maanantai 10. syyskuuta 2012

Sipulikeitto


Sipuli on meidän taloudessa pidetty ja paljon käytetty raaka-aines. Sipulia tulee laitettua melkein ruokaan kuin ruokaan, ja sitä kuluukin vuoden mittaan paljon. Sipulit kasvatetaan itse omalla kasvimaalla. Sipulikeittoa tulee silloin tällöin keiteltyä. Kun keiton valmistukseen käyttää reilusti aikaa, sipuleista tulee mahtavasti maut esille. Keiton kruunaa gratinointi uunissa juuston ja leivän kera, mutta maistuu keitto ilman gratinointiakin, vaikkapa patongin kanssa.

Sipulikeitto

3 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
10 keltasipulia
4 - 5 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl sokeria tai juoksevaa hunajaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 - 1,5 l kasvislientä
1 dl valkoviiniä
mustapippurirouhetta
timjamia

Päälle:
paahtoleipää
valkosipulia
juustoraastetta

Kuori ja siivuta sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuumenna kattilassa voi ja rypsiöljy, ja kuullota sipuleita 15 minuuttia. Lisää suola ja sokeri, ja jatka sipuleiden paistamista n. 30 minuuttia välillä sekoitellen. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja sekoittele sipuliseosta muutaman minuutin ajan. Lisää sopivasti kasvislientä sekä valkoviini. Mausta keitto mustapippurilla sekä timjamilla. Keitä n. 30 - 40 minuuttia. Annostele keittoa uuninkestäviin tarjoiluastioihin. Raasta hienolla terällä paahdettujen paahtoleipien päälle hieman valkosipulia ja asettele jokaiseen tarjoiluastiaan keiton päälle leipäpala. Ripottele pinnalle vielä reilusti juustoraastetta ja gratinoi uunissa, kunnes juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-