Houkuttelevinta tässä pataleivässä oli sen helppotekoisuus. Taikinaa ei sen kummemmin tarvitse vaivata. Ainekset vain sekoitetaan keskenään ja jätetään vaikkapa yön yli kohoamaan. Padassa leipä paistuu rapeakuoriseksi, mutta sisus jää pehmeäksi. Tämän helpommaksi ei leivän tekeminen voi mennä!
Vaivaamaton pataleipä
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12 - 18 tuntia.
Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.
Tätä täytyy kyllä joskus kokeilla. Ja niitä ihania sipuli-juustosämpylöitä!
VastaaPoistaJoskus pidät maalaisleivän tyyppisistä leivistä, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ja sipuli-juustosämpylöitä suosittelen myös.:)
PoistaTämä on ihana leipä! Nam!
VastaaPoistaNiin on.:)
PoistaKiva kuulla, että reseptin ilosanoma leviää :))
VastaaPoistaBlogit ovat hyvä kanava reseptien leviämiseen. Kiitos vain ohjeen liikkeelle laitosta!:)
PoistaYlös tämäkin ohje, nimittäin pulla- ja leipätaikinat on niitä joiden tekoa välttelen.. ;)
VastaaPoistaMerkkaa vain ylös, kaikissa blogeissa tästä on kovasti tykätty.:) Sama vika.;) En ymmärrä, miten toisten mielestä taikinan vaivaaminen on rentouttavaa puuhaa. Ja sitten vielä se taikinan pyörittely leiviksi, pitkoiksi, pulliksi ja sämpylöiksi... Mielelläni välttelen, mutta silti kuitenkin haluaisin oppia tekemään kunnon taikinat ja käsittelemään taikinaa oikein. Varmaan se oppiminen auttaisi asiaa.;)
PoistaSiksi tästä innostuinkin, kun karttelen taikinan kanssa pelaamista.;)
VastaaPoistaTämä se vaan leviää ja leviää :-) Mutta on se sen arvoinenkin...
VastaaPoistaHyvät reseptit ne leviää aina keinolla millä hyvänsä. Nykyään netin kautta kaikki leviää todella nopeasti, vaikka ihmeesti ennen vanhaankin käsin kirjoitetut reseptilaput vaihtoivat omistajaa.:)
PoistaHei tämä on nerokas! Testiin menee!
VastaaPoistaNiin on, vähällä vaivalla itse tehtyä maalaisleipää. Testaa vaan.:)
PoistaTuo no knead-leipä on ihana;tein sitä aikoinaan vielä Suomessa asuessa useinkin,Romertopf-padassa,mutta sitten muutossa pata meni rikki....
VastaaPoistaAlkuperäinen ohje on nykkiläisen leipurin Jim Laheyn ja se tuli tunnetuksi kun New York Timesin Mark Bittman kirjoitti siitä.Tuli maailmanvalloitus.Nyt on kaiketi taas uusi kierros lähtenyt liikkelle;D
Kiitos reseptin taustatiedoista. Mukava välillä kuulla miten jokin resepti on saanut alkunsa. Monestihan alkuperä jää tuntemattomaksi. Niin se ruoanlaitossakin kaikki kiertää, välillä jää hetkeksi unholaan ja sitten alkaa taas uusi kierros.:)
PoistaTää oli ihan mielettömän hyvää leipää, kiitos ohjeesta, linkitin sen myös omaan blogiini!! :)
VastaaPoistaKiva!:) Hyvää leipää on ja todella vaivaton tehdä. Suurin kiitos kuuluu reseptin laatijalle, mutta hyvä, kun resepti leviää näin ihmisten tietoisuuteen.:)
PoistaTestattu ja hyväksi havaittu! Jostain syystä kohotin ekan leipäni jääkaapissa ja laskuvirheen takia vain 10h. Taikina oli jämäkkää ja viileää, mutta lopputuloksena oli kaunein leipäni ikinä! Enää en osta kaupan patonkeja, kun itse voi tehdä parempaa näin helposti! Tätä ei voi mokata! :)
VastaaPoistaTestattu ja hyväksi havaittu! Jostain syystä kohotin ekan leipäni jääkaapissa ja laskuvirheen takia vain 10h. Taikina oli jämäkkää ja viileää, mutta lopputuloksena oli kaunein leipäni ikinä! Enää en osta kaupan patonkeja, kun itse voi tehdä parempaa näin helposti! Tätä ei voi mokata! :)
VastaaPoistaHyvää leipää on, ja mahdottoman helppotekoinen.:)
PoistaParasta leipää.Tämän helpompaa ei leivänteko enää voi olla
VastaaPoistaOnnistui ensiyrittämisellä ja hyvää tuli.
Niilo.
Semmoinen pitää vielä kysyä, kun tuossa kuvassa on tutunnäköinen pata, että tuolla ainemäärällä, minkä kokoinen pata on sopiva (ettei taikina sitten pursuile reunojen yli, ja että kansikin mahtuu kiinni)?
VastaaPoistaTosi hyvää leipää tulee tällä ohjeella ja vielä todella helpolla. Ja ainahan taikinaa voi välillä maustaakin, jos haluaa vaihtelua.:) Olen tehnyt tätä leipää tuossa Arabian Kokki -padassa. Olisikohan tuo 3,25 l kooltaan. Ei tule taikina yli, hyvin jää kohoamisvaraa.
PoistaTätä täytyy kokeilla ja jakaa eteenpäinkin. Kiitos
VastaaPoistaMeku Limasta
Kokeile ihmeessä. Tämä on ollut todella tykätty leipä. Oli suuressa suosiossa silloin useampi vuosi sitten täällä blogeissakin.:)
PoistaOlen tehnyt tänään täysjyvävehnäjauhoista. Aivan ihana leipä tuli, sisältä pehmeä ja ihana rapea kuori. Helppo ohje, ihan varmasti tehdään tätä jatkossakin! Kiitos ihanasta ohjeesta!
VastaaPoistaTässä on juuri tuollainen ihana koostumus, pehmeää hyvällä kuorella. Tämä resepti jää helposti vakiokäyttöön.:)
PoistaKauheen houkutteleva leipä. Mut missä te kohotatte tuota taikinaa noin kauan?
VastaaPoistaIhan vain keittiön työpöydällä tai sitten usein kohotan taikinat mikrossa. Mikroa ei tietenkään laiteta päälle. On vain hyvä vedoton paikka.;)
PoistaMulla tämä ei ehkä ihan onnistunut. Taikina jäi tosi löysäksi eikä siitä mitään palloa saanut vaikka pöydälläkin lisäsin jauhoja ihan reilusti ja pöydällä olon jälkeen se levisi alustalle että sen sai todella kaapia pikku köntteinä sinne paistoastiaan. Tosin käytin pelkästään täysjyvävehnäjauhoa ja se varmasti toimii erilailla kuin valkeat jauhot, minä vaan haluaisin leivälle jotain ravintoarvoakin. Ja hapan makuhan tähän tulee, josta en niin perusta, tämän vois tehdä varmaan aidolla juurellakin täysin ilman hiivaa. Mä oon vaan semmonen spontaani leipoja niin sillä perinteiset kohotusajat sopii mulle paremmin. Ja minä ainakin jouduin tuota taikinaa kuitenkin pöydällä sit pyörittelemään että minä en ainakaan juuri sen vähemmällä päässyt kuin perinteisissäkään leipäresepteissä. Mutta leipä oli kuitenkin mehevä sisältä ja rapea ulkokuoresta ja syötyä tuli :D
VastaaPoistaTaikina tässä on melko löysää, mutta varmaan nuo jauhot toimii hieman erilailla, ja taikinasta tulee vielä vaikeampi käsitellä. Ehkä jo alussa voisi laittaa jauhoja enemmän? Se on kyllä totta, että leivällä saisi olla enemmän ravintoarvoa. Tällaiset valkoisista jauhoista tehdyt menevätkin yleensä enemmän herkutteluun, ja muutoin meilläkin enemmän syödään tummaa leipää. Sama juttu on minulla, että leipomista en niinkään suunnittele etukäteen, vaan sitten saatan yhtäkkiä aloittaa leipomisen, kun siltä tuntuu. Siinä mielessä tämä on vähän huono resepti. Minäkin jouduin ensimmäistä leivontakertaa siirtämään, kun aloittaessani vasta huomasin, että sitähän pitääkin ensin kohotella noin kauan. No, hyvä kuitenkin, että leipä tuli syötyä. Se on pääasia, ettei haaskuun mene.:)
PoistaKiitos ohjeesta! Hyvää ja rapsakkaa oli :P Vaihtelemalla jauhoja saa uusia makuja. Linkitin blogistani tänne :)
VastaaPoistaOle hyvä vain.:) Ohjehan ei minun ole. Jaoin vain hyvää eteen päin.;) Totta, vaihtelua tähänkin leipään saa eri jauhoilla, ja voihan taikinaan lisätä myös jotain mausteeksi.:)
PoistaNyt vasta minäkin löysin tän mainiolta kuulostavan leivontavinkin! Huushollistani ei löydy Arabiaa eikä Romertopfia ..... toimiskohan ihan teräskattila kansineen vai menetetäänkö leivästä silloin rapeus tai sitten juuttuuko leipä kattilaan tai muuta eitoivottavaa!??
VastaaPoistaGooglettelin hieman ja näkyi siellä kattilassakin tehtyjä leipiä. Ja näitä voi näemmä kutsua sekä pata- että kattilaleiviksi.:) Tässäkin ensimmäisellä kerralla pelkäsin, jos taikina jääkin pahasti pataan kiinni uunissa ollessaan, mutta ihan oli putipuhdas pata. Ihan tuntui hölmöltä pestä se leipomisen jälkeen.;)
PoistaKiitos ohjeesta, tämä on aivan täydellinen! Aion kokeilla myös lisukkeita taikinaan (mm. valkosipulijauhe / oregano / paloitellut oliivit..). Blogitin kuvia ensikokeilustani.
VastaaPoistaOle hyvä, vaikkei ohje omani ollutkaan. Mutta kuitenkin, että näin mainio resepti kulkee eteen päin.:) Lisukkeilla leipään saakin hyvää vaihtelua ja lisämakua.:)
PoistaTodella helppo ja vaivaton!
VastaaPoistaJa eikun kokeilemaan....
Aika kätevä tapa tehdä leipää, ja on tosi ihanaa leipää.:) Toivottavasti onnistuu! Jos taikina tuntuu hirveän löysältä, ja on vaikea käsitellä, niin sitten vain jauhoja vähän lisää.:)
PoistaTää oli ihan ÄLYTTÖMÄN hyvää ja helppoa!! Kiitos reseptistä!!
VastaaPoistaKiva kuulla.:) Ja ole hyvä vain. Sitähän varten näitä hyväksi havaittuja reseptejä koitan jakaa täällä eteen päin, jotta muutkin niitä pääsisivät kokeilemaan.:)
PoistaMies testaa juurikin pataleivän tekemistä ja ei suostunut kertomaan reseptiään, joten piti etsiä ite! Samalla kun bloggasin valurautapadastamme niin linkitin tän sun tekstin blogiini :)
VastaaPoistaMiehet ovat joskus niin salaperäisiä, mutta onneksi Google auttaa.;D
PoistaJumeleisson, kun on helppoa kuin heinän teko. Laitoin 1dl ruisjauhoja ja kyllä oli hyvää :)
VastaaPoistaHelppoa on, ja vielä tosi hyvääkin.:) Ruisjauho ei ole ollenkaan paha lisäys.:)
PoistaTein kerran yhellä toisella ohjeella ja ainakin siitä minun leivästä tuli sellaista kumimaista, sisus siis, kuuluuko asiaan vai pitäisikö sen olla koostumukseltaan kuin esim. ranskanleipä?
VastaaPoistaKyllä sen sisuksen pitäisi olla ranskanleivän tyyppistä, pehmeää ja kuohkeaa.
PoistaJuu, on helppoo ja erittäin maistuva :). Hakkaa mennen tullen kaupoisssa myytävät ;) Harrastan itsekin kotona leipomista, ja ruuanlaittoo ..vaikka olenkin duunari-mies. Mitä luulette, tykkääkö vaimoni ?? :D..
VastaaPoistaJos vaimo ei tykkää leipovasta miehestä niin sulla on väärä vaimo.
PoistaIhmettelen kyllä, jos vaimolle ei uunituoreet leipomukset kelpaisi. Hyvähän se vain on, jos mieskin osaa leipoa ja kokata.:)
PoistaPataleipää kaikki kehuu on varmasti hyvää mutta minua hirvittää kun se on vain valkoista jauhoa ihan kuin olis pullaa. Voiko tätä tehdä sekajauhoista eli ns. sämpyläjauhoista
VastaaPoistaEi tätä tosiaan ihan joka päivä viitsi syödä vehnäjauhoista tehtynä, mutta herkkuleipänä menee silloin tällöin. En ole kokeillut tehdä muista jauhoista, mutta luulisi, että sämpyläjauhoillakin onnistuu.
PoistaToivottavasti onnistuu, empä enää muistanut siinä vaiheessa kun taikinan pyöräytin palloksi että sen ois pitäny vielä puol tuntii levätä kelmun sisällä :/ :D tyrkkäsin sen suoraan uuniin.
VastaaPoistaToivotaan, että leipä onnistui!:) Välillä itselläkin käy noin, että jokin vaihe unohtuu välistä.;)
PoistaMulla kävi tän kanssa niin, että taikina jäi tosi löysäksi. Ihmettelin että miten ihmeessä tätä nyt miksikään palloksi saisi :D Otin sitten nuolijan ja sillä pyöräytin taikinaa kupin pohjalla että se menisi johonkin muotoon, Kippasin taikinan 5l kokoiseen pataan ja heitin vehnäjauhoja päälle. Onnistui! Että kyllä tuo onnistuu ihan hyvin vaikka ei kaavi pöydälle ja muotoile. Hyvää tulee näinkin :)
VastaaPoistaAika löysää tämä taikina onkin ja saa käyttää reilusti jauhoja, että saa palloksi. Hienoa, että onnistui noinkin. Pitää itsekin kokeilla noin helppoa konstia.:)
PoistaKannattaa ehdottomasti kokeilla! Ainakin leipä pysyy täydellisenä kun ei tarvi puljata ison jauhomäärän takia jotta saisi taikinasta pallon. Voisi luulla että menettää parhaan makunsa/rakenteensa jos liikaa pistää jauhoja sekaan. Mulla ainakin pata pitää taikinan niin kuosissa että tuo muotoiluvaihe on turha. Va voi että kuinka hyvää tulee! Ihanaa aamulla vaan kipata taikina pataan :)
PoistaKokeilen ensi kerralla. Yleensä leivät ja pullat onkin parhaimpia silloin, mitä vähemmällä jauhomäärällä onnistuu leipomaan.:)
PoistaKiitos ihanasta ohjeesta! Kokeilin muuttamalla ohjetta jauhojen suhteen: 4 dl vehnäjauhoja, 2 dl täysjyväohrajauhoja ja 1 dl kuituisia kaurahiutaleita. Lopputuloksena rapean maukas maalaisleipä.
VastaaPoistaVarmasti onnistuu myös noinkin, kun korvaa osan vehnäjauhoista muilla jauhoilla. Ja enemmän tulee makuakin. Kaurahiutaleet antaa aina leipiin hyvää koostumusta.:)
PoistaTästä ohjeesta innostuneena tein namaste-leipää padassa. Taikinahan pitäisi lusikoida kasoiksi pellille, mutta minä iskin koko taikinan pataan. Kannattaa kokeilla niinkin! Siinä sama juttu,että taikina jätetään kohoamaan yön yli.
VastaaPoistaKiitos hyvästä vinkistä! Namaste-leipä olikin mennyt minulta ihan ohi. Taidankin ensimmäiseksi kokeilla sämpyläversiona.:)
PoistaHei! Tää on kyllä paras leipäresepti vaalealle leivälle, jota oon ikinä kokeillu. Mulla on kaksi kokki-pataa ja ne mahtuvat just yhtä aikaa uuniin, kun eihän yksi pataleipä kauan pöydällä säily :-) Teen samoin kuten joku toinen tuossa edellä kertoi, eli nostelen taikinakulhossa lastalla taikinaa nyytiksi keskelle ja ripottelen vähän jauhoja "kerrosten" väliin. Sormen päälläkään ei siis tarvi taikinaan koskea. Taikina on löysää. Kun on kohonnut sen puolituntisen, niin kaavin lastalla taikinan kuumaan pataan. Hyviin toimii tämä tapa. Olen laittanut 4 dl vehnäjauhoja, 3 dl sämpyläjauhoja, pari rkl pellavarouhetta, 0,5 tl kuivahiivaa, puolitoista tl suolaa ja 3,5 dl vettä
VastaaPoistaTosi hyvää leipää padassa tulee.:) Jatkossa teen myös noin, koska löysää taikinaa on hankala käsitellä. Pääsee helpolla, kun kulhosta tipauttaa taikinan pataan. Perustaikinaa on helppo muunnella eri aineksin.:)
PoistaEn ole vielä tehnyt pitää laittaa nyt happanemaan
VastaaPoistaKannattaa tehdä. On hyvää leipää ja perusohjetta on helppo muokatakin.:)
PoistaHei.
VastaaPoistaNyt löytyi todella hyvä leipä resepti.
Viikon sisällä leiponut joka päivä ,vienyt siskolle ja kaverille. Olemme itsekkin saanet syödä tuoretta hyvää leipää. Suosittelen tätä ohjetta. Kiitos Katja ohjeesta jonka olet jakanut . ����
Hei. Kiva kuulla, että löysit täältä hyvän leipävinkin. Tämä onkin tosi helppo ja hyvä leipä. Juuri sellainen innostaa leipomaan. Itse leivottu uunituore leipä on ihan parasta.:)
PoistaTätä on tehty eräitäkin kappaleita ja tehdään vastaisuudessakin. On niin vaarallisen hyvää kun pitäisi vähentää leivän syöntiä mutta kun tätä tekee se tulee syötyä melkein samantien ja seuraavana päivänäkin on vielä tosi hyvää ja kuoressa huikea maku..
VastaaPoistaOlen modannut omia jauho sekoituksia vehnä hiivaleipä ja ruis jauhoista ja viime vaivauksen yhteydessä juustoa sekaan ja päälle sesam tms siemeniä kaikki oman maun mukaan vaikka perus moodissakin on parasta.