keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Läskisoosi & savuperunamuusi siirappisten lanttukuutioiden kera


Läskisoosi ei ehkä kuulosta kauhean houkuttelevalta, sianlihakastike puolestaan jo paljon paremmalta. Läskisoosia eli sianlihakastiketta valmistan muutaman kerran vuodessa taloutemme lihansyöjän toiveesta. Läskisoosin valmistukseen kannattaa varata hyvin aikaa, sillä kastike on aina parempaa mitä kauemmin sitä viitsii haudutella. Ja kastiketta kannattaa samalla vaivalla tehdä reilusti, sillä se vain paranee entisestään uudelleen lämmitettäessä. Läskisoosin suurustan useimmiten ruisjauhoilla, se antaa kastikkeelle syvemmän maun kuin vehnäjauhot, mutta vehnäjauhoillakin tulee toisinaan suurustettua. Mausteeksi kastikkeelle riittää pelkkä suola ja mustapippuri.

Tällä kertaa tein läskisoosin seuraksi perunamuusia, jonka maustoin MaustePörssiltä saamallani savusuolalla. Savusuola sopi hyvin muusille, eikä savu maistunut muusissa liikaa.

Lanttua meillä paistetaan usein talviaikaan lisukkeeksi. Voissa pehmeiksi paistuneet lanttukuutiot karamellisoidaan paiston loppuvaiheessa siirapilla, ja lantusta tulee näin todella hyvää.

Läskisoosi eli sianlihakastike

n. 800 g sian kylkisiivuja
2 sipulia
5 - 6 rkl hienoa ruisjauhoa
vettä
suolaa
jauhettua mustapippuria

Ota lihasiivut ennen paistamista hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Leikkaa siivut paloiksi ja ruskista palat pienissä erissä pannulla rapeiksi ja kullanruskeiksi niin, että lihasta alkaa irrota pannulle rasvaa. Nostele ruskistetut lihapalat pataan tai kattilaan. Kuori ja hienonna sipulit reilun kokoiseksi silpuksi. Ruskista sipuli pannulla lihasta irronneessa rasvassa. Lisää sipulien joukkoon jauhot ja paista muutaman minuutin ajan seosta sekoitellen. Lisää joukkoon vähitellen vettä, kunnes kastike on sopivaa koostumukseltaan. Kaada kastike pataan lihojen joukkoon. Kiehauta kastike ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla vähintään tunti, mieluimmin useamman tunnin ajan. Lisää haudutuksen aikana tarvittaessa hieman vettä, ja mausta kastike suolalla sekä mustapippurilla.

Savuperunamuusi

jauhoisia perunoita
maitoa
voita
savusuolaa

Kuori perunat ja leikkaa lohkoiksi. Keitä perunalohkot vedessä pehmeiksi. Kaada keitinvesi pois, ja soseuta perunat. Lisää joukkoon maitoa sekä reilu nokare voita. Mausta muusi lopuksi savusuolalla.

Siirappiset lanttukuutiot

lanttu
voita
tummaa siirappia
suolaa

Kuori lanttu ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sulata pannulla voi, ja paista lanttukuutioita välillä sekoittaen. Kun lantut ovat pehmenneet ja saaneet pintaansa hieman väriä, lisää pannulle siirappia. Sekoita ja paista vielä sen aikaa, että siirappi menee hieman kasaan. Mausta lantut lopuksi suolalla.

2 kommenttia:

  1. Täytyypäs kokeilla joskus tuota siirappia lanttukuutioille. Paistetut lanttu- ja porkkanakuutiot on kyllä hyvää. Etenkin kun käyttää voita paistamiseen. Eikä paistettu sipuli ainakaan huononna tuota herkkua.

    Kiitos tuosta siirappivinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Siirappi antaa kuutioille viimeisen silauksen, ja kuutiot tuoksuvat ja maistuvat herkulle.:) Juurekset on paistettunakin kaikki hyviä, samoin sipuli. Sipuliakin tulee usein pelkästään paistettua lisukkeeksi.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-