perjantai 14. joulukuuta 2012

Täytetyt herkkusienet


Kesäisin grillataan usein juustotäytteisiä herkkusieniä, mutta hyviä tulee näinkin uunissa valmistettuna.

Täytetyt herkkusienet

1 rs (250 g) herkkusieniä
1 sipuli
n. 1/2 pkt Paprika Koskenlaskija -sulatejuustoa
n. 1 dl emmentaljuustoraastetta
ruohosipulia

Paistamiseen:
nokare voita

Irrota herkkusienien lakeista jalat ja hienonna ne. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu pehmeäksi pannulla voissa. Lisää hienonnetut herkkusienten jalat ja paista hetken aikaa. Lisää paloiteltu sulatejuusto ja paista, kunnes juusto sulaa joukkoon. Täytä herkkusienten lakit sieni-sipuli-juustoseoksella. Laita lakit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä sieniä uunissa 200-asteessa, kunnes pinta saa kauniin värin. Silppua sienten päälle lopuksi vielä ruohosipulia.

Pihassamme kasvaa syksyisin herkkusieniä, mutta ei ole tullut koskaan näitä luonnonvaraisia kokeiltua ravinnoksi, koska herkkusienet ilmestyvät aina tontin siihen laitaan, missä vieressä kulkee vilkkaasti liikennöity valtatie. Yleensä myös toukat ehtivät iskeä sieniin ennen sienestäjää. Valkoisten sienien kanssa kannattaa muutenkin olla varovainen, ettei vahingossa sekoita niitä myrkylliseen valkoiseen kärpässieneen. Tummuvat heltat sekä aniksen tuoksu on paljastanut nämä meillä kasvavat herkkusieniksi.

6 kommenttia:

  1. Erilaisilla juustoilla täytetyt herkkusienet ovat huippuhyviä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Kesäaikaan sieniä tuleekin laitettua melkein joka kerta, kun grillataan. On ne niin hyviä aina.:)

      Poista
  2. Tykkään tosi paljon täytetyistä herkkusienistä.Täällä myydään jättikokoisia portobellosieniä,jotka on tarkoitettu grillaamiseen,mutta myös täyttämiseen.Ostinkin viikon alussa,mutta en sitten ehtinytkään niitä täyttää,joten vain pilkoin ja paistoi8n pannulla.ONpa nätit nuo alkuperäiset herkkusienet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu. Jättikokoiset onkin hyviä juuri grilliin. Täälläkin sentään on jumboja irtomyynnissä, ja niitä kesäisin tuleekin grillissä laitettua. Hyviä herkkusienet on myös pannulla paistettuna. Välillä olen pilkottuna paistettujenkin joukkoon nakannut lopuksi Koskenlaskijaa. Oikein somia ovat nuo pihassa kasvavat herkkusienet. Ja vieläpä reilun kokoisiakin. Varsinkin sitten vanhetessaan, kun tuo lakki aukeaa.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-