sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Vaalea omenahillo


Omena-aika alkaa olla jo auttamattomasti ohi, mutta tässä vielä yksi omenahillon ohje. Tällä ohjeella tulee aika perusomenahilloa ilman sen kummempia lisämausteita, mutta hillo on todella hyvää näinkin. Valkeakuulaista tehty hillo on väriltään kauniin vaaleaa.

Vaalea omenahillo

n. 2 kg Valkeakuulas -omenoita
3 - 4 dl vettä
n. 1 kg hillosokeria
1 sitruunan mehu
(1-2 rkl voita)

Poista puhtaista omenoista siemenkodat ja lohko omenat kuorineen. Laita omenalohkot kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta, ja keitä kunnes omenat pehmenevät. Soseuta omenat. Lisää hillosokeri ja sitruunamehu. Kiehauta ja keitä hilloa vielä hetken aikaa. Lisää hilloon voi, jos haluat hillosta kiiltävää. Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin.

5 kommenttia:

 1. Kaunis kuva ja omppuhillo kuulostaa tosi hyvältä!

  VastaaPoista
 2. Heips! Lähdin nyt neuvoa sulta pyytämään :) Ollaan vasta muutama vuosi asuttu tässä meidän talossa ja ollaan kovasti myllätty salaojia ym hommia ja puutarha on jäänyt. Nyt tänä kesänä olen vasta enemmän tutkinut mitä kaikkea pihalla kasvaa. Olen tietysti aina talteen ottanut kaikki mitä on kasvanut, eli marjat ja omenat. Tänä vuonna sain jo vadelmapensaita istutettua, eli pikkuhiljaa alkaa minunkin hyötypuutarha hahmottumaan :) Omenapuut on yli 50 vuotta vanhoja, mutta niistä tulee hirmuisesti omenaa. Lajikkeita on muutama. Yksi laji joka nyt aiheuttaa mietintää on talviomena. Puussa on nyt kauheasti omenaa ja olen yrittänyt tutkia tietoa, että voiko tästä lajikkeesta tehdä jotain hilloa tai mehua?? Koska tähän perinteiseen paperiin käärimiseen en haluaisi ryhtyä. Onko sinulla mitään vinkkiä tähän talviomena"ongelmaan" ?? :D
  Taru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että vastaaminen vähän viivästyi. Viime päivät ovat olleet niin kiireisiä, etten ole ehtinyt katsomaan, mitä kommentteja on tullut.

   Kuulostaa niin kovin tutulta nuo teidän hommat.:) Samanlaista meilläkin tässä alkuvuosina oli. Aina oli vain piha myllättynä, kun piti kaivaa sadevesiputkia, salaojia, sähköt maahan jne. Mutta parempi hoitaa ne heti ensimmäiseksi alta pois, ja sitten vasta miettiä istutuksia. Istutuksia, kun ei enää kuitenkaan raaski rikkoa kaivantojen tieltä.;)

   Eli mitä talviomenoista? Meillä on pari talviomenaa, ja ihan surutta olen käyttänyt niitä mm. hilloihin ja leivontaan. Ainakin Lobosta tulee hyvää hilloa, ja omenapiirakkaakin siitä teen, vaikka lohkot eivät ihan täysin tahdo koossa pysyäkään kypsyessään. Jos siis teen sellaisen peruspiirakan, mihin lohkot ladotaan päälle. Hieman lohkot alkaa uunissa "pursuta", mutta ei se mahdottomasti haittaa. Pieni ulkonäköseikka vain.;) Oikeastaan en ole edes kauheasti miettinyt mihin mikäkin omena parhaiten sopisi, vaan olen kaikkia lajikkeita käyttänyt vähän kaikessa. Mitä milloinkin sattuu paremmin olemaan. Meillä omenapuut on vielä suht nuoria, niin sitä satoa ei aina kovin paljon tule. Viime vuonna omenoita tuli todella paljon, tähän vuonna taas välillä heikosti, mutta kuitenkin riittävästi omiin tarpeisiin.:)

   Poista
  2. Ei haittaa yhtään vaikka kesti :)

   On tämä piha ihan hirveä osittain vielä, mutta vähän ollaan saatu jo kuntoon ja ensi viikolla alotetaan uutta pihaprojektia.

   Ihan hirveän huono omatunto tuli kun olen jättänyt nuo talviomenat käyttämättä... Tietämättömyyttäni kuitenkin. Olen aina luullut että ne on ihan kauheita ellei niitä kypsytä pitkää aikaa kellarissa.
   Olen kovasti tykännyt keitellä omenasta ihan sellaista sohjoa, laitan lapsille puuroon ja sitten teen yhtä ihanaa kuivakakkua siitä :) Tuo talviomenahan sopisi juuri siihen! Kakussakin kun saisi olla hiukan vahvemman makuinen omena. Otanpa asiakseni syksyllä kerätä omenat ja teen niistä jotain! Marmeladikin olisi ihanaa ja se säilyy pitkään. Kiitos sinulle avusta :)

   Kiva että olet ottanut nimesi käyttöön :)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-