kaljan joukkoon. Lisää kaikki muut ainekset. Anna seistä kannen alla huoneenlämmössä 3 viikkoa. Sekoita ensimmäisen viikon aikana pari kertaa päivässä ja anna glögin sen jälkeen maustua rauhassa. Ota glögi kolmen viikon kuluttua varovasti kauhalla kattilasta niin, ettet koske kattilan pohjalla oleviin perunoihin ja mausteisiin. Pullota glögi ja sulje pullot. Tarjoa glögi kuumana.

10 kommenttia:

 1. En ole koskaan maistanut kotitekoista glögiä. Olis mielenkiintoinen maistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain nopeatekoisempia sekoituksia on tullut joskus kokeiltua, mutta tämä oli kyllä mielenkiintoisin kokeilu. Ihan hyvän makuista.:)

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta, täytyy ensi jouluksi pistää tämä ohje muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä ohje, joten ei tätä voinut vastustaa. Ihan jouluisen makuista on.:)

   Poista
 3. Mistähän Mannerström on tuon reseptin löytänyt?... Ilman joulumausteita vaikuttaisi olevan ihan sellainen wanhan ajan kiljuresepti ;-D Taatusti riittävästi prosentteja :) Niin mielenkiintoinen ohje, että se täytyy laittaa kokeiluun viimeistään ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä häntä, mistä resepti on hänelle mieleen juolahtanut, jos on joku suvun vanha resepti.;) Ennen vanhaan perunaa käytettiinkin paljon kotipolttoisissa juomissa, yleensä vain ensin perunat jäädytettiin.;) En usko, että tässä ihan kiljun veroisia prosentteja on. Ei pahemmin tunnu päähän menevän, mutta sen verran, että kivasti lämmittää.;) Ihan glögin makuista tietenkin jouluisilla mausteilla ja aika makeaa. Kannattaa edes kerran kokeilla. Ehkä tuota reseptiä voi jatkossa hieman rukkaillakin, vaikka juotavaa siitä tuli jo ihan näinkin.;)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen resepti! En ole ennen kuullut kotikaljaan tehtävästä glögistä. Hyvä että varoitit otsikossa että tähän menee aikaa. ;) Pitänee itsekin testata kotitekoista glögiä tänä vuonna, mutta taidan lähteä kokeilemaan ensiksi viiniversiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Senpä vuoksi sitä tuli tehtyä. Perunat ja kotikalja olivat ne jännimmät ainekset. Loput jo kuulostavatkin glögiaineilta.:) Tarkoituksella laitoin jo otsikkoon valmistusajan, niin googlettamallakin glögireseptien hakijat näkevät heti, että on aikaa vievä resepti.;)

   Poista
 5. Ei olisi ihan heti uskonut niistä aineksista, että tulee oikeasti jotain juotavaa aikaiseksi. Maku olisi voinut olla ihan kauheakin.;) Tämä näyttää kyllä aivan glögiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainekset tässä on vähän jännän kuuloiset, mutta niin vain ihan juotavaa tuli.;) Tuollaista ruskeapohjaistahan se tietenkin on kotikaljan vuoksi, mutta ei se makua haittaa. Hyvä talvijuoma lämpimänä.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-