maanantai 4. helmikuuta 2013

Runebergin kakku


Kakun muodossa Runebergin torttuja on kaikkein vaivattomin tehdä. Kakusta jokainen saa myös leikattua itselleen juuri haluamansa kokoisen palan. Kakkua voi myös hieman kostuttaa punssiseoksella, mutta se ei ole välttämätöntä.

Runebergin kakku

250 g voita
3 dl sokeria
4 munaa
1 dl mantelirouhetta
3 dl piparkakkumurua
1 pussi (60 g) mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
2 - 3 tippaa karvasmanteliöljyä

Päälle:
vadelmahilloa
tomusokerikuorrutetta

Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten joukkoon. Sekoita keskenään mantelirouhe, piparkakkumurut, mantelijauhe, vehnäjauhot sekä leivinjauhe. Lisää seos taikinaan. Lisää lopuksi maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Tasoita taikinan pinta. Kypsennä kakkua 150 -asteisessa uunissa alatasolla n. tunti. Kokeile kypsyys tikulla. Ota kakku uunista, jäähdytä ja irrota vuoasta. Levitä kakun pinnalle vadelmahilloa ja koristele tomusokerikuorrutteella.

18 kommenttia:

  1. on sitten muuten upein runeberginkakku minkä olen ikinä koskaan nähnyt!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos!:) Minusta on kiva levittää hilloa koko kakun pinnalle eikä pelkästään nokareita reunoille. Saa sitten jokaiseen kakkupalaankin kunnolla hilloa mukaan.:)

      Poista
  2. Ihanan näköinen kakku! Eksyin jonkun mutkan kautta sivuillesi ja ovat kyllä todella hienot :) Aika kauan selailin päivityksiä taaksepäin ja hetken päästä halusin ehdottomasti kertoa sinulle että mielestäni sinulla on mahtava blogi! :) Hyviä kuvia ja ihania ruokia ja leivonnaisia. Jatka samaan malliin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Piristit päivääni! Samaan malliin koitetaan jatkaa.:)

      Poista
  3. Tulipa siitä nätti.Minulla on Runberg-torttuvuoka,saapa nähdä teenkä sillä mitää tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kaikenlaisia vuokia kertyy aina kaappiin, ja sitten tuleekin käytettyä aina vain niitä yksiä ja samoja.;)

      Poista
  4. This cake must be delicious! Great recipe!

    I just discovered your blog and browsed through some of your recipes, they all look scrumptious!

    Even if I have to use the translator I really enjoy reading your posts :)

    I'm a new follower!

    Michela from Italy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The cake is very good. Finnish poet, Johan Ludvig Runeberg, loved this kind of little cakes. Tomorrow is Runeberg's day and here in Finland we celebrate it with his favourite cakes.:)

      I'm very glad you found my blog, and you like it. Welcome!:)

      Poista
  5. Kiva on kakkuversiokin.:) Joskus olen tehnyt kakkuakin, kun melkein joka vuosi on tullut jossain muodossa tehtyä Runebergin torttuja yläasteelta saakka.:) Saa nähdä, tuleeko tänä vuonna tehtyä. Ensi viikonloppuna kun ajattelimme jo hernekeitolla & laskiaispullilla herkutella.. Jos sitä tekisikin vähän molempia.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakkuversio on kiva ja kätevä. Muffinivuokia täyttäessä taikinaa tipahtelee aina sinne tänne, isoon vuokaan menee kaikki taikina.;) Minäkin vielä harkitsen torttujen tai kakun tekoa. Nämä on olleet vanhaa tuotantoa.;) Laskiaispullien aika on kohta, joten pitää tarkkaan miettiä tehdäkö näin taajaan makeaa vai jättää toinen väliin. Tietysti, jos vähän molempia, eikä mitään hullumaisia määriä.;)

      Poista
  6. Ihanan näköinen kakku...samanoloisella ohjeella tein minäkin sydämellisen Runebergin kakun mansikkahillopäällyksellä....kuvaa vaan ei vieläkään blogiin saa. Kestikö sulla sokerikuorrute marmeladin pinnalla hyvänä....laitoin kans pursotukset, vaikkakin tiesin niiden häviävän muutaman tunnin aikana hillon kosteuden takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Toivottavasti kohta jo pääset blogiin lisäilemään reseptejä. Eilen ainakin tuntui kaikki olevan vielä samassa tilassa eli kaikki toiminnot eivät toimineet. Kyllä sokerikuorrute pakkaa tuossa hillon päällä leviämään ja häviämään. Kannattaa siis pursotella vasta tarjolle laitettaessa.

      Poista
  7. iiihana...hyvännäköinen kakku...meillä jäi Runebergit tekemättä kokonaan,en edes huomioinut tuota,ennenkuin näin lipun salossa ;/ kivoilta näytti myös tortut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Minä pystyin kuin pystyinkin olemaan ilman Runebergeja tänä vuonna. Onneksi on nuo vanhat arkistot, mistä hakea kuvia ja reseptejä.;) Herkutellaan sitten seuraavaksi laskiaispullilla.:)

      Poista
  8. Vou,kerrankin jotain normaalista poikkeavaa Runebergiä. Mahtava luomus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Onhan se kiva saada aina jotain vaihtelua jossain muodossa.:) Onneksi ei ole oikeanlaisia Runebergin torttumuotteja, niin tulee kokeiltua aina kaikenlaista.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-