torstai 8. lokakuuta 2020

Punajuuri-vuohenjuustopizza hapanjuurella

 Yhteistyössä Rosa Viini & Ruoka kanssa.

Hapanjuurileivontaan hurahtaminen ei ollut minulla mikään hetken huuma, vaan se on tullut ehdottomasti jäädäkseen. Kun tässä taannoin liityin vielä Hapanjuurileipurien facebook-ryhmään, minulle aukeni entistä enemmän se, mihin kaikkeen hapanjuuri taipuu. Kevättalvella luomani vehnähapanjuuri onkin nykyään kovassa käytössä ja pari kolme kertaa viikossa teen sillä jotain. Hiivaa tarvitaan enää tuskin lainkaan. Leivät, pullat ja pizzat valmistuvat hapanjuurella. Tuleepa hapanjuurella myös loistavat pannarit, pannukakut ja vohvelit. Hapanjuureen leivottua pizzataikinaa kokeilin nyt ensimmäistä kertaa. Reseptin taikinaan löysin tietenkin Hapanjuurileipurien ryhmästä. Vertailun vuoksi tein yhden pohjan myös hiivataikinasta. Hapanjuuripohja voitti hiivaisen niin maussa kuin rakenteessakin. Ainoa miinus hapanjuuripohjassa on se, että se ei käy akuuttiin pizzanälkään, koska tämäkin pohjataikina vaati useamman vuorokauden, ennen kuin pizzoja pääsi paistamaan. Täytteeksi halusin pizzoihin kokeilla punajuurta. Tuo suosikkijuurekseni oli pizzassa vielä testaamatta. Seurakseen punajuuri sai vuohenjuustoa, koska ne ovat aina loistava makupari. Pelkäsin saavani punajuuri-vuohenjuustopizzoista moitteita, mutta toisin kävi. Näitä pitää kuulemma ehdottomasti leipoa toistekin! Jos hapanjuurileivonta ei ole tuttua, etkä siitä innostu, kokeile silti ihmeessä täytettä vaihtamalla pizzapohja hiivataikinaan.

Espiritu de Chile Shiraz Cabernet oli meille jo ennestään tuttu viini. Tämä chileläinen punaviinihän on ollut jo kauan suomalaisten suosiossa. Tiesin sen olevan hyvä valinta pizzan seuraksi, ja se toimi tälläkin kertaa loistavasti punajuuri-vuohenjuustopizzan kanssa. Espiritu de Chile Shiraz Cabernet on mainio yleisviini. Se sopii pizzan lisäksi lihaisten ruokien, pastojen ja grilli- ja kanaruokien kanssa. Maku on keskitäyteläinen ja -tanniininen. Viinin maussa on herukkaisuutta, karhunvatukkaa, tummaa luumua, mustikkaa ja yrttisyyttä. Espiritu de Chile Shiraz Cabernet on edullinen ostos, pullo maksaa 8,28 €.

Punajuuri-vuohenjuustopizza hapanjuurella  

(5 pizzaa)

Pizzataikina:
100 g aktiivista vehnäjuurta
500 g vettä
700 g hyvälaatuisia vehnäjauhoja
15 g suolaa
15 g oliiviöljyä

Täyte:
4 - 5 pientä punajuurta
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä
1 prk creme fraichea
juustoraastetta
1 pkt vuohenjuustoa

Lisäksi:
1 ruukku rucolaa

Sekoita keskenään vehnäjuuri, vesi ja jauhot, älä vaivaa. Sekoituksen jälkeen taikinan annetaan seistä peitettynä 40 min. Tämän prosessin osan nimi on autolyysi. Lisää autolyysin jälkeen suola ja oliiviöljy. Puristele lisäämäsi ainesosat taikinan joukkoon. Vaivaa taikinaa kevyesti nostelemalla sitä kulhon kulmista keskelle, tätä kutsutaan taikinan taitteluksi. Otat siis kiinni taikinan reunasta, venytät sitä ja nostat venyttämäsi osan kulhon keskelle kuin nyyttiä rakentaen. Laita taikina kannelliseen muovirasiaan. Taittele taikina toisen kerran 30 min. kuluttua. Kolmas taittelu taas 30 min. kuluttua. Taittele taikina vielä neljännen kerran ja laita jääkaappiin. 24 tunnin kuluttua jaa taikina 5 palaksi. Anna palojen levätä jääkaapissa seuraavat kaksi yötä. Valmistele pizzojen täytteet. Kuori pestyt punajuuret ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota punajuurisiivuja hetki. Lisää joukkoon hunaja ja balsamiviinietikka ja jatka paistamista n. 10 min. Mausta punajuurisiivut suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Leikkaa vuohenjuusto ohuiksi siivuiksi. Ota levänneet taikinapalat jääkaapista. Muotoile taikinat kaulimella tai käsin pyöreiksi pizzapohjiksi. Levitä pohjien päälle ohuelti creme fraichea. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Lisää pizzojen päälle punajuurisiivut sekä muutama vuohenjuustosiivu. Paista pizza kerrallaan uunissa 250 - 275 asteessa n. 10 - 15 min., kunnes pohja on kypsä ja pizzan pinta saanut hieman väriä. Ripottele pizzojen päälle rucolaa juuri ennen tarjoilua.


Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!

2 kommenttia:

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-