maanantai 24. syyskuuta 2012

Ruusukvittenilikööri


Japaninruusukvittenimme tekee jo joka vuosi mukavasti hedelmiä. Osan hedelmistä käytän liköörin valmistukseen samaan tapaan kuin vadelmistakin. Kvittenilikööristä tulee erittäin hienon ja aromikkaan makuista. Liköörin joukkoon sopii hyvin myös erilaiset yrtit antamaan lisämakua. Tänä vuonna laitoin mukaan lippiaa eli sitruunaverbenaa. Erittäin aromikasta sekin. Myös sitruunamelissa ja minttu sopivat hyvin likööriä maustamaan.

 

Ruusukvittenilikööri

1 l japaninruusukvittenin hedelmiä
esim. lippian, mintun ja/tai sitruunamelissan oksia
3 dl maustamatonta viinaa
3 - 4 dl tomusokeria

Lohko puhdistetut kvittenit ja poista lohkoista siemenet. Laita lohkot sekä yrttien oksat kannelliseen lasitölkkiin ja kaada alkoholi päälle. Sulje kansi ja ravista. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä pari viikkoa silloin tällöin ravistaen. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes se liukenee nesteeseen. Anna liemen maustua vielä kuukaudenpäivät sitä silloin tällöin liikutellen. Siivilöi hedelmät ja yrtit pois juomasta. Pullota. Säilytä 10 asteen lämpötilassa. Varastoi vähintään jouluun asti, mielellään pidempään.

Japaninruusukvitteniä kasvatetaan lähinnä koristekasvina. Pensas kukkii touko-kesäkuussa.
Hedelmät ovat pieniä, ja tuoreena kovia ja happamia. Hedelmät poimitaan syyskuussa, ja niitä voi käyttää hilloihin, soseisiin, hyytelöihin, mehuihin ja viinin valmistukseen.

5 kommenttia:

 1. Tää maistuis varmaan mullekin. ;) Voi jos pääsisi tätä testaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tätä kelpaa joskus aina iltaisin siemailla pieni lasillinen.;) Tykkään kasvatella tällaisia kasveja, jotka ovat sekä koristeellisia että niitä voi vielä hyötykäyttääkin.:)

   Poista
 2. Ajattelin tehdä vadelmia ja mustikoita likööri tomusokerilla ja siihen päälle viron kirkasta. Määrät ei ole vielä tullut, että minkä verran laitan kutakin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvää likööriä tulee myös vadelmista ja mustikoista. On tullut aina välillä tehtyä.:)

   Poista
 3. Ohjeen mittasuhteet tuntuvat oudoilta. Ajattelin tehdä kokeeksi puolet ohjeen määrästä. Mutta puoli litraa pienehköjä kvitteneitä aika pieniksi pilkottuina ei ollenkaan peittynyt, kun kaadoin 1,5 desilitraa viinaa päälle (tavalliseen lasipurkkiin). Lisäsin vielä 0,5 desilitraa viinaa (enempää ei nyt ollut), eikä vieläkään peittynyt. Onko näin tarkoituskin, vai onko mittasuhteita korjattava?

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-