torstai 2. huhtikuuta 2020

Uunilihapiirakat


Nyt kun viime ajat ovat saaneet leipomisinnostuksen heräämään, kokeilin vihdoin lihapiirakoita, jotka öljyssä uppopaistamisen sijaan valmistetaan uunissa. Jotta uunilihapiirakoista tulisi saman veroisia kuin uppopaistetuistakin, lihapiirakat voidellaan voisulalla heti kuumina uunista oton jälkeen. Uunilihapiirakkaohjeita löytyy netistä useampia. Taikinaan nappasin ohjeen netistä ja täytteen valmistin oman maun mukaan. Oikein kelvollisia uunilihapiirakoistakin tulee, ja paljon vähemmällä vaivalla kuin uppopaistamalla. Moni karttelee juurikin tuota kuuman öljyn kanssa pelaamista, ja moni uppopaistettu resepti jää kokeilematta. Onneksi moni resepti onnistuu muullakin tavoin.

Uunilihapiirakat
(16 - 20 kpl)

Taikina:
5 dl maitoa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 ps kuivahiivaa
12 - 13 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
1 1/2 dl puuroriisiä
2 kananmunaa
2 tl paprikajauhetta
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi:
1 kananmuna reunojen voiteluun
150 g voita lihapiirakoiden voiteluun

Tee taikina. Kuumenna maito 42-asteiseksi. Lisää joukkoon sokeri, suola ja kuivahiiva. Anna tekeytyä viisi minuuttia. Lisää joukkoon vähitellen vehnäjauhot. Sulata voi ja lisää voisula taikinaan alustamisen lopussa. Laita taikina kohoamaan vedottomaan ja lämpimään paikkaan noin 1 tunniksi. Valmista täyte. Ruskista jauheliha pannulla. Kuori ja hienonna sipuli, ja kuullota pannulla pehmeäksi. Keitä puuroriisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kananmunat. Sekoita keskenään paistettu jauheliha, sipulit ja riisi. Kuori ja hienonna keitetyt kananmunat ja lisää joukkoon. Mausta täyteseos paprikajauheella, suolalla ja mustapippurilla. Jaa kohonnut taikina 16 - 20 osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kaulitse jauhotetulla alustalla ohuiksi pyörylöiksi. Laita täytettä pari ruokalusikallista taikinapyörylän toiselle reunalle, voitele reuna kananmunalla ja taita toinen reuna päälle. Painele reuna tiiviisti kiinni haarukalla. Kypsennä lihapiirakat uunissa 225 asteessa keskitasolla n. 15 - 20 min., kunnes ne ovat saaneet väriä. Sulata voi ja voitele lihapiirakat voisulalla heti kuumina uunista oton jälkeen. Anna voin imeytyä ja lihapiirakoiden pehmetä ennen tarjoilua. Tarjoile lihapiirakat haluamiesi lisukkeiden kera.


4 kommenttia:

  1. Vaikka mua ei jännitäkkään tuo öljyn kans läträäminen, niin näitä taidan kyllä koittaa, näyttävät niin hyviltä... ja vähemmän käryä, vähemmän rasvaa, win/win!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uppopaistettua on tullut munkkeja, rosetteja, ranskalaisia ja muuta, mutta vähän hidasta hommaa. Ja tosiaan se käry! Yleensä paistaja ei sitten käryssä oltuaan jaksakaan enää pahemmin syödä. Tuo voisulalla voitelu antoi hyvin sitä samaa efektiä kuin öljyssä paistaminen.

      Poista
  2. Äitini paistoi lihapiirakat aina uunissa, niinkuin ohjeessa sanotaan, ei koskaan öljyssä kattilassa. Voisulalla voitelu pehmittää kuoren. Jos haluaa rapeapintaiset, niin voi jättää voisulan pois eikä peitä piirakoita pyyhkeellä niin eivät pehmene. Pitääkin heti huomenna ostaa tarpeet ja tehdä lihapiirakoita pitkästä aikaa...

    VastaaPoista
  3. Todella hyvä ja helppo resepti. Koko perhe on ihastunut näihin piirakoihin. Itse olen kokeillut täytteeseen myös pitkää irtonaista riisiä ja laittanut juustoraastetta massan kiinnitysaineeksi.Ensi lauantaina taas uuni kuumaksi ja piirakat paistumaan..

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-