tiistai 24. maaliskuuta 2020

Parsaa nuotiolla


Nyt jos koskaan, kannattaa nauttia yhdessä olosta oman perheen parissa. Onneksi ei kuitenkaan tarvitse jäädä täysin neljän seinän sisälle, vaan voi nauttia myös vaikka alkavasta keväästä ja Suomen luonnosta. Mekin pakkasimme viikonloppuna syömiset ja muut tarvikkeet mukaamme ja suuntasimme oman metsän suojiin laavulle viettämään aikaa nuotion äärellä. Kevätaurinko paistoi, muuttolintuauroja lenteli ylitsemme ja nuotion lämmössä paistui mitä herkullisin ateria. Hetkeksi saattoi unohtaa maailmassa vallitsevan tilanteen.


Kevään ensimmäinen parsanippu pääsi mukaamme laavulle. Päätin kokeilla miten sen valmistus onnistuisi avotulella. Mietein asiaa yön yli, ja ajattelin olevan varminta kypsentää parsat folion sisällä. Hiiltyneet parsat eivät kuitenkaan olisi paljon makuhermoja kutkutelleet. Folion sisällä kypsentäminen oli hyvä päätös. Parsat sai valmisteltua jo kotona ja kannettua foliokääreessään laavulle. Foliopakettia oli myös paiston aikana helpompi käsitellä, kun vain käänteli pakettia aika ajoin. Irrallaan olevia parsoja olisi pitänyt jokaista yksitellen käännellä. Ja parsoista tuli foliokääreessä mitä parhaimpia! Kypsyys onnistui täydellisesti, kun aina aika ajoin sormin paketin päältä tunnustelin. Parsat jäivät sopivan napakoiksi, mutta olivat meheviä. Sitruunan kuori ja mehu antoi parsoille ihanan raikkaan maun. Kun parsojen pariksi loimutimme nuotiolla vielä lohta, ei sen parempaa ateriaa voinut ollakaan. Foliossa kypsentämistä taidan jatkossa käyttää myös kesällä grillatessa. Sen verran hyviä parsoista tuli.


Parsoista kannattaa tehdä aika leveä ja matala foliopaketti. Kun parsat eivät ole mahdottoman paksuna kerroksena, ne kypsyvät tasaisemmin. Liian lähelle nuotiota pakettia ei kannata asettaa. Kun pakettia kääntelee useamman kerran puolelta toiselle paiston aikana, parsat kypsyvät tasaisesti. Tarkkaa paistoaikaa on vaikea antaa, koska se riippuu paljon nuotiosta ja parsojen etäisyydestä nuotioon. Kun varovasti folion päältä tunnustelee sormella parsoja, alkaa huomaamaan, milloin ne alkavat hieman pehmetä. Ei kannata kuitenkaan päästää ylikypsäksi. Ja foliopakettia avatessa pitää olla varovainen, paketista tulee kuumaa höyryä.


Parsaa nuotiolla

nippu vihreää parsaa
ruokaöljyä
sitruunan raastettu kuori + mehua
suolaa
mustapippuria myllystä
voita

Lisäksi:
foliota

Leikkaa parsoista puisevat tyvit pois. Laita kaksi isoa folioarkkia päällekkäin ja laita parsat päälle. Pirskottele parsoille öljyä ja ripottele päälle sitruunan raastettu kuori. Pirskottele päälle sitruunan mehua ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää parsojen päälle vielä muutama pieni voinokare ja sulje folio laakeaksi ja lattanaksi paketiksi. Paista parsoja foliopaketissaan sopivalla etäisyydellä nuotiosta ritilän päällä välillä pakettia käännellen. Kun parsat alkavat pehmetä, ota paketti ritilältä pois. Avaa paketti varovasti, ettei höyry polta.


2 kommenttia:

 1. Ruuat ovat olleet täydellisesti kauniin kevätpäivän kanssa sopusoinnussa.
  Nyt on aikaa perheelle, kodille ja rauhoittumiselle elämän juoksupyörästä.
  Epidemia aika koettelee, luonnosta saa voimia eteenpäin.
  Pidetään huolta toisistamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Meillä oli herkulliset ruoat ja mukavaa yhdessä oloa perheen kesken. Harmi, että nuotion aika alkaa olla ohi. Nytkin tällä viikolla ollut jo metsäpalovaroitus voimassa. Mutta voihan tuonne lähteä vaikka valmiiden eväiden kanssa piknikille.

   Koettelevia aikoja, mutta eiköhän tästäkin selvitä, jos otetaan toisemme huomioon.

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-