maanantai 1. huhtikuuta 2013

Aprikoosi-rahkakakku


Pääsiäiseksi pitää meillä aina leipoa jokin rahkaleivonnainen. Mielessä oli pitkään tehdä pullapohjainen piirakka tai pitko, mihin olisin tehnyt persikkahillon rahkakerroksen alle. Rahkakakku vei sitten kuitenkin voiton, koska tarvitsen kunnon inspiraation hiivaleipätaikinoiden veivaamiseen. Toisten mielestä pullataikinoiden vaivaaminen on rentouttavaa, minusta taas hyvin stressaavaa. Kakkuunkin piti tulla persikkahillo, mutta purkin avattuani, huomasin sen olevankin aprikoosia. No, hyviä ovat onneksi aprikoositkin. Vähän pelkäsin miten hillo taikinan ja rahkakerroksen välissä käyttäytyy, ja epäilinkin kakun menneen ihan pilalle, kun otin sen uunista. Pelko oli turha. Kakku pysyi hyvin koossa paloiksi leikatessa, ja hillo jäi sopivan notkeaksi, muttei kuitenkaan pursunnut paloista pois.. Kakusta tuli raikas ja hillo antoi mukavasti kosteutta ja makeutta.

Aprikoosi-rahkakakku

Pohja:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Aprikoosihillo:
1 pieni prk säilöttyjä aprikooseja liemineen
1 1/2 dl hillosokeria

Täyte:
1 prk (250 g) rahkaa
3 kananmunaa
2 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori
2 dl kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria

Koristeluun:
hedelmiä

Valmista aprikoosihillo. Soseuta aprikoosit liemineen sauvasekoittimella ja kaada sose kattilaan. Kiehauta, ja sekoita joukkoon hillosokeri. Keitä 10 - 15 minuuttia. Jäähdytä. Valmista pohjataikina. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon vatkaten. Levitä taikina voidellun irtoreunavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin. Sekoita rahka ja kananmunat. Lisää perunajauhot, sokeri, sitruunamehu ja kuoriraaste. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vanilliinisokerilla ja yhdistä rahkaseokseen. Levitä aprikoosihillo taikinapohjalle. Kaada rahkaseos päälle. Paista 175 asteessa 40 -  50 minuuttia. Peitä foliolla, jos pinta alkaa ruskistua liikaa.

15 kommenttia:

  1. Pidän paljon rahkasta ja sitä saa Amsterdamista :) Kakku kuulostaa niin herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahka on hyvää sellaisenaan sekä leipomuksissa. Kakusta tuli hyvä ja raikas.:)

      Poista
  2. Rahkaa saa onneksi täälläkin:) Tosi herkullisen näköinen kakku:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä rahkaa on ollut aina saatavilla. Ei ihan heti tule mieleen, ettei joka paikassa niin olisikaan. Kiitos, oli hyvä kakku.:)

      Poista
  3. Herkullinen ohje, täällä on sama ongelma, että pullataikinan tekoon ei oikein löydy inspiraatiota. ja kun meillä ei rahkapullia stö juuri muut kuin minä, niin sitten sitäkin vähemmän. Mutta tuollainen piirakka voisi upota myös herrasväkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Meillä kelpaisi pullajututkin, mutta se taikinan teko vaatii oikeanlaisen mielentilan.;) Meillä ainakin paljon tykätään tämän kaltaisista piirakoista ja kakuista.:)

      Poista
  4. Ihanan näköistä! Kiva idea tuo hillo, pitääkin laittaa ensi kerralla kun tätä leivon. :)
    Ja täällä toinen pullataikinantekoa välttelevä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Hillo oli tosi hyvä lisä kakkuun. Antoi hyvin makua ja kosteutta.:) En sentään ole ainoa pullataikinan tekemistä vieroksuva.;)

      Poista
  5. Näyttää oikein hyvältä :) Mä taas kuulun siihen sakkiin, joka nauttii taikinan vaivaamisesta. Mulle se on oikein hyvä tapa purkaa kiukkua ja stressiä. Ennen en tykännyt, mutta ilmeisesti nuo välillä hermoille käyvät ovat ipanat muuttaneet mun mielipiteeni :D Parempi lyödä kädet taikinaan kuin karjua muksuille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Toisilla se taikinan teko toimii noin päin. Itse taas stressaannun ja saatan kiukustua, kun hiivataikinat eivät aina tahdo toimia mieleni mukaan.;)

      Poista
  6. Herkullisen näköistä, tätä pitää päästä heti kokeilemaan! :)

    VastaaPoista
  7. Onpas kaunis kakku.:) Tällaiset rahkakakut on kyllä suosittuja meilläkin, raikkaita ja meheviä - sellaisia leipomuksia tekee mieli tehdä näin keväällä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Rahkakakut on hyviä. Maistuvat hyvin muulloinkin. Eivätkä ole mitään ällömakeita, vaan raikkaita.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-