maanantai 17. joulukuuta 2012

Ritz -suolakekseillä paneroitua järvitaimenta Duglere-kastikkeella



Olemme jo monta vuotta harrastaneet talvisin verkkokalastusta. Viikko sitten jää vihdoin kesti, ja verkot saatiin järveen. Verkkoja ei tarvitse käydä kokemassa kuin kerran viikossa. Sunnuntai onkin meillä yleensä verkoilla käyntipäivä, ja niin eilenkin verkot käytiin ensimmäistä kertaa tänä talvena tarkistamassa. Ahti oli tällä kertaa erittäin antelias, ja kalaa saatiin useampi kymmenen kiloa. Saaliit järvellä ovat haukivoittoisia, ja eilenkin vedestä nousi 26 haukea. Lisäksi saatiin yksi made sekä yksi reilun kokoinen järvitaimen.

Järvitaimenesta valmistin tämän päiväisen aterian, ja päätin sen kanssa kokeilla Murhaavan herkullista -keittokirjasta löytyvää Duglere-kastiketta. Kirjan reseptissä tähän Alfred Hitchcockin lempiruokaan kuuluu paneroitu meriantura, mutta sen korvasin nyt sitten järvitaimenella. Kolmesta eri kastikkeesta kasattava Duglere-kastike kuulostaa kauhean työläältä, muttei se sitä sitten lopulta ollutkaan, vaan kaikki kastikkeet olivat hyvin nopeatekoisia. Duglere-kastike oli makuja tulvillaan ja sopi hyvin taimenen kanssa. Ritz -keksit antoivat kalalle kivan rapsakan pinnan ja lisämakua. Suolakeksejä täytyykin alkaa useammin käyttää paneroinnissa, hyvää vaihtelua korppujauhoille. Uskon, että kastikettakin tulee uudelleen tehtyä.

Ritz -suolakekseillä paneroitua järvitaimenta Duglere-kastikkeella

Paneroitu järvitaimen:
2 reilunkokoista  nahatonta ja ruodotonta järvitaimenfileetä
suolaa ja pippuria
vehnäjauhoja
2 kananmunaa
murennettuja Ritz -suolakeksejä

Paistamiseen:
voita

Leikkaa fileet sopiviksi annospaloiksi. Mausta palat suolalla ja pippurilla. Kieritä palat yksi kerrallaan vehnäjauhoissa, kasta syvällä lautasella oleviin vatkattuihin kananmuniin ja kieritä lopuksi keksinmuruissa. Paista fileet voissa keskilämpöisellä paistinpannulla kummaltakin puolelta kypsiksi ja kullanruskeiksi.

Duglere-kastike

Kana-kermakastike:
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl kanalientä
1 dl kuohukermaa
1/2 tl sitruunamehua
1/2 tl worcestershirekastiketta
suolaa ja pippuria maun mukaan

Tomaattikastike:
2 rkl voita
1/2 dl pieneksi pilkottua sipulia
4 dl tomaattipyreetä
4 tomaattia pieneksi pilkottuina
1 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1/2 tl suolaa
1/4 tl pippuria

Duglere-kastikkeen pohja:
4 tl voita
4 tl hienonnettua salottisipulia
n. 2 dl tuoretta tomaattia pienennettynä
suolaa ja pippuria
1 rkl ruohosipulia

Kokoa kastike kolmesta eri osasta ja valmista hyvissä ajoin etukäteen, sillä kastike nautitaan huoneenlämpöisenä. Ensin valmista kana-kermakastike. Sulata voi keskikokoisessa kattilassa ja sekoita sen joukkoon jauhot. Vatkaa sekaan kanaliemi ja kerma yhtä aikaa. Keitä ja sekoittele, kunnes seos alkaa kiehua. Vähennä lämpöä ja anna porista muutama minuutti. Sekoita joukkoon sitruunamehu, worcestershirekastike, suola ja pippuri. Nosta pois hellalta.

Sen jälkeen valmistetaan tomaattikastike. Sulata voi isossa paistinpannussa. Kuullota sipulit voissa pehmeiksi. Sekoita joukkoon tomaattipyree, pilkotut tuoreet tomaatit, basilika, oregano, suola ja pippuri. Anna kiehua hiljalleen matalalla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes kastike on sakeutunut mieleiseksesi. Kastikkeen voi soseuttaa. Annos on iso ja siitä tarvitaan vain muutama ruokalusikka Duglere-kastikkeeseen. Loput voi pakastaa tai käyttää seuraavana päivänä vaikka pastakastikkeen pohjana.

Tomaattikastikkeen valmistuttua kokoa vihdoin Duglere-kastike. Kuumenna voi paistinpannulla tai kattilassa keskilämmöllä. Lisää salottisipuli ja tomaatit ja kuullota, kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kana-kermakastike ja kaksi ruokalusikallista tomaattikastiketta. Anna kiehua hetken verran. Koristele ruohosipulisilpulla, siirrä sivuun jäähtymään, ja tarjoile kastike huoneenlämpöisenä.

8 kommenttia:

  1. Taas kadehdin tuota teidän huimaa kalasaalista...Ja ihanalta kuulostava kala-annos:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta olisitpa ollut siellä purevassa tuulessa verkkoja kokemassa...;) Tuulella ei riitä mikään vaatetus, vilu tulee jo alkumetreillä. Mutta eipä silti turhaan paleltu. Kalaa saatiin niin itselle kuin useampaan muuhunkin talouteen.:) Oli oikein maistuva kala-annos.:)

      Poista
  2. nami,kiva idea ja ihanan näköinen annos...on siinä hommaa,huh,mutta saisipa noin tuoretta kalaa!joskus saatiin (kauan sitten)siskon miehen kalastamia meriahvenia yms.(olin iki onnellinen)mutta ei vissiin käy kalalla enään,tai sitten saaliit on pienentyneet,ettei riitä muille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvää oli. Suolakeksipanerointi oli tosi kiva ja kastike maukasta.:) Kyllä tuo kalastus välillä ihan työstäkin käy. Tunnin verran menee verkkojen kokemisessa, toinen tunti matkoihin. Eikä ole mitään vilukissojen hommaa.;) Ja kotona sitten on aikamoinen perkuu- ja fileointityö. Mutta ihana on saada tuoretta kalaa ja välillä vähän muutakin kuin mitä kaupasta malttaa ostaa.:) Ahvenet on myös ihan parhaimpia kaloja. Harmi, kun teille ei enää ole tullut saalista.

      Poista
  3. Kivaa, että kirjasta löytyi jotain mieluisaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyi, löytyi. Ja lisääkin kokeiltavaa on, kunhan joulukiireet helpottaa.:)

      Poista
  4. Ihanan näköinen annos. Kalaruoat on niin hyviä, meillä tykätään. Tuo kastike sopii varmaan tosi hyvin kalalle, vaikka vaikuttaakin aika työläältä. Tuota suolakeksipanerointia täytyy kyllä joskus kokeilla, kiva idea.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli hyvää. Meilläkin kalaa syödään useamman kerran viikossa.:) Kastike kuulostaa kauhean työläältä, kun pitää kolme eri kastiketta tehdä, mutta loppujen lopuksi ne kaikki valmistuvatkin hyvin nopeasti ja vähällä vaivalla. Maukasta oli.:) Suolakeksipanerointia kannattaa kokeilla. Meillä tykättiin. Tuli erilaista kuin korppujauhoilla. Keksejä ei tarvitse edes jauhaa ihan hienoksi. Antaa mukavaa suutuntumaa, kun on isompiakin muruja joukossa.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-