torstai 23. toukokuuta 2013

Rhubarb Posset eli raparperivanukas


Korvasieni-pekonikastikkeesta jäi ylimääräinen kuohukermapurkki jääkaappiin pyörimään, kun teinkin kastikkeen lopulta ruokakermasta. Aamulla käydessäni avaamassa kasvihuoneen tuuletusluukun huomasin, että raparperin varretkin olivat jo venähtäneet melkoisesti. Otin muutaman varren mukaani, ja mietein miten raparperin happo mahtaisi possetissa toimia sitrusten sijaan. Ison sitruunan puolikas keittiöstä vielä löytyi, joten en kuitenkaan tällä kertaa uskaltautunut kokeilemaan vanukkaan hyytymistä pelkän raparperin avulla.


Vanukasmassaan tulevan raparperin keitin pehmeäksi sitruunamehussa sokerin kanssa. Sitten keitin kermaa ja sokeria kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen yhdistin molemmat seokset, ja laitoin tarjoiluastioissaan kylmään hyytymään.


Päälle tulevaan raparperilisukkeeseen sain idean eilisestä Puutarhakeskiviikko -ohjelmasta. Raastettu tuore inkivääri antaa raparperille makua. Tuoreet mansikatkin olisi loistava lisuke raparperivanukkaalle. Koristeeksi löytyi jo sopivasti sitruunamelissaa omasta yrttimaasta.


Rhubarb Posset eli raparperivanukas
(2 annosta)

Raparperivanukas:
1 1/2 dl raparperikuutioita
n. 1/2 dl sokeria
1/2 dl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
n. 1/2 dl sokeria

Raparperilisuke:
1 dl raparperikuutioita
n. 1/4 dl sokeria
hiven tuoretta inkivääriä raastettuna

Mittaa kattilaan raparperikuutiot, sokeri ja sitruunamehu. Kiehauta ja keitä, kunnes raparperi pehmenee. Painele kuutiot rikki lusikalla tai haarukalla. Mittaa toiseen kattilaan kerma ja sokeri. Kiehauta ja keitä n. 10 minuuttia. Älä anna kiehua yli! Ota kermakattila liedeltä ja sekoita joukkoon raparperi-sitruunaseos. Kaada vanukasmassa tarjoiluastioihin, ja anna hyytyä viileässä useamman tunnin ajan. Mittaa lisuketta varten raparperikuutiot ja sokeri kattilaan. Raasta joukkoon inkivääriä parin raastimen vedon verran. Kiehauta ja keitä sen aikaa, kunnes raparperi hieman pehmenee ja alkaa irrota nestettä. Jäähdytä ja jaa lisuke hyytyneille vanukkaille tarjolle laitettaessa. Huom! Sokerin määrää voi muokata omaan makuun sopivammaksi. Jos et pidä kovin makeasta, keitä vaikka vanukkaaseen tulevat raparperit pelkän sitruunamehun kanssa.

33 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Voi taivas! Ihanan näköisiä kuvia. :)
    Mulla nököttää pöydällä neljä (onnettoman) pientä vartta odottomassa että niistä tekisi jotain.. hitsit kun puuttuu toi kerma, tekisin tätä heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Minulla on muutama varsi jääkaapissa, jos huomenna innostuisi tekemään piimäpohjaisen piirakan. Raparperi oli muutamassa päivässä venähtänyt oikein kunnolla. Nyt voi jo huoletta käyttää, kun pari vartta riittää vaikka mihin.:) Tämä onnistui aika hyvin ex temporena.:)

      Poista
  3. Hieno idea! Itse ajattelin käydä pistämässä sangon raparperien päälle kun ovat niin onnettoman pieniä vielä :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Samalla sain toisenkin idean possettia tehdessäni. Täytyy koittaa muistaa kesän mittaan kokeilla, toimiiko idea.;) Meillä ei enää sanko mahdu raparperien päälle, eikä saavikaan penkkiä peittäisi. Hurjasti olivat jo kasvaneet. Kyllä raparperit onneksi aika nopeita ovat, kun vauhtiin pääsevät.:)

      Poista
  4. Wau, ihan mielettömän kauniit kuvat ihastuttavasta herkusta!:) Tämä on kyllä varmasti todella hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Pitkästä aikaa tulikin otettua paljon kuvia, kun nykyään melkein vain räpsäisee pari.;) Tästä tuli oikein hyvää.:)

      Poista
  5. Todellakin ihastuttavan kauniit kuvat ja voin vain lipsutella kielelle tuon maun, tänään juuri katselin kaupassa raparperin varsia, mutta hinta oli vielä niin suolainen, että saivat jäädä kauppaan, ihan pian tulee omiakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Oli aika hyvän makuista, makeaa ja kirpeää, miehen mielestä jopa raikasta. Kaupassa raparperit taitaa olla sellaisissa hinnoissa, ettei paljon ostaa kannata. Varsinkin, jos omia on tulossa.;)

      Poista
  6. Todella upeita ja herkullisen näköisiä kuvia!:)

    VastaaPoista
  7. Jee, tuli juuri taas hankittua lisää raparperiä jotain huomista jälkkäriherkkua varten - en vaan ollut vielä päättänyt teenkö jotakin leipomusta vaiko lusikoitavaa... ja nyt tämä on vahva ehdokas! Lisuketta voisi tehdä niin paljon, että jää yli seuraavan aamun aamiaiselle/brunssille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useimmiten tulee tehtyä raparperista piirakoita. Nyt mieleen juolahti kokeilla possettiin, ja hyvää tulikin.:) Sokerin määrää voi muokkailla omaan makuun sopivaksi. Reseptiä tänne kirjoittaessani en enää millään muistanut tarkkaa sokerimäärää tuohon lisukkeeseen, mutta kai tuo nyt oli sinne päin.;) Ja lisuke käy muuhunkin. Puutarhaohjelmassa siitä tehtiin laseihin kakkuannokset kakkutaikinan ja mascarponevaahdon kanssa kerroksittain.;)

      Poista
    2. Eli vähänniinkun raparperitrifle? Ääk, pakko kokeilla! =)

      Poista
    3. Vähän siihen tapaan kyllä. Vaikutti tosi herkulliselta. Voisi itsekin kesän mittaan kokeilla.:)

      Poista
  8. Kyllä nyt on herkkua ja mahtavia herutus kuvia ;) Raparperi kaikessa muodossa kyllä uppoo aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että tämä olisi varsinkin sinun mieleesi.;) Kiva oli löytää raparperille uusi käyttömuoto.:)

      Poista
  9. Kylläpä olet herkun taas tehnyt, niiin ihanan näkönen:)

    VastaaPoista
  10. OI ihanuutta - ja meidän pihallamme raparperi on juuri sopivan pitkäksi venähtänyt, että voi miettiä sieltä jotain jo ottavansa. Pitääpä lähteä ostamaan kermaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun tuoretta raparperia saa taas pihalta. Hyvin sopi possetinkin joukkoon.:)

      Poista
    2. Niin muuten sopi. Kiitos inspiraatista ja ohjeesta - copycat oli vauhdissa tänä viikonloppuna :-)

      Poista
  11. Miten herkullinen idea. aamusta paistoin raparperipiirakan päivän kahvivieraille, vaan muutoin en vielä ole raaskinut maalta raparperejä ottaa...ovat sen verran pieniä vielä. Ihan varmasti kokeilen tätä herkkua pian. Ihana idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Minunkin täytyisi ehtiä leipomaan raparperipiirakkaakin. Piimää olisi jo purkki sitä varten. Kokeile vaan tätä sitten, kun raparperit on kunnolla kasvaneet.:)

      Poista
  12. Hei, tein tämän eilen ja oli aika ällömakeeta tällaisen sokerihiiren makuun. Mikä tuon sokerin funktio on tuossa kerman seassa tai reseptissä ylipäätään? Voiko sen jättää kokonaan pois vai onko se yksi sitovista aineksista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Possetit ovat aika makeita jälkiruokaherkkuja, mutta sokerin määrää voi tietenkin säädellä omaan makuun sopivaksikin. Resepteissäni tarkoitetaan yleensä vajaita mittoja, jos edessä on n. ja sitä, että määrää kannattaa myös vähän säädellä oman maun mukaan. Ihan kokonaan ei sokeria kannata vanukasmassasta jättää pois, ettei koostumus kärsi. Ehkä sitten vain keittää raparperit pelkän sitruunamehun kanssa ilman sokeria. Sokerin tarve riippuu hieman myös käytetystä raparperilajikkeestakin. Meillä kasvaa erittäin vanha maatiaislajike, joka on hyvin hapokas maultaan.

      Poista
  13. Heippa! Kokeilin kanssa tätä eilen, ja hyvää oli. Ihan sopiva makeus oli, kun laittoi vajaat mitalliset. Tehdään takuulla uudestaan.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla.:) Makeuskin on paljolti syöjästä kiinni. Ehkä minun pitää opetella käyttämään ohjeissa hieman tarkempia määriä. Näihin ei ole tarkoitus laittaa vanukasmassaan 1 desiä sokeria, vaan mielellään vajaa desi. Korkeintaan yhteensä ehkä 3/4 dl. Pitänee tästä lähtien merkitä n. sijaan vajaa tai runsas.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-