maanantai 1. lokakuuta 2018

Punajuuri-vuohenjuustopiirakka


Mies haki jälleen punajuuria talveksi maakellariin tutulta punajuuren viljelijältä. Punajuuri on melkeinpä suosikkijuurekseni, ja aloin heti miettimään, mitä ensimmäiseksi tekisin. Jääkaapissa oli vuohenjuustoa, joka sopii makean punajuuren kaveriksi loistavasti. Kun ei suolaisia piirakoita ole tullut vähään aikaan leivottua, leivoin sitten punajuuri-vuohenjuustopiirakan. Piirakasta tuli niin hyvää, että todennäköisesti joudun leipomaan sitä kohta uudelleen. Ihanan mehevää, ja mikä maku!

Tiesittekö muuten, että Felixin Turun tehdas lopettaa toimintansa? Kurkkutuotanto siirtyy Tsekkiin, punajuurituotanto Ruotsiin. Siinä vaiheessa, kun Felixin tuotteista katoaa avainlippu-merkit, katoavat ne myöskin meidän ruokapöydästä. Me kuluttajat voimme yrittää vaikuttaa työpaikkojen menettämiseen ulkomaille ostospäätöksillämme. Jätetään ne ulkomailla tuotetut tuotteet hyllyyn ja valitaan ostoskoriin mieluummin kotimainen tuote.


Punajuuri-vuohenjuustopiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
100 g voita
1 kananmuna
2 tl kylmää vettä

Täyte:
2 rkl oliiviöljyä
1 iso punasipuli
2 valkosipulin kynttä
n. 600 g keitettyä punajuurta
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl timjamia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
200 g vuohenjuustoa
200 g ranskankermaa
1 1/2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa

Valmista pohja. Sekoita suola jauhoihin ja nypi kylmä voi joukkoon. Sekoita joukkoon kananmuna sekä kylmä vesi. Muotoile taikina palloksi ja laita tuorekelmun sisällä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se pyöreäksi pohjaksi ja laita korkeareunaiseen piirakkavuokaan. Laita vuoka jääkaappiin. Valmista täyte kuori ja suikaloi punasipuli ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja laita sipulit kuullottumaan. Raasta keitetyt punajuuret karkeaksi raasteeksi. Lisää punajuuriraaste pannulle, kun sipulit on pehmenneet. Jatka paistamista vielä muutama minuutti. Ota pannu liedeltä ja mausta seos hunajalla, timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Levitä seos piirakkavuokaan. Murustele päälle vuohenjuusto reiluiksi paloiksi. Sekoita keskenään tasaiseksi ranskankerma, ruokakerma ja kananmunat. Kaada seos piirakkavuokaan. Kypsennä piirakka uunissa 200 asteessa 30 - 40 min., kunnes pohja on paistunut ja täyte hyytynyt.


2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä piirakkaa! ♥ Mä maistoin vasta viime viikolla vuohenjuustoa, sellasta hyvin tehtyä siis, ja vasta innostuin asiasta. Tätä vois ehkä uskaltautua kokeilemaan :D

    Ja oon niin samaa mieltä sun kanssa tuon kotimaisuuden suhteen! Enkä tosiaan tiennyt, että lopettaa toimintansa, höh... Kiitos vinkistä, tietääpä itsekkin katsella muita. Aina kotimaista, kun se vaan on mahdollista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Piirakasta tuli niin hyvää, että melkein yhdellä istumalla tuli syödyksi.:) Vuohenjuusto on hyvää ja punajuuren kanssa tulee hyvä suolaisen ja makean yhdistelmä.

      Suurin osa noista Felixin punajuurista viljellään täällä meillä päin, niin sitä kautta asia on tuttu ja paikallisissa lehdissä ollut juttua. Toiminnan siirtäminen ulkomaille vaikuttaa monen elämään, viljelijät, kuljetusyritykset, tehtaan työntekijät... Saa jäädä ulkomailla tuotetut Felixin tuotteet ostamatta. Myykööt niitä vaikka niille tsekeille ja ruotsalaisille.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-