tiistai 23. huhtikuuta 2013

Kemiön limppu


Sain äskettäin Kemiön limpun reseptin sähköpostiini, ja tätähän oli hetimmiten kokeiltava. Tällaiset leipäohjeet ovat minulle mieleen, kun taikinaa ei tarvitse ollenkaan mämmäköidä käsin. Limpun leipominen oli todella helppoa, eikä alkuvalmistelut vieneet paljon aikaa. Ainoastaan taikinan kohotukseen ja limppujen paistamiseen kului aikaa, mutta se ei haittaa, kun siinä sivussa pystyy puuhastelemaan kaikenlaista muuta. Taikinasta sain tehtyä kolme komean kokoista limppua. Limppu maistuu samankaltaiselle kuin Maalahden limppu tai perunalimppu, eli on maukasta ja hyvää. Limppuresepti pääsikin meillä helppoudellaan ja maullaan vakiokäyttöön. Vehnäleseiden sijaan käytin tällä kertaa ruisleseitä, kun niitä kaapissa oli jo valmiiksi. 

Kemiön limppu

1 l appelsiinimehua
3 dl vehnänleseitä
2 palaa hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl ruisjauhoa
3 dl Tuoppi kaljamallasta
3 dl siirappia
10 - 13 dl vehnäjauhoja 

Lämmitä appelsiinimehu ja mallas. Liuota joukkoon hiivapalat, ja sekoita joukkoon kaikki muut aineet. Lusikoi taikina kolmeen (tai neljään) pitkulaiseen vuokaan.
Kohota n. 1,5 tuntia. Paista 175 -asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. Voitele siirappivedellä 15 minuuttia ennen valmistumista/uunista poisottoa.

16 kommenttia:

  1. Miilai mää luin ? Keittiön limppu!! Näin meikäläinen :) Meiän mukelot tykkää hurjasti limpuista :)) Ja sitten vielä tomaattimaksamakkaraa päälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselle tapahtuu välillä ihan samaa. Tulee luettua ihan väärin otsikoita, ja hetki ihmeteltyä.;) Limput on hyviä. Meillä tykätään graavilohen tai keitetyn kananmunan ja anjoviksen kanssa. Ja näin tuoreena ei välttämättä tarvitse kuin sipaisun rasvaa päälle.:)

      Poista
  2. Hyvältä näyttää! Saako tuota kaljamallasta joka marketista? Pitää kesällä sitten katsoa jos löytyisi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Komeat limput tuli.:) Luulisi löytyvän, kun täälläkin ihan pienessä marketissa oli. On sellainen jauhopaketin näköinen pussukka.;)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos. Nyt ei välttämättä enää tarvitse kaupasta limppua tuodakaan, kun sen teko oli helppoa.:)

      Poista
  4. Hyvätä näyttää! Meillä tehtiin joulunaikaan hiukan samanlasita ja hävisi super nopeasti sienisalaatikera sukulaisten suuhun :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Meilläkin jo viimeistä limppua viedään. Tosi hyviä on mallaslimput, ja yllättävän helppoa oli tehdä itse.:)

      Poista
  5. Varmasti kokeilen. Tykkään hirmuisesti mallaslimpusta. Harmi vaan, että siitä on todella kauan aikaa kun olen viitsinyt ihan itse tehdä! Näin helpon tuntuisella ohjeella varmasti uskallan aloittaa ja kokeilla.. Jossain vaiheessa täytyy oma vanha ohjekin jostain kaivella.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile vaan. Mallaslimput on hyviä, mutta aika harvoin tulee ostettua. Melkein vain silloin, kun haluaa tehdä siitä jotain voileipiä kananmunalla ja anjoviksella tai graavilla. Tämä oli kyllä niin helppo ohje, että tällä pääset taas hyvin alkuun. Kaiva vain vanhakin ohje esille. Nyt tekee mieli kokeilla muitakin limppuja.;)

      Poista
  6. OI miten herkulliselta tämäkin leipä näyttää... ovat tosiaan ihania nuo sekoitettavat reseptit :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olikin tosi maukasta.:) Tällaisia leipiä viitsii tehdäkin, kun selviää pelkällä aineiden yhteen sekoituksella. Ei tule niin paljon siivoamistakaan, kun ei tarvitse taikinan kanssa pelata pöydällä.;)

      Poista
  7. Hyvää limppua!! Olen tätä jo vuosikaudet leiponut ja aina on yhtä hyvää :) Makujen tasaannutua limppu on parhaimmillaan parin päivän päästä ja säilyy hyvin reilusti parikin viikkoa jääkaapissa (tosin, syötyä tulee kyllä ennen!). Leivän voi myös pakastaa. Olen lisännyt desillä parilla ruisjauhojen määrää ja vastaavasti vähentänyt vehnäjauhojen määrää. Limpusta tulee hyvää myös piimään tehtynä. Minulle tämä on välikäsien kautta kulkeutunut "Tammisaaren saaristolaisleipänä". Mutta suht samaan suuntaan kuitenkin :) Hyviä limppuhetkiä kaikille! Terv. TiV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todella maukasta, ja maku vain parani koko ajan.:) Kiva tietää, että säilyy noinkin pitkään myös ilman pakastamista. Sitä mieteinkin. Jos siis ei tule syötyä jo sitä ennen. Eilen meillä jo meni viimeiset siivut. Ruisjauhojen määrää voisikin lisätä, aina parempi mitä vähemmän vehnää. Kiitos vinkistä!:) Ajattelin myös tuota, että varmaan voi tehdä johonkin muuhunkin nesteeseen kuin appelsiinimehuun. Piimää pitää ehdottomasti kokeilla. Pidän piimästä erilaisissa leipomuksissa. Se antaa hyvää makua.:) Aika samanoloisia on nämä erinimisten mallaslimppujen ohjeet, kun netistä niitä myös vähän tutkiskelin. Kiitos samoin!:)

      Poista
  8. Olen tehnyt limppuja jo useamman kerran. Sen verran olen tuunannut reseptiä, että käytän pelkästään ruisjauhoja ja leseetkin olen vaihtanut ruisleseisiin.
    Hyvin on maistunut kolmelle sukupolvelle...

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-