perjantai 1. helmikuuta 2013

Roskakalasta gourmet-herkuksi - Savulahnamousse


Kalaverkkoihimme jää välillä myös ns. roskakaloja, kuten särkiä, lahnoja, suutareita, ruutanoita jne. Särkikalat ovat hirveän aliarvostettuja ruoanlaitossa, ehkä yhtenä suurena syynä niiden ruotoisuus. Maukkaita kalaruokia kuitenkin särkikaloistakin saa. Mm. graavisärki on ihan graavatun siian veroista, ja särkitartarkin todella herkullista. Tällä kertaa osa viime viikonlopun roskakaloista pääsi savustettuna mousseksi. Täältä löytyvää savulahnamoussen ohjetta olinkin jo pitkään katsellut sillä mielellä, että sitä pitäisi päästä kokeilemaan. Nyt vihdoin saatiin sopivaa saalista moussea ajatellen, ja ensimmäiseksi laitoin savustuspöntön kuumenemaan. Samalla pääsin kokeilemaan toista mielessä ollutta kalajuttua eli mateen savustamista. Eikä lukemani jutut savustetun mateen herkullisuudesta olleet väärässä, vaan erittäin hyvin madekin soveltuu savustettavaksi. Myös savulahnamousse oli onnistunut kokeilu. Mousse oli hyvää tumman leivän kanssa.

Savulahnamousse

500 g perattua savulahnaa
150 g voita
1 dl kermaa
2 rkl smetanaa
timjamia
valkopippuria
suolaa

Hienonna savulahna tehosekoittimella. Lisää huoneenlämpöinen voi nokareina ja sekoita. Lisää kerma ja smetana. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Laita mousse muottiin ja nosta jääkaappiin yön yli.

6 kommenttia:

  1. Mulle lahna ei kyllä koskaan ole ollut roskakala,muistan että sitä oli aina välillä ruokana meillä lapsuudessa. Savulahnaa en ole koskaan maistanut mutta varmaankin hyvää ja mousse kuulostaa ihanalta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä näitä kaloja pitäisi paremmin myös löytyä kaupan kalatiskeiltä. Huono saatavuus tietenkin vähentää myös käyttöä, kun kaikki eivät syystä tai toisesta lähde kaloja itse pyytämään. Lahna on hyvän makuinen kala, ehkä parhaimmillaan juuri savustettuna, mutta uunissakin tulee hyvää. Perunoiden, sipulin, kerman ja mausteiden kanssa on tullut lahnoja uunissa laitettua. Mousse oli hyvää ja koostumus oli sellaista, että sai hyvin veitselläkin levitettyä leivän päälle. Mikään ei tietysi estäisi käyttämästä jotain muutakin kalaa tässä.:)

      Poista
  2. Tää sun blogis on luvattoman kaunis ja makia.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kehuista!:) Kuvista yritän saada mahdollisimman kauniita parhaan taitoni mukaan. Makeanpuoleista on ollut viime aikoina.;)

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Hyviä on tällaiset, ja voi tietenkin tehdä muistakin kaloista. Savusiiastakin tuli varmasti hyvää.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-