torstai 4. huhtikuuta 2013

Viettelysten kakku


Resepti tähän hyydytettyyn voileipäkakkuun löytyi joskus parikymmentä vuotta sitten jostain Valion ohjevihkosesta. Kakkua tuli heti kokeiltua, ja siihen ihastuttiin niin, että sitä on pitänyt tehdä siitä lähtien vuosien mittaan säännöllisesti. Pääsiäistä varten ostin taas pitkästä aikaa kakkua varten ainekset. En kuitenkaan toimertunut vielä pääsiäispöytään kakkua tekemään, vaan tein kakun vasta eilen aamulla. Ihan hyväkin, että kakun teko jäi myöhemmälle. Eilen illalla poikkesi vieraita, ja aamulla tehty kakku ehti hyytyä sopivasti tarjoilukuntoon.

Aikaisemmin olen tehnyt kakun hieman pienempään irtopohjavuokaan, jolloin kakusta on tullut korkeampi. Nyt aloittaessani muistin, että talvella kaappeja siivotessa tuli heitettyä pienet vuoat pois, koska ne olivat jo nähneet parhaat päivänsä. Uutta pientä vuokaa en ole muistanut ostaa tilalle, joten kakku piti tällä kertaa tehdä isompaan vuokaan. Oikeastaan kakusta tulikin parempi näin matalampana, vaikka korkeampi on tietenkin aina vähän juhlavamman näköinen.

Hapankorppupohja on ihanan makuinen tällaisissa kakuissa, mutta siitä tulee helposti liian kova ja vaikeasti leikattava. Hapankorppuseosta ei kannata painella kovin tiukkaan vuoan pohjalle, lisäksi vielä kunnon kostutus maidolla, niin pohjastakin tulee sopivan pehmeä.


Viettelysten kakku

Pohja:
100 g hapankorppuja tai ruisvoileipäkeksejä
75 g voita

Kostutus:
1 dl maitoa

Täyte:
6 kpl liivatelehtiä
2 rkl sitruunamehua
2 prk raejuustoa
3 keitettyä kananmunaa hienonnettuna
1 dl vihreitä oliiveja hienonnettuna
1 dl tilliä hienonnettuna
1/2 tl suolaa
2 tl sitruunapippuria
2 - 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna tai puristettuna
2 prk kermaviiliä

Koristeluun:
katkarapuja
vihreitä oliiveja
keitettyjä munia

Hienonna hapankorput ja sekoita sulatetun voin kanssa. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä hapankorppuseos pohjalle. Kostuta pohja maidolla. Pane liivatteet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun. Yhdistä raejuuston joukkoon munat, oliivit, tilli, mausteet, valkosipulit ja kermaviili. Sekoita liivate ohuena nauhana joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja koristele.


Näin suloinen vieras meillä kävi illalla. Maisa ei sentään kakkua saanut, mutta palvikalkkunaa senkin edestä.

34 kommenttia:

  1. No kyllä teillä on suloinen vieras käynyt..<3 Tätä ohjetta olen jo vähän odotellutkin ja näyttää ja kuulostaa vielä paremmalta, mitä osasin edes odottaa.;) Menee kyllä heti kokeilulistan kärkipäähän, sen verran upea ilmestys tämä on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan, ja oli ihan pikkiriikkinen meidän poikaan verrattuna. Ottaisin Maisan heti, jos voisin. Mutta eihän tuo vanhaherra enää kaveria tänne halua.:( Siivosin eilen varta vasten huvimajankin, että saatiin siellä rauhassa kahvitella, ja toinen sai pitää oman reviirinsä sisällä.;) Tästä kakusta saa todella helposti näyttävän näköisen. Ja makukin on mitä parhain, jos vain noista aineksista pitää. Tämän kakun myötä olen itse aikoinani tainnut päästä oliivien makuun.:)

      Poista
  2. Söpö vieras käynyt. <3
    Tätä kakkua on kyllä tehtävä ensi kerralla juhliin. Kuulostaa just tasan yhtä hyvältä kuin näyttääkin!
    Tälläisestä oli itseasiassa pääsiäisenä puhetta yhden tutun kanssa, nyt tuli sopivasti ohjekin heti. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti poikkeaa toistekin.:) Kakku on hyvää ja ulkonäkönsä puolesta sopii hyvin juhliinkin. Välillä on aina mukava vaihteeksi tehdä voileipäkakku hyydytettynä.:)

      Poista
  3. Minä olen varmaan tehnyt samalla Valion ohjeella joskus kakun - ja sitten unohtanut sen autuaasti. Kiitos muistutuksesta. Tuo on herkkua :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tämä ei onneksi päässyt unohtumaan. Välillä kakkua on ihan pakko tehdä. Kannattaa sinunkin taas kakku hyydytellä, kun se on mielessä.:)

      Poista
  4. Ihana vieras:) Ja herkullinen kakku. Maisan oli varmaan vaikea tuota katsella;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisista vieraista minä pidän, vaikka olikin yltä päältä kurassa, kun kävellen tuli. Mutta ei haitannut, kun kurakäpäliin on totuttu.;) Kakku on herkkua. Maisan tuntui tekevän mieli vähän kaikkea mitä pöydästä löytyi, mutta joutui tyytymään vain kalkkunaan, kun on vähän allergioita.;)

      Poista
  5. Me oltas kyllä syäty mialuusti toi kakku. Mitäs mieltä Rymy oli Maisasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään meni kakusta loputkin iltapäiväkahvilla.:) Annoin Rymyn olla sisällä ja katoin kahvipöydän huvimajaan. Sisälläkin olisi saanut erillään pidettyä, mutta pelkäsin, että jos alkaa vieraat hajut vanhan reviirillä harmittamaan, niin alkaa vielä vanhoilla päivillä merkkailemaan.;) Ulkona myöhemmin kovin haisteli tytön hajuja ja villiintyi täysin. Juoksut oli juuri loppumassa...

      Poista
  6. mies ruikutti just tänään jos tekisin viikonloppuna voileipäkakkusen.tettee tosta vähän nyysiä idean tynkää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota reseptiä pystyy hyvin soveltamaan ja muuntelemaan oman mielen mukaan.:)

      Poista
  7. Ihana voileipäkakku ja kaunis päällinen, minulle nuo rapuset ei sovi, joten pitää miettiä joku vaihtoehto. Kaunis vaihtoehto kevään juhliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi täytteeseen ei tule rapuja. Kylmäsavulohikin sopisi varmasti.:)

      Poista
  8. Voi miten söpö vieras teillä on käynyt... meillä myös nyt koiravieraat ovat olleet suosiossa...on se vaan niin erilaista, kun ei enää omaa nelijalkaista ole.

    Kakku on ihanan keväisen näköinen ja olevinaan jotenkin kevyemmän tuntuinenkin, mitä perinteiset voileipäkakut. Tykään hyydytetyistä voikkareista ja nimenomaan tällaisena matalampana versiota. Kakku on siitäkin mukavan oloinen, ettei täytteessä ole kalaa/lihaa, vaan päällyksillä saa siihen sitten lisämakuja. Mulla on myös jemmassa valion lehtinen, missä on monia hyydytettäviä voikkareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva vieras. Saatiin vähän rapsutteluvajetta täytettyä, kun oma ei enää pahemmin rapsutteluja halua, vaan tarvitsee "omaa tilaa".;) Kyllä se aikamoinen muutos on olla ilman koiraa...

      Suht kevyen oloista on tämä kakku. Kiva, kun täytteeseen tulee raejuustoakin. Hyydytettyjä on kiva tehdä. Ovat paljon vaivattomampia kuin perinteiset voileipäkakut. Itsekin taidan vastedes tehdä tämän tällaisena matalampana, oli parempi kuin korkea. Joskus noita valion reseptivihkosia tuli säännöllisesti kotiin postitettuna. Minulla on niitä aika pino. Hyviä reseptejä.:)

      Poista
  9. Tosi hyvännäköinen kakku. Rapuja ja kanamunaa,niin hyvä yhdistelmä. Nyt maistuis tännekin. En ookkaan vuoteen tehny voileipäkakkua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Ravut ja kananmuna sopii loistavasti yhteen. Täytetyissä patongeissakin ne kuuluvat suosikkitäytteeseeni. Aika harvoin tulee tehtyä voileipäkakkuja, vaikka niin hyviä ovatkin, sekä hyydytetyt että perinteiset. Melkein päihittävät aina täytekakunkin.;)

      Poista
  10. Kaunis voileipäkakku! Näinkään runsas päällinen ei haittaa kakun leikkaamista, kun päällysteet on riittävän pieninä palasina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Näin koristeltuna päällysteet pysyvät aika hyvin paikoillaan kakkua leikatessa. Vähän saattaa katkarapuja ja oliiveja ropista, mutta nekin saa kauhaistua mukaan lautaselle.;)

      Poista
  11. Onpa kyllä upean näköinen! Tuo sopisi hyvin vappubrunssillekin..

    VastaaPoista
  12. Nams, näyttää kyllä herkulta! Vitsi että tekiskin mieli nyt jotain suolaista.. :-) Kyllä teillä on käynyt suloinen vieras ja vieraalla tuttu nimi! Tulipa vähän ikävä omaa enkeli-Maisaani..♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä on tosi hyvä kakku.:) Kyllä taas jo maistuisi. Vieras oli mitä suloisin.:) Ja niinpäs muuten olikin kaima. Ymmärrän hyvin, omaakin on kova ikävä, vaikka on pikkaisen enemmän aikaa kulunut.:(

      Poista
  13. Meillä on tätä näyttävää kakkua tehty kaikkiin juhliin jo vuosikausia. En edes muista milloin löysin ohjeen. Kovasti on tykätty, niin vieraiden kuin kotiväenkin mielestä. Ei voi kuin suositella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu. Vuosikaudet on kakku kuulunut meidänkin juhlapöytään. Muistan, miten tuo ohje heti "hyppäsi silmille" Valion reseptivihkosesta.:)

      Poista
  14. Meilläkin tehty tätä aina juhliin ja illanistujaisiin. Ensimmäisen kerran tämä resepti on julkaistu vuonna 1996 Valion ruokavuosi lehdessä. Tosi hyvä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonnekin noille tienoille muistelinkin osoitteen alkuperän osuvan. Vähän sen jälkeen, kun olen opiskelut päättänyt.;) Noita Valion lehtisiä tuli kotiin säännöllisesti ja niissä oli paljon hyviä reseptejä. Tallessa ovat edelleen.:)

      Poista
  15. Voi että, täältä löytyi kaipaamani resepti. Muistan hyvin nuo valion ruokavuosi-lehtiset. Hukkasin silloin lehtisen ja pyysin valiolta uuden:)
    Eikä ole enää sekään tallessa, mutta nyt taas on resepti mulla:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että löysit kaivatun reseptin.:) On tämä tosi hyvä kakku. Monet kerrat tullut tehtyä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-