torstai 3. lokakuuta 2013

Mustikkatäytekakku


Aina on aihetta kakkuun, ja varsinkin meillä tänään, kun vietetään 11. hääpäiväämme ja 15. yhteistä vuottamme. Päivän kunniaksi piti tietenkin leipoa täytekakku. Pakastimessa on nyt talven varalle niin runsaasti mustikoita, että maltoin niitä jo sieltä kakkuunkin käyttää. Täytteeksi tein mustikkamoussen ja vielä päällekin laitoin mustikoita reilun kerroksen. Kakkuun ei sitten sen kummemmin tarvinnut koristeita erikseen miettiä. Mustikat kiilteineen ja kermapursotukset reunoilla riittivät hyvin. Pohjataikinan maustoin kardemummalla. Kardemumman maku sopiikin hyvin marjoille, varsinkin mustikoille ja puolukoille. Palanen kakkua tuli jo maisteltua, ja oli oikein mehevää ja raikasta.

Mustikkatäytekakku

Vuokaan:
voita
vehnäjauhoja

Pohja:
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
6 kananmunaa
3 dl sokeria

Kostutukseen:
1 1/2 - 2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Mustikkamousse:
5 liivatelehteä
300 g pakastemustikoita
tilkka vettä
2 dl sokeria
2 1/2 dl Flora Vispiä
2 dl turkkilaista jogurttia

Kakun päälle:
3 dl pakastemustikoita

Kiille:
1 dl Hyytelösokeri Multia
1 1/2 dl vettä

Reunoille:
3 - 4 dl Flora Vispiä
maun mukaan tomusokeria

Voitele irtopohjainen kakkuvuoka ja jauhota se vehnäjauhoilla. Sekoita keskenään kakkupohjan kuivat aineet. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa keskitasoa hieman alempana n. 35 - 40 min. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Valmista mustikkamousse. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Laita jäiset mustikat kattilaan vesitilkan ja sokerin kanssa. Kiehauta ja keitä, kunnes mustikat ja sokeri sulaa. Puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet yksitellen kuumaan mustikkaseokseen. Anna mustikka-liivateseoksen jäähtyä jonkin aikaa. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon turkkilainen jogurtti. Vatkaa joukkoon hieman jäähtynyt mustikka-liivateseos. Kokoa kakku kakkuvuokaan. Kostuta jokainen kakkulevy vuorollaan vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Aseta ensimmäinen kostutettu kakkulevy vuoan pohjalle. Kaada ja levitä päälle noin puolet mustikkamoussesta. Aseta toinen kakkulevy päälle ja kaada melkein loput mustikkamoussesta kakkulevyn päälle. Jätä moussea pieni tilkka. Aseta viimeinen kakkulevy vuokaan ja levitä päälle loput moussesta ohueksi kerrokseksi. Laita kakku jääkaappiin hyytymään. Poista hyytynyt kakku vuoasta tarjoilualustalle. Levitä kakun päälle jäiset mustikat. Mittaa kattilaan hyytelösokeri ja vesi. Kiehauta ja keitä parin minuutin ajan. Anna jäähtyä hetki ja lusikoi kiille sitten varovasti mustikoiden päälle. Anna kiilteen hyytyä hetki viileässä. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja makeuta vaahto oman maun mukaan tomusokerilla. Pursota vaahto kakun reunoille.

42 kommenttia:

  1. Paljon paljon onnea hääpäivänne johdosta:) Ja upea kakku sen kunniaksi!

    VastaaPoista
  2. Oikein paljon onnea ja kaikke hyvää tuleviinkin vuosiin :) ihana kakku :)

    VastaaPoista
  3. Onnea! Näyttää todella herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Olikin hyvä kakku, ja onneksi vielä on paljon jäljellä.:)

      Poista
  4. Onnea onnea!! Ihanan mustikkainen kakku! Meillä juhlittiin eilen 9v. hääpäivää ja tänään mun "25vee" synttäreitä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Välillä piti tehdä mustikkainenkin, kun nyt niitä pakastimessakin riittää. Onnea myös teille hääpäivän johdosta ja sinulle syntymäpäivästä.:)

      Poista
  5. Onnea teille :) ja on komea kakkukin juhliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Harvemmin hääpäivää sen kummemmin juhlitaan, mutta täytekakku pitää aina olla.;)

      Poista
  6. Onnea myös täältä ja kyllä, komee on kakkukin.nam,nam :)

    VastaaPoista
  7. Oikein ihanaa hääpäivää! Kaunis kakku :)

    VastaaPoista
  8. Onnittelut hääpäivän johdosta, onnea tuleville yhteisille vuosille!
    Herkullisen näköinen juhlakakku

    VastaaPoista
  9. Hyvää hääpäivää teille <3
    Kardemumma kakkupohjassa kuulostaa mielenkiintoiselta ja sopii varmasti mustikan kanssa hyvin. Tuo kiille kruunaa kyllä ihanasti marjat ja hedelmät :) Kaunis kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kakkupohjiakin on kiva välillä maustella jollain ja tähän kakkuun oli mukava saada vielä jotain extramakua mustikan lisäksi. Hyvin sopi ja kardemumma sopivasti maistuu. Pakastemarjoille kiille onkin aika välttämätön, tuoreet menisi ilmankin, mutta kyllähän se kiille viimeisen silauksen antaa.:)

      Poista
  10. Onnittelut hääpäivän johdosta. Ihanan kakun olet tehnyt, semmoinen peri suomalainen, hyvässä mielessä siis......kunpa olis vaan mustikoita....monenmoista pakastimesta löytyy, vaan ei yhtään mustikoita tällä hetkellä... käytit hyytelösokerimultia kiilteeseen...oliko vielä seuraavanakin päivänä ok pinta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Loppujen lopuksi tällaiset kakut on melkein niitä kaikkein parhaimpia. Paremmin tekevät kauppansa kuin marsipaanit ja sokerikuorrutteet.;) Kiilteen tekovaiheessa huomasin, ettei kaapissa enää ollutkaan normaalia hyytelösokeria. Luin, että Multikin sopii tarkoitukseen ja sitä onneksi rasia oli. Kyllä tänään vielä pinta on ihan kunnossa.:)

      Poista
  11. Kiitos kun muistutit tästä ideasta. Ensi kerralla teen varmasti mustikkaisen täytekakun. Teimme tällaisia mustikkatäytekakkuja Itsenäisyyspäivän juhliin koulussa vuosia sitten. Kiilteellä pinnasta tulee niin hieno. Ja mustikat tuovat kakkuun upean kontrastin! Tosi kaunis kakku tulee ja todella peri suomalainen, kuten Mimmi tuossa yläpuolella kommentoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset perinteiset perustäytekakut ovat parhaita. Mustikkatäytekakku sopiikin hienosti juuri Itsenäisyyspäivän juhliin. Kiilteellä saa helposti kakun pinnan viimeisteltyä. Pakastemarjatkin pysyvät parempina kiilteen alla. Kiitos.:)

      Poista
  12. Ihanan kuuloinen kakku ja myöhästyneet onnittelut!

    VastaaPoista
  13. Oikein paljon onnea teille tätäkin kautta! :)
    Kakku on upea, voin vain kuvitella kuinka hyvältä on maistunut. Kardemumma tuokin varmasti ihanan maun raikkaiden mustikoiden seuraksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kyllä kakku hyvälle maistui. Kardemumma antaa aina leivonnaisiin hyvän maun ja sopi tähänkin kakkuun hyvin.:)

      Poista
  14. Kaunis kakku kaikessa yksinkertaisuudessaan! Kiitos kardemumma vinkistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Yksinkertaisuus on monesti parasta.:) Ole hyvä!:)

      Poista
  15. Paljon onnea yhteisistä vuosista <3 Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin..... :)

    VastaaPoista
  16. Onpas upean näköinen kakku!!♥

    VastaaPoista
  17. upea kakku ja Paljon Onnea myöhässä :)
    me ihan unohdettiin vuosipäivä, 3.9 tuli täyteen 19v ensitapaamisesta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minun tulee vastauksetkin todella myöhässä. Hirveää kiirettä vain pitää, ettei koneelle paljon ehdi eikä jaksa.;) Teillä vietetäänkin sitten ensi vuonna pyöreitä vuosia. Juhlitte tämänkin vuoden edestä.:)

      Poista
  18. Onnistui! Tuli aivan ihana kakku. Teen tämän ohjeen mukaan toistekin! Kardemumma sopi hyvin tähän täytekakkuun. Pieni ongelma tuli liivatejauheen käytössä. Minulla ei ollut tarpeeksi liivatelehtiä, joten päätin käyttää jauhetta n.8 tl. Ei hyytynyt tarpeeksi. Lisäsin vielä 2 liivatelehteä. Kakku tuli synttäreille. Kiitän ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että kakku oli mieluisa!:) Kardemumma sopii hyvin monen marjan kanssa. En osaa itsekään oikein liivatejauhetta käyttää, lehtiä tulee pidettyä jemmassa useampi paketti, että varmasti niitä aina riittää.:)

      Poista
  19. Tein tällä täytteellä maaliskuussa lasten synttäreille kakun ja oli niin hyvää, että teen uudelleen tulevana lauantaina esikoisen synttäreille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että täyte on ollut mieluisa! Tämän tyyppinen täyte on omakin suosikkini kakuissa. Juuri viikonlopun syntymäpäiväkakkuun tein melkein samanlaisen täytteen mansikasta.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-