maanantai 21. tammikuuta 2013

Sipulipiirakka


Tällä viikolla vietetään valtakunnallista sipuliviikkoa, joten juhlistetaan viikkoa erilaisilla sipuliruoilla. Sipulihan maistuu vaikka piirakan täytteenä. Mehevä sipulipiirakka on hyvää iltapalana tai  kahvipöydän suolaisena palana. Perunapohja on pehmeää ja antaa piirakalle paljon makua.

Sipulipiirakka

Pohja:
3 keitettyä perunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 g voita
ripaus suolaa

Täyte:
1 rkl ruokaöljyä
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl hunajaa
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1,5 dl juustoraastetta
2 tl yrttisuolaa
1 rkl timjamia
ripaus mustapippurirouhetta

Raasta keitetyt perunat. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja suola. Leikkaa voi kuutioiksi ja nypi jauhojen joukkoon. Lisää perunaraaste ja sekoita nopeasti. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista uunin alatasolla 225 asteessa 10 - 15 min. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä pannulla pehmeiksi. Lisää sipuleihin lopuksi hunaja. Sekoita keskenään ruokakerma, kananmunat, juustoraaste sekä mausteet. Levitä sipulit esipaistetun piirakkapohjan päälle ja kaada päälle kermaseos. Kypsennä uunin alatasolla 200 asteessa n. 20 min., eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut väriä.


Meidän keittiössämme erilaisia sipuleita käytetään todella paljon. Suurin osa sipuleista kasvatetaan itse omalla kasvimaalla.


Oma sipulisato riittää kevääseen saakka. Ennen uutta satoa joudutaan kuitenkin turvautumaan myös ostosipuleihin. Sen verran kovaa kulutus on!


Sipuleilla saa ruokiin paljon makua ja mehevyyttä. Ne sopivat mausteeksi melkein ruokaan kuin ruokaan joko raakana tai kypsennettynä. Maustamisen lisäksi sipulit sopivat myös pääraaka-aineiksi. Tällä viikolla kannattaa keitellä vaikka Sipulikeittoa tai valkosipulikeittoa. Ne ovat mitä mainiointa talviruokaa. Appelsiinitkin ovat nyt parhaimmillaan, joten sipulien kanssa niistä saa raikasta salaattia appelsiini-punasipulisalaatin sekä appelsiini-raejuustosalaatin tapaan. Purjomuhennos taas sopii loistavasti esimerkiksi kalaruokien seuraksi. Savustetut valkosipulit maistuvat sellaisenaan lisukkeena tai vaikka kylmien kastikkeiden maustajina. Sipulista on moneksi!

17 kommenttia:

  1. Sipulipiirakka on mielettömän hyvää! Olen tehnyt pari kertaa, mm. veljen ylioppilasjuhliin. Minulla on vähän erilainen ohje, mutta timjamia siihenkin tulee (sopii todella hyvin!). On pitänyt päivittää ohje jo aikaa sitten, mutta huomasin että kuva puuttuu. Sipuliviikon kunniaksi pitäisi kyllä tehdä piirakkaa, saisi ohjeenkin joskus blogiin.;) Toivottavasti olotila vain kohenisi loppu viikkoa kohti, että jaksaisi hääräillä keittiössä..

    Olisipa tuollainen hyötypuutarha! Lapsuudenkodissani meillä olikin iso puutarha ja kasvimaa. Upean näköinen tuo palava rakkaus.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulipiirakka on tosi maukasta, ja timjami on aivan täydellinen yrtti sipuliruokiin.:) Toivottavasti jaksat viikolla leipoa. Olisi kiva nähdä sinunkin piirakkareseptisi.:) Hyötypuutarha on kiva, mutta mahdottoman työläs! Kyllä välillä mielessä käy, miten helpolla kaiken saisi kaupasta. Mutta on se sitten taas mukavaa kesällä käydä aina omalta maalta hakemassa tuoreita aineksia ruoanlaittoon, ja tietää varmasti mitä suuhunsa laittaa.:) Kaikki ylimääräiset perennat ovat löytäneet paikkansa kasvimaan laidalta. On kasvimaakin paljon koristeellisempi, kun on kukkia.:)

      Poista
  2. Herkullisen näköinen piirakka :) Ja hyvänoloinen ohje, täytyypä ottaa ylös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sipulipiirakka on herkullista. Kannattaa tehdä!:)

      Poista
  3. Juu maistuis!
    On kyllä mahtava tuo keittiöpuutarhanne:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Vielä, kun saisi jonkun sitä kitkemään.;)

      Poista
  4. todella komia piirakka,tahtoisin maistaa...vai sipuliviikko,en tiennytkään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Pelkällä sipulitäytteelläkin tulee todella maukasta piirakkaa. Tammikuun neljäs viikko on aina sipuliviikko.;)

      Poista
  5. Voi miten ihana kasvimaa! Mun tilkku on ihan onnettoman pieni, mutta eipä tällä hetkellä riittäisi virtaa isomman hoitamiseen. Ehkä sitten, kun tuo pikkumies vähän kasvaa.... Tosin ensin täytyisi hävittää osa marjapuskista, että saisi tilaa kasvimaan laajennukselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Ehkä jo vähän turhankin paljon kokoa on kasvimaassa. Kitkeminen on aina rankempaa, mitä enemmän ikää tulee.;)

      Poista
  6. Sipulipiirakka on aivan ihanaa! Lapsena sitä kyläpaikassa söin ensimmäisen kerran, ja joitain vuosia sitten päätin etsiä ohjeen jolla samanlaista saisin tehtyä.
    Kumma miten voi muistaa noin pitkältä ajalta, mutta löydetyllä ohjeella tuli samanmakuista :)
    Komeat kasvimaat teillä, näyttää olevan tuota Alpia(?) mitä mullakin. Kivasti leviää, vähän sinne minne ei aina pitäisikään.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihan hurjan hyvää.:) Ihmeesti sitä vain jotkut asiat muistaa hyvinkin, jopa erilaisetkin mautkin.:) Kiitos, runsaasti on tilaa kasvatella kaikenlaista. Tarha-alpia kasvaa useammassakin paikassa pihaa. Se on aika kiitollinen perenna, vaikkakin sen leviämistä saa hieman hillitä.;) Tykkään kuitenkin, kun se on tuollainen pirteä keltakukkainen.:)

      Poista
  7. Kiva juttu. Valkosipulikeitto on oma pikku bravuuri jota kokkaan duunissa erilaisiin tilauksiin. Viininmaistajaisiin tosin aika haastava. Pitää kans kehitellä joku veikeä sipulijuttu tällä viikolla. Kiitti ideasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Valkosipulikeitto on kyllä ihanaa, mutta viininmaistajaisissa taitaa helposti peittää muut maut. Muutenkin sen kanssa aina mielellään katsoo, ettei seuraavana päivänä ole mitään menoja, kun valkosipuli haisee sitten kilometrien päähän.;) Kehittele vaan joku sipulijuttu, niin voin minäkin saada siitä lisää sipulivinkkejä. Erilaisista teemaviikoista/-päivistä saa aina hyvin blogiin ideoita.:)

      Poista
    2. Joo,lisää vaan kaikkia tälläsiä juttuja. Pitäs kehitellä joku kiva haaste. Jostain veikeestä raaka-aineesta

      Poista
  8. Ihana piirakka! Joskus teininä tein viimeksi sipulipiirakkaa,yli 20 vuotta sitten, mutta nyt oli pakko testata uudelleen. Hyvää tuli, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-