lauantai 19. lokakuuta 2019

Vadelmatähtipulla & Loimu 2019 Vuosikertaglögi

 Loimu 2019 Vuosikertaglögi saatu Lignell & Piispaselta.


Joulu tulla jollottaa... Ainakin kauppoihin on jo ilmestynyt joulumakeiset ja -koristeet, joten eiköhän sitä sitten kehtaa ensimmäisen joululeipomuksenkin julkaista. Sain Lignell & Piispaselta Loimu 2019 Vuosikertaglögiä, jota maisteltiin siskoni tullessa yökylään viikonloppuna. Glögin seuraksi halusin tietenkin leipoa jotain sopivaa tarjottavaa. Leipomuksessa halusin olevan samaa makua kuin Loimu 2019 Vuosikertaglögissäkin, eli vadelmaa. Leivoin sitten pullaa vadelmamarmeladitäytteellä. Pulla sai jouluun sopivan tähtimuodon punaisella raidoituksella. Vadelmatähtipulla sopii niin joulupöytään kuin joulunalusajankin kahvitteluihin, tai tosiaan sen lämpimän glögin kanssa tarjottavaksi.


Loimu 2019 Vuosikertaglögissä maistuu siis vadelma. Vadelmien lisäksi glögi on valmistettu käsityönä täyteläisestä punaviinistä, appelsiinista sekä rakkaimmista joulumausteista. Loimu 2019 Vuosikertaglögin maku on lämmin, tasapainoinen ja runsas, ja sen tuoksu on miellyttävän mausteinen ja täyteläinen. Glögi on parhaimmillaan lämmitettynä 50 - 60 asteeseen. Glögiä ei saa keittää.


Vadelmatähtipulla

Taikina:
2 dl maitoa
1 1/2 rkl voita
7 g kuivahiivaa
7,5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 kananmunan keltuaista

Täyte:
1 rs (230 g) paistonkestävää vadelmamarmeladia

Voiteluun:
2 kananmunan valkuaista

Päälle:
tomusokeria

Lämmitä maito ja voi 42 asteiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva. Anna seoksen levätä n. 10 min., kunnes hiiva kuplii ja herää. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Tee jauhoihin kuoppa, kaada keskelle hiivaseos sekä kananmunan keltuaiset. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse palat pyöreiksi, n. 24 cm leveiksi levyiksi. Nosta ensimmäinen levy leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä päälle kolmannes vadelmamarmeladista. Nosta päälle toinen levy, levitä päälle puolet jäljelle jääneestä vadelmamarmeladista. Nosta päälle kolmas levy ja levitä päälle loput vadelmamarmeladista. Nosta päälle viimeinen levy. Paina päällimmäisen levyn keskelle lasilla ympyrä. Leikkaa reunat kuuteentoista sektoriin. Kieputa kaksi vierekkäistä sektoria kaksi kierrosta vastakkaisiin suuntiin ja nipistä päät hyvin yhteen. Toista sama kaikille sektoreille. Kohota pullaa liinan alla n. 30 min. Voitele pullan pinta kananmunan valkuaisella ja paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 20 min., kunnes taikina on kypsää. Sihtaa tähtipullan päälle tomusokeria.


Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!

1 kommentti:

  1. Ai että, kun ihana idea laittaa vadelmamarmeladia tuollaiseen pullapohjaiseen leivonnaiseen!:) Multa ei kyllä noin upea kranssi onnistuisi, mutta olisi ihana kokeilla vaikka edes marmeladisilmää peruspulliin ;)
    Ihanaa alkanutta viikkoa <3 Laitoin omaan blogiini meidän parhaiden suolaisten piirakoiden ohjeet :)
    Ida Kotona kaupungissa -blogista
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-