Japaninruusukvittenimme tekee jo joka vuosi mukavasti hedelmiä. Osan hedelmistä käytän liköörin valmistukseen samaan tapaan kuin vadelmistakin. Kvittenilikööristä tulee erittäin hienon ja aromikkaan makuista. Liköörin joukkoon sopii hyvin myös erilaiset yrtit antamaan lisämakua. Tänä vuonna laitoin mukaan lippiaa eli sitruunaverbenaa. Erittäin aromikasta sekin. Myös sitruunamelissa ja minttu sopivat hyvin likööriä maustamaan.
Ruusukvittenilikööri
1 l japaninruusukvittenin hedelmiä
esim. lippian, mintun ja/tai sitruunamelissan oksia
3 dl maustamatonta viinaa
3 - 4 dl tomusokeria
Lohko puhdistetut kvittenit ja poista lohkoista siemenet. Laita lohkot sekä yrttien oksat kannelliseen lasitölkkiin ja kaada alkoholi päälle. Sulje kansi ja ravista. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä pari viikkoa silloin tällöin ravistaen. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes se liukenee nesteeseen. Anna liemen maustua vielä kuukaudenpäivät sitä silloin tällöin liikutellen. Siivilöi hedelmät ja yrtit pois juomasta. Pullota. Säilytä 10 asteen lämpötilassa. Varastoi vähintään jouluun asti, mielellään pidempään.
Japaninruusukvitteniä kasvatetaan lähinnä koristekasvina. Pensas kukkii touko-kesäkuussa. |
Hedelmät ovat pieniä, ja tuoreena kovia ja happamia. Hedelmät poimitaan syyskuussa, ja niitä voi käyttää hilloihin, soseisiin, hyytelöihin, mehuihin ja viinin valmistukseen. |
Tää maistuis varmaan mullekin. ;) Voi jos pääsisi tätä testaamaan.
VastaaPoistaKyllä tätä kelpaa joskus aina iltaisin siemailla pieni lasillinen.;) Tykkään kasvatella tällaisia kasveja, jotka ovat sekä koristeellisia että niitä voi vielä hyötykäyttääkin.:)
PoistaAjattelin tehdä vadelmia ja mustikoita likööri tomusokerilla ja siihen päälle viron kirkasta. Määrät ei ole vielä tullut, että minkä verran laitan kutakin
VastaaPoistaTosi hyvää likööriä tulee myös vadelmista ja mustikoista. On tullut aina välillä tehtyä.:)
PoistaOhjeen mittasuhteet tuntuvat oudoilta. Ajattelin tehdä kokeeksi puolet ohjeen määrästä. Mutta puoli litraa pienehköjä kvitteneitä aika pieniksi pilkottuina ei ollenkaan peittynyt, kun kaadoin 1,5 desilitraa viinaa päälle (tavalliseen lasipurkkiin). Lisäsin vielä 0,5 desilitraa viinaa (enempää ei nyt ollut), eikä vieläkään peittynyt. Onko näin tarkoituskin, vai onko mittasuhteita korjattava?
VastaaPoistaSuomalaisista marjoista olen tehnyt likööriä 30 v. Ohje oli ja on 1:1, eli
Poista0,5 marjoja ja 0,5 l kirkasta!Itse käytän kotimaista kirkasta .LASIPULLOSSA! EI muovia missään vaiheessa. Nyt kokeilen kvitteneitä. Kyllä ne pitää peittyä. Malla
Ainesten määriä voi oman maun mukaan säädellä. Isommalla viinamäärällä tulee miedompi ruusukvittenin aromi. Sokerin määrääkin voi lisätä tai pienentää ihan sen mukaan miten makeasta pitää.
PoistaEi niiden kaikkien tarvitse kokoaikaa olla viinanrajan alla, riittä, kun vähän kallistelee välillä. Itse tehnyt
VastaaPoistaomenista, mustasta viinimarjasta, aroniasta, karviaisista ja hyvää on tuollut. Itse käytän makeuttamiseen valkoistasiirappia. Omenalikööriin
vodkan tai koskenkorvan joukkoon (kun
marjat tai muut poistettu), vähän konjakkia tai brandyä. Litran purkkiin
viinaa 35 cl ja siirappia 3 dl. Käyttövalmis, kun 1 kk:n jälkeen marjat
tai muut poistettu ja siirappi kunnolla
sekoitettu joukkoon. Siirapin määrää voi vähän vaihdella maun mukaan.
Juurikin noin, kallistellaan ja käännellään välillä. Mitä enemmän hedelmiä tai marjoja viinaan nähden, sitä enemmän makuakin. Mutta näissä likööreissäkin ainessuhteita voi aika paljon muutella omaan makuun sopivaksi.
PoistaMiten käytätte ne valutetut viinaiset kvittenlohkot, ei kai niitä kompostiinkaan heti laiteta
VastaaPoista