lauantai 2. marraskuuta 2013

Kinkku-purjosipulipiirakka


Meillä ei nyt sen kummemmin pyhiä vietellä miehelle osuessa iltavuorot juuri tälle viikonlopulle. Illaksi leivoin kuitenkin ruokaisan piirakan kinkku-purjosipulitäytteellä, jonka kanssa voisi vaikka avata pullon punaviiniä miehen kotiutuessa töistä. Ulos vielä kynttilät lyhtyihin palamaan, niin siinä on meidän juhlinnat tällä kertaa. No, ei tätä juhlapyhää muutoinkaan olla kovin paljon aikaisempinakaan vuosina noteerattu, joten ei tässä niin paljosta jäädä paitsi.


Piirakkaa en malttanut olla maistamatta jo palasen kahvikupillisen kanssa. Erilaisia kinkkupiirakoita olen leiponut ennenkin, mutta tämä oli ihan ensimmäinen kerta, kun itse kinkkupiirakkaa söin. Ja maukastahan tuo oli. Eli minusta on kovaa vauhtia tulossa jälleen parinkymmenen vuoden jälkeen ehta lihansyöjä.


Kinkku-purjosipulipiirakka

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

Täyte:
1 pieni sipuli hienonnettuna
pala purjosipulia ohuina siivuina
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 punainen paprika pieninä kuutioina
100 g kinkkusuikaleita
2 dl juustoraastetta
3 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
mustapippurirouhetta
timjamia
suolaa

Kuullota kasvikset kevyesti pannulla pienessä määrässä rasvaa. Nosta pannu syrjään ja anna hetki jäähtyä. Nypi keskenään huoneenlämpöinen voi ja jauhot, joihin on sekoitettu suola. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina irtopohjavuoan leivinpaperilla vuoratulle pohjalle ja hieman reunoille. Sekoita kuullotettujen kasvisten joukkoon kinkkusuikaleet, juustoraaste, ruokakerma ja kananmunat. Mausta seos mustapippurilla, timjamilla ja suolalla. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Kypsennä 200 -asteisen uunin keskitasolla n. 30 min.

14 kommenttia:

  1. Mä olen heikkona suolaisiin piirakoihin ja tuo näyttää aivan ihanalta, paksu ja mehukas :) Tykkään tehdä piirakat, niin makeat kuin suolaisetkin, aina irtopohjavuokaan, Siten piirakan saa siirrettyä näppärästi johonkin kauniille lautaselle ja tykkään että sitä on myös kivempi leikata :) Sulla on tuossa myös ihanat täytteet. Purjoa en olekaan hetkeen ostanut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolaiset piirakat onkin hyviä. Sopivat hyvin kahvipöytään ja iltapalanakin loistavia. Tässä piirakassa on sopivasti korkeutta ja hyvin mehevää on.:) Irtopohjavuoassa on kyllä kiva tehdä nämäkin, kun saa vuoasta koko piirakan esille. Vuoasta on varsinkin ensimmäinen pala aina hankala leikata. Purjoa tuli ostettua pitkästä aikaa, ja sitä piti laittaa nyt tähänkin. Ennen en pitänyt purjosta ollenkaan, mutta nykyään se maistuu tosi hyvälle.:)

      Poista
  2. Todella herkullisen ja mehevän näköinen piirakka. :)

    VastaaPoista
  3. Onpas herkullinen piirakka ihanilla täytteillä.:) Tätä voisikin tehdä joku ilta iltapalaksi.:) Purjo sopiikin hyvin kinkkupiirakkaan ja kinkkukastikkeeseenkin, jota aina välillä teen. Purjosta tulee myös hyvää muhennosta ohjeellasi.;) Tykkään - ja olen itse asiassa aina tykännyt purjon mausta. Sitä tuleekin jonkun verran käytettyä varsinkin talviaikaan.:) Eipä meilläkään sen kummemmin pyhää vietellä, mitä nyt ruokaa yhdessä tehtiin ja kynttilöitä laiteltiin ulos. Isovanhempieni haudalla tulee piipahdettua pyhäinpäivänä ja jouluna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tällaisia on kiva tehdä iltapalaksi. Mies tykkäsi todella, eikä aamuksi jäänyt yhtään.;) Purjo sopii moneen. Antaa hyvää makua ja näköäkin. Purjomuhennos on ihanaa ja varsinkin kalan kanssa hyvää. Sitä tulikin tänään taas tehtyä.;) Meillä ei kotona koskaan kauheasti purjoa käytetty, ja kouluruoissa en siitä pitänyt. Ehkä vika oli ruoissa, etten oikein purjon makuun päässyt.;) Nyt onneksi on tullut purjoakin käytettyä ja olen siihen ihastunut.:) Ei nämä kaikki pyhäpäivät sellaisia ole, että niihin olisi itselle kovin perinteiset juhlintatavat syntynyt. Tämä pyhäinpäivä/halloween on yksi sellainen, ettei sitä kovin paljon tule juhlistettua.

      Poista
  4. Näyttää taivaallisen hyvältä!

    VastaaPoista
  5. Oi, onpa hyvännäköistä piirakkaa!!! Ohje laitettu talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, meillä tästä tykättiin. Toivottavasti teilläkin, jos tätä tulee tehtyä.:)

      Poista
  6. Oi että on herkullisen näköinen =P hotkisin varmasti palan vaikka masu on täynnä burgundinpataa ja juusto''kakkua'' ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Niinhän se on, että silmät syö enemmän kuin vatsa vetää.;)

      Poista
  7. Hyvä piirakka, itse käytän piirakkapohjaan 3-viljan sämpyläjauhoja sekä perunasosejauhetta.
    Ruokakerman olen korvannut turkkilaisella jogurtilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on. Onhan nämä piirakat aina helposti muunneltavissa.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-