Sain yksi päivä päähäni ajatuksen yhdistää suosikkijuurekseni sekä suosikkileipäni. Eli punajuuren ja focaccian. Pyörittelin ideaa muutaman päivän mielessäni ennen toteutusta. Eniten mietitytti se, missä muodossa punajuuren taikinaan laittaisi, mehuna, raasteena vai soseena. Mehuvaihtoehto putosi ensimmäisenä pois. Maakellari on täynnä punajuuria, ja punajuurimehu olisi pitänyt ostaa kaupasta. Ja halusin leipään punajuurta reilummin, kuin mitä sitä mehun muodossa olisi tullut. Lopulta valitsin taikinaan soseen. Sose sekoittuu taikinaan raastetta tasaisemmin ja mehevöittää taikinan. Focaccian päälle laitoin vielä keitettyä punajuurta ohuina siivuina sekä fetaa. Fetan voi halutessa korvata myös aura- tai vuohenjuustolla. Yrtiksi punajuuriseen focacciaan sopii timjami tai rosmariini.
Punajuuri-fetafocaccia
400 g punajuurisosetta
1 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 ps kuivahiivaa
n. 4 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
Päälle:
oliiviöljyä
keitettyä punajuurta
fetajuustoa
timjamia tai rosmariinia
sormisuolaa
Lämmitä punajuurisose 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon suola ja hunaja. Sekoita kuivahiivaa pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita soseen joukkoon. Vaivaa loput jauhot vähitellen taikinaan. Lisää lopuksi oliiviöljy. Kohota taikinaa lämpimässä ja vedottomassa paikassa vähintään 30 min. Muotoile kohonnut taikina uunipellille leivinpaperin päälle pyöreäksi leiväksi. Voitele leivän pinta oliiviöljyllä. Painele leipään keitetyn punajuuren siivuja sekä murennettua fetajuustoa. Ripottele pinnalle timjamia tai rosmariinia sekä sormisuolaa. Kypsennä uunissa 225 asteessa n. 15 min.
Ooh mikä väri:) On kyllä kaunis leipä.
VastaaPoista