Parsasesongista meillä otetaan aina kaikki ilo irti, ja niinpä vihreää ja valkoista parsaa kuluu kevään mittaan useampi nippu. Enimmäkseen syömme parsaa keitettynä erilaisten lisukkeiden kera. Voisula on kaikkein yksinkertaisimpia lisukkeita keitetylle parsalle. Limen kuori ja mehu antaa voisulalle lisää makua, ja sitruunaiset maut sopivatkin hyvin parsan kanssa yhteen. Myös kananmuna on hyvä lisuke parsalle, ja varsinkin uppomunilla parsa-annoksesta saa hyvin juhlavan.
Vihreää parsaa, uppomunia & lime-voisulakastiketta
Parsa:
Parsa:
500 g vihreää parsaa
n. 2 l vettä
n. 1 rkl suolaa
1 - 2 palaa sokeria
Leikkaa parsojen tyvestä kuivahtanut osa
pois. Kuori parsat ohuelti nupuista alaspäin, jos parsat ovat
paksukuorisia. Laita parsat suolalla ja sokerilla maustettuun kiehuvaan
veteen kiehumaan. Jätä nuput vesirajan yläpuolelle. Kypsennä parsojen
paksuudesta riippuen 2 - 6 minuuttia. Nosta kypsät parsat vedestä esim.
keittiöliinan päälle valumaan.
Uppomunat:
4 kananmunaa
n. 2 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
Riko valmiiksi jokainen kananmuna omaan
kuppiin tai lasiin. Kuumenna vesi laakeassa kattilassa lähes kiehuvaksi.
Lisää etikka. Älä päästä vettä kiehumaan, vaan anna sen vain hiljalleen
kuplia. Valuta munat varovasti yksitellen kuplivaan veteen, korkeintaan
kaksi munaa kerrallaan. Pyöräytä vettä lusikalla, jottei munat tartu
kattilan pohjaan kiinni. Kypsennä 2 - 4 minuuttia, kunnes valkuainen on
hyytynyt, mutta keltuainen jää valuvaksi. Nosta munat reikäkauhalla
lautaselle.
Lime-voisulakastike:
n. 50 g voita
1 limen raastettu kuori ja puristettu mehu
ripaus suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
Raasta hyvin pestystä limestä kuori, ja
puserra mehu. Sulata kasarissa voi. Nosta kasari liedeltä ja lisää limen
kuoriraaste sekä mehu. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Parsa on ihanaa. Varsinkin hollandaisen ja bearnaisen kanssa.:) Kannattaa joskus kokeilla grillaamistakin tai sitten uunissa grillivastuksen alla. Hyviä tulee niinkin, ja mielestäni melkeinpä näppärämpää kuin keittäminen.;) Kiitos, parsa on kevään herkuista parhaimpia.:)
VastaaPoistaTosi nätti kuva.Meillä täällä on aika pitkä parsasesonki nykyään,mutta en olekaan pitkään aikaan ostanut sitä.Pitääkin korjata tilanne;D
VastaaPoistaKiitos.:) Täälläkin nykyään näkee ihan pitkin talveakin parsaa kaupoissa, mutta tietenkin on sitten vähän kalliimpaa kuin parhaaseen sesonkiaikaan. Ei muuta kuin parsaa ostamaan. Se on hyvää.:)
PoistaParsa on kyllä kaikin puolin mainio aines. Odotan innolla omia versoja, mutta siihen menee vielä aikaa ;).
VastaaPoistaTotta.:) Meilläkin jokunen vuosi sitten parsan alku kasvoi, mutta jonnekin se sitten hävisi, kun en silloin keksinyt sille sopivaa kasvupaikkaa. Haluaisin parsaa kasvattaa, mutta siemeniä/taimia on vaikea löytää. Pitkäpinnaisten hommaa parsan kasvatus, mutta olisi se aika hienoa saada itse kasvatettuja.:)
PoistaMinäkin pidän vihreästä parsasta eniten grillattuna. Parsat kääritään yksi kerrallaan parmankinkkuun ja valellaan hyvällä oliiviöljyllä ennen grillaamista. Maistuu niin kuumana kuin kylmänäkin.
VastaaPoistaGrillatut on tosi hyviä. Meillä grillataan ihan vain oliiviöljyllä sipaistuna ja ripaukset suolaa ja mustapippuria päälle. Parmankinkkua voisikin joskus laitella miehen parsoihin.:)
Poistaupea annos,koskahan sitä tämmöistä maistelisi(ilman raakaa kanamunaa);D Samoin nuo blinit on ihanan näköisiä,enkä ole koskaan tehnyt :)
VastaaPoistaKiitos. Ei muuta kuin parsaostoksille tässä keväämmällä, kun hinta halpenee ja parsaa alkaa olla hyvin tarjolla.:) Kananmunia voi laittaa parsoille keitettynä hakkeluksenakin, jos ei tykkää uppomunien valuvuudesta.;) Minusta on kuitenkin kiva, kun tuo keltuainenkin on kuin kastikkeena.:) Blinejä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Ihanaa herkkua ovat ja niille voi keksiä kaikenlaisia suolaisia täytteitä.:)
Poista