sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Key lime pie eli limettipiiras


Eilen kinkku-purjosipulipiirakkaa leipoessa alkoi kolottamaan myös makeanhammasta. Kotoa löytyi neljä limettiä, jotka sopivasti riittivät Pirkasta löytyneen key lime pie -reseptin toteuttamiseen. Piiraan valmistus oli todella nopeaa, ja sen sai hyvin uunivalmiiksi sillä välin, kun suolainen piirakka kypsyi uunissa.


Pohjaan tulevia Digestive -keksejä meillä ei ollut, mutta onneksi paketti Bastogne -keksejä löytyi. Niillä sain korvattua Digestivet, ja pohjasta tulikin erittäin hyvän makuinen. Bastogne -keksit ovatkin yksi suosikeistani kaupan kekseistä. Pitääkin jatkossa käyttää niitä enemmänkin myös piiras- sekä kakkupohjiin.


Piirasta tehdessä olin hieman pettynyt, kun huomasin miten pieneen ja matalaan leivonnaiseen ohjeen ainesmäärät riittävät. Pettymys oli kuitenkin turha, sillä piiras on sen verran äkkimakea, että pienestä koostaan huolimatta se on hyvin riittoisaa. Ei kahvin kanssa tarvita kuin pieni siivu, ja makean nälkä on poissa. Hyvää piiras on, niinkuin yleensäkin kaikki sitrusleivonnaiset.


Key lime pie eli limettipiiras

Pohja:
200 g Digestive tai Bastogne -keksejä
75 g voita sulatettuna

Täyte:
4 kananmunan keltuaista
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
1 1/4 dl limen mehua (3 limeä)
2 tl limen raastettua kuorta

Koristeeksi:
kermavaahtoa
limen viipaleita

Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Hienonna keksit monitoimikoneessa. Lisää voisula. Sekoita tasaiseksi. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Paista pohjaa 175 asteessa noin 8 minuuttia. Vatkaa sähkövatkaimella keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada kulhoon kondensoitu maito ja limenmehu. Lisää limenkuori. Vatkaa tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte pohjan päälle. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 10 - 15 minuuttia. Ota piirakka uunista. Piirakan keskusta heiluu hieman vielä tässä vaiheessa. Anna piirakan jäähtyä ja siirrä piirakka jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli. Piirakka sopii erinomaisesti myös pakastettavaksi. Anna pakastetun piirakan sulaa noin 20 minuuttia ennen tarjoamista. Koristele piirakka kermavaahtopursotuksilla ja  limen viipaleilla. Piirakka on parhaimmillaan kylmänä.

35 kommenttia:

  1. Tämä onkin yksi lempparipiirakoistani,johon ihastuin Miamissa asuessani.Muutenkin rakastan kaikkea sitruksista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä kyllä hyvää. Limettiä ja kondensoitua maitoa, ei niiden kanssa pahasti voi vikaan mennäkään.;) Sitrukset on ihania kaikessa.:)

      Poista
  2. Kondensoitu maito on kyllä loistava keksintö, joka kivasti tasoittaa limetin kirpeyttä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kondensoitu maito on ihan loistavaa. Hyvin sopii juurikin sitrusten kanssa.:)

      Poista
  3. voi apua että alkoikin tekemään mieli! ihanan näköinen piiras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämä vei tosi tehokkaasti makean nälän pois. Sokerikiintiö tulee äkkiä täyteen.:)

      Poista
  4. Hehe! Tänään tulee toinen kerta kun teen viikon sisällä tätä ihanaa herkkua ja teen pohjan aina juurikin bastogne-kekseistä :-) Tästä on tullut ihan mun lähipiirin suosikki, niin usein oon kuullut pyyntöjä tän tekemisestä :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tätä tuli tehtyä hetken mielijohteesta, niin tuli kokeiltua Bastogne-keksipohjaakin. Kyllä piirasta varmasti tulee tehtyä toistekin. Hyvää se on.:)

      Poista
  5. Mielettömän kauniit kuvat ja onnistunut piiras.:) Tämä on aivan ihastuttava herkku.:) Tein tätä yhtenä keväänä äidilleni äitienpäiväksi. Piiraani ei vain ollut lähellekään näin kaunis kuin sinun tekemäsi. Siksi en olekaan ohjetta laittanut blogiin ollenkaan. Tykkään sitruunahedelmistä leivonnaisissa hyvin paljon. Täytyykin ottaa key lime pie taas pian työn alle, jotta saisin vihdoin reseptin omaan blogiini.:) Bastognet ovat suosikkejani kaupan kekseistä, niitä meiltä nytkin löytyy. Mahtavan makuisia kahvin kera. Tein viime jouluna rahka-unelmakakkuun Bastogne-kekseistä pohjan ja se oli paras koskaan maistamani keksipohja. http://mustikkasuuleipoo.blogspot.fi/2012/11/rahkaunelmakakku.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...Siis sitrushedelmistä piti sanomani. Ja erityisesti sitruunasta ja limetistä.:)

      Poista
    2. Kiitos. Aamupäivällä oli ulkona suht hyvä valo, niin kuvatkin onnistuivat kohtuullisesti. Nyt on taas ollut ihan mielettömän harmaa päivä, ja sehän verottaa kuvien tasoa.:( Hyvä syy tehdä piirasta taas uusiksi, että saat reseptin blogiin.;) Ja kyllähän tätä mielellään muutenkin toiste syö. Lime- ja sitruunaleivonnaiset on ihanimmasta päästä. Ja Bastognet maistuu aina kahvin kera. Ja tulee niitä käytyä kaapista muulloinkin popsimassa, jos makeaa tekee mieli.;)

      Poista
  6. Tämän on ollut jo kauan "to-do"-listalla. Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja vain kokeilla tätä!!
    Erittäin hyvännäköisen kakun olet kyllä taikonut!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erilaisia sitruspiiraita minäkin olen ennen tehnyt, mutta tämä key lime pie on jäänyt testaamatta. Kokeilulista tuppaa olemaan aina niin pitkä ja kasvaa vain koko ajan, että monet reseptit tuleekin kokeiltua vasta aikain päästä.:) Kiitos. Tämä on helppo tehdä ja helposti saa kivan näköisen.:)

      Poista
  7. Oi jösses mitä herkkua. Hitusen kadehdin aina näitä sun torttuja ja piirakoita :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkua on, mutta mahdottoman makeaa. Tänään saatiin vihdoin päätökseen, vaikkei tuo koolla ollutkaan pilattu.;) Suotta kadehdit, kun sinulla itselläsi vasta herkut aina onkin.;D

      Poista
  8. todella namin näköinen =P tykkään kaikista sitrusjutuista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sama juttu. Sitrukset antavat ihanan maun kaikkeen.:)

      Poista
  9. Oi oi kun on taas niin hyvän näköistä! Tämä on ollut minunkin odotuslistallani jo aika pitkään :) On muuten todella hyvä idea tuon kondensoidun maidon käyttäminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kondensoitu maito on kuin tehty juuri tällaisiin.:)

      Poista
  10. Ihanat molemmat piirakat, täällä myös purjosta väännetty tänään, jotain isänpäiväaterian tynkää :), sitruuna/limettihulluna pitää varmaan koittaa tuota makeaa versiota, jotankin menny ohje ihan ohitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Molemmat piiraat oli hyviä.:) Purjo on kyllä hyvää, kun vihdoin sen makuun on päässyt. Ja yhdestä purjosta riittää aineksia useampaankin ruokaan.:) Sitruuna/limejutut on ihania. Aika makeita ainakin leivonnaisista yleensä tulee, mutta eihän niitä tarvitse syödä kaikkea kerralla.;)

      Poista
  11. Herkkua! Olen tosin kevään Usan reissun ja kotona leivotun limettipiiraan jälkeen syönyt tämän vuoden kiintiön täyteen. Onneksi vuosi alkaa olla lopuillaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on, mutta uskon kyllä, että tässäkin kiintiö tulee varmasti täyteen. Kyllä meillekin tämä yksi piiras taas joksikin aikaa riitti.;) Ensi vuonna sitten lisää.:)

      Poista
  12. I know two similar recipes, yogurt cake and cheesecake, but I've never heard talking about Key lime pie and it seems really good. Maybe I'll try to do it to my colleagues, they're always asking me an healty cake XD

    (I'm misazoe13 on Instagram, hello! :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Key lime pie is from Florida, USA. They grow there key limes.;) The pie is very good, but very very sweet. Healty cake, no fat or sugar... Your colleagues would love this.;D Great, that you came here too!:)

      Poista
    2. Yeah I have a travel blog, so I'm on blogspot too :) and I love Finland, I'm trying to learn some words of you language so I started looking for finnish blogs to read something and to read some finnish recipe XD
      I'm mad, I know.

      Poista
    3. I don't think you're mad.:) I like languages. They were always my favorite subjects at school. If reading finnish blogs helps you learn words, so go for it.:)

      Poista
  13. Ompa todella herkullisen näköinen. Ja ihan viehettävä tuo lituskainen malli - ei haittaa siis yhtään, jotenkin jopa tuntuu kuuluvan asiaan :). Pitää ehdottomasti kanssa testata tätä. NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyväähän tämä oli, ja oikeastaan oli ihan onnikin, että piiras on noin pieni ja matala. Ei tätä isoa palaa kerralla söisikään.:) Testaa vaan.:)

      Poista
  14. Voi rakastan kaikkea sitruunaista ja Bastognet on ihan huippuja! Täytyypä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vika, kaikki sitruunajutut uppoaa ja Bastognet on niin ihania. Kokeile vaan.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-