Sipuli on meidän taloudessa pidetty ja paljon käytetty raaka-aines. Sipulia tulee laitettua melkein ruokaan kuin ruokaan, ja sitä kuluukin vuoden mittaan paljon. Sipulit kasvatetaan itse omalla kasvimaalla. Sipulikeittoa tulee silloin tällöin keiteltyä. Kun keiton valmistukseen käyttää reilusti aikaa, sipuleista tulee mahtavasti maut esille. Keiton kruunaa gratinointi uunissa juuston ja leivän kera, mutta maistuu keitto ilman gratinointiakin, vaikkapa patongin kanssa.
Sipulikeitto
3 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
10 keltasipulia
4 - 5 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl sokeria tai juoksevaa hunajaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 - 1,5 l kasvislientä
1 dl valkoviiniä
mustapippurirouhetta
timjamia
Päälle:
paahtoleipää
valkosipulia
juustoraastetta
Kuori ja siivuta sipulit. Kuori ja hienonna
valkosipulin kynnet. Kuumenna kattilassa voi ja rypsiöljy, ja kuullota
sipuleita 15 minuuttia. Lisää suola ja sokeri, ja jatka sipuleiden
paistamista n. 30 minuuttia välillä sekoitellen. Sekoita joukkoon
vehnäjauhot ja sekoittele sipuliseosta muutaman minuutin ajan. Lisää
sopivasti kasvislientä sekä valkoviini. Mausta keitto mustapippurilla sekä timjamilla. Keitä n. 30 - 40 minuuttia. Annostele
keittoa uuninkestäviin tarjoiluastioihin. Raasta hienolla terällä paahdettujen
paahtoleipien päälle hieman valkosipulia ja asettele jokaiseen
tarjoiluastiaan keiton päälle leipäpala. Ripottele pinnalle vielä
reilusti juustoraastetta ja gratinoi uunissa, kunnes juusto sulaa ja
pinta saa hieman väriä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-