torstai 19. joulukuuta 2019

Kanelitähtipulla


En aio täksi jouluksi paljon leipoa makeaa, koska suurin osa jäisi vain itse syötäväksi. Joulutorttuja tietenkin pitää joulunpyhinä olla, mutta niitäkin leivon sitten sitä mukaa, kun niitä halutaan syödä tai tarjoilla vieraille. Siirappipiparit on valmiina, ja sitten halusin leipoa vielä joulupöytään tähtipullan. Ihastuin tuohon pullan tähtimuotoon, kun jo aiemmin leivoin sitä vadelmamarmeladitäytteellä. Nyt jouluksi halusin kanelitäytteen. Ensin leivoin koko taikinasta yhden ison kanelitähtipullan. Uunituoreen pullan tuoksu oli niin houkutteleva, että sitä tuli jo maistettuakin. Kanelitäytteisenä tähtipulla on kuin korvapuustia. Nyppäisee vain sakaran irti ja syö. Koska pakastimeen päätyi vain puolikas tähtipulla, leivoin tähtipullaa heti seuraavana päivänä uudelleen. Nyt tein taikinasta kaksi pienempää tähtipullaa. Jos syöjiä on vähän, kannattaa tähtipullat tehdä pienemmässä koossa. Niin saa pöytään sopivamman kokoisen pullan. Kokonainen tähtipulla on kuitenkin kaikkein hienoin laittaa pöytään tarjolle.
 

Kanelitähtipulla
(1 iso tai 2 pienempää)
Taikina:
2 dl maitoa
1 1/2 rkl voita
7 g kuivahiivaa
7,5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
2 kananmunan keltuaista

Täyte:
n. 50 g pehmeää voita
kanelia
sokeria

Voiteluun:
2 kananmunan valkuaista

Päälle:
raesokeria

Lämmitä maito ja voi 42 asteiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva. Anna seoksen levätä n. 10 min., kunnes hiiva kuplii ja herää. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Tee jauhoihin kuoppa, kaada keskelle hiivaseos sekä kananmunan keltuaiset. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse palat pyöreiksi, n. 24 cm leveiksi levyiksi. Nosta ensimmäinen levy leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä päälle kolmannes voista ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria . Nosta päälle toinen levy, levitä päälle puolet jäljelle jääneestä voista ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Nosta päälle kolmas levy ja levitä päälle loput voista ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Nosta päälle viimeinen levy. Paina päällimmäisen levyn keskelle lasilla ympyrä. Leikkaa reunat kuuteentoista sektoriin. Kieputa kaksi vierekkäistä sektoria pari kolme kierrosta vastakkaisiin suuntiin ja nipistä päät hyvin yhteen. Toista sama kaikille sektoreille. Kohota pullaa liinan alla n. 30 min. Voitele pullan pinta kananmunan valkuaisella, ripottele pinnalle raesokeria ja paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 20 min., kunnes taikina on kypsää. Jos haluat yhden ison tähtipullan sijaan tehdä kaksi pienempää tähtipullaa, jaa taikina ensin kahtia ja tee sitten kaksi tähtipullaa ohjeen mukaan.


2 kommenttia:

  1. On kyllä upean näköinen! Pitänee testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Testaa vaan. Tämä on ihana muoto pullalle. Ja täytteitä voi vaihdella mielen mukaan.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-