lauantai 4. elokuuta 2012

Lipstikkasuola


Sillä Sipuli -blogista löysin mainion tavan säilöä yrttimaassa rehottavaa lipstikkaa talven varalle. Merituuli oli jauhanut morttelissa lipstikan lehtiä ja merisuolaa, ja kuivannut seoksen saaden tulokseksi lipstikkasuolaa. Itse tein suolan hieman helpommalla tavalla. Kuivasin ensin lipstikan lehdet ja sitten vain tehosekoittimessa pyöräytin kuivatut lehdet ja karkean merisuolan hienoksi. Tällä tavalla lipstikan saa säilöttyä tosi pieneen tilaan ja suolan kanssa se varmasti säilyykin vaikka kuinka pitkään. Lipstikkasuolaa on nyt helppo lisätä talven keitoksiin suoraan sirottimesta. Lipstikkasuolaa on nyt kesän mittaan tullut kokeiltua myös lohelle, ja sopii aivan loistavasti! Grillattujen lohifileiden sekä pannulla paistettujen lohiperhosten pintaan on ripoteltu lipstikkasuolaa sekä jauhettua valkopippuria, ja onpas ollut maukasta. Jos lipstikkaa ei kasva omasta takaa, ei hätää. Suolaa voi tehdä vaikka kaupasta ostetusta kuivatusta lipstikasta. Ainakin MaustePörssin valikoimista löytyy lipstikkaa eli liperiä.

Lipstikkasuola

lipstikan lehtiä
karkeaa merisuolaa

Kuivaa lipstikan lehdet lämpimässä, kuivassa ja varjoisassa paikassa. Kun lehdet ovat muutamassa päivässä kuivuneet ritisevän kuiviksi, laita lehdet ja oman maun mukaan karkeaa merisuolaa tehosekoittimeen, ja pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Säilö suola vaikka kuiviin lasipurkkeihin.

2 kommenttia:

  1. Yrttisuolasta saa täyteläisemmän ja syvemmän maun käyttämällä tuoretta yrttiä, joka hienonnetaan silpuksi ja tämän jälkeen siihen lisätään suola tasaiseksi seokseksi. Uuniin miedolle lämmölle kuivumaan, jossa yrtin maku ja väri siirtyy suolaan.

    VastaaPoista
  2. Olisiko joku yrtti, mikä erityisesti sopii lipstikan kaveriksi? Pihalla kasvaa sitruunatimjami, oregano, sitruunamelissa. Ja vielä suolan määrään saa antaa tipsin- tackar🙂

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-