tiistai 7. tammikuuta 2020

Croque Monsieur - lämmin kinkku-juustoleipä nuotiolla


Sunnuntaina oli mahtava päivä laavuiluun. Tammikuu, mutta lumesta ei tietoakaan. Pari astetta pakkasta ja kerrankin tyyntä. Eli oikein sopiva ilma sytyttää laavulla nuotio, jonka äärellä tarkeni hyvin istuskella kolmisen tuntia kaikessa rauhassa oman metsän siimeksessä. Tottakai mukana piti olla evästäkin. Nuotiolla paistui riistanakkeja, nokipannussa keitettiin kahvit, ja sitten päästiin kokeilemaan lämpimien leipien valmistusta. Eipä paljon parempaa tapaa viettää perheen kanssa sunnuntai-iltapäivää!


Perjantaina tein ihan sattumalta löydön Puuilossa käydessämme. Siellä oli nuotiolle tarkoitettuja voileipägrillejä vain 2 euroa! Koska hinta ei päätä huimannut, ostettiin heti kaksi. Jos grillit eivät toimisikaan, niin ei siitä suurta vahinkoa koituisi. Ja jos kuitenkin olisivat hyvät, kahdella grillillä saisi sitten leipiä valmistettua tuplasti nopeammin.


Eikä voileipägrillit tuottaneet pettymystä. Hintaansa nähden olivat todellakin löytö! Voileipägrillit ovat tosi kevyet kantaa mukana ja käsitellä nuotiolla. Suoraan liekkeihin voileipägrillejä ei saa laittaa, joten mekin laitoimme grillit ritilälle sopivalle etäisyydelle nuotiosta. Muutaman kerran grillejä aina käänneltiin leipiä paistaessa, ja hyvät rapeapintaiset leivät grilleillä saatiin. Eikä edes grilllien muoviset kahvat kärsineet. Tällä kertaa voileipägrilleillä paistettiin klassiset Croque Monsieur -leivät eli lämpimät kinkku-juustoleivät. Ja kyllä leivät maistuivatkin hyviltä nuotion äärellä!


Croque Monsieur - lämmin kinkku-juustoleipä nuotiolla
(5 leipää)

10 siivua kokojyväpaahtoleipää
200 g ranskankermaa
3 tl Dijon -sinappia
10 isoa juustosiivua (Gruyere, Emmental, Cheddar...)
200 g pippurikinkkuleikettä

Lisäksi:
voita

Voitele leipien ulkopinnat kevyesti pehmenneellä voilla. Sekoita ranskankermaan sinappi ja levitä seos leipien sisäpinnoille. Lado viidelle leivälle ensin juustoviipale, sitten kinkkuviipaleita ja päälle vielä juustoviipale. Nosta loput leivät kansiksi voideltu pinta ylöspäin. Paista leivät voileipägrillissä, kunnes leipien pinta on rapea ja juusto sulanut. Nuotiolla paistettaessa käännä voileipägrilliä muutaman kerran paiston aikana, ja pidä huoli, ettei grilli ole kiinni nuotiossa. Voit paistaa leivät myös sisällä sähköisellä voileipägrillillä tai kuumentaa uunissa.


6 kommenttia:

 1. Tuommoinen olisin kätevä eväsretkelle. Täytyy pitää mielessä kun käy kaupoilla.

  Juustoiset leivät ovat kyllä retkiruokien aatelia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kätevä, eikä ole hinnalla pilattu. Tosi kevyt, niin menee patikkaretkelläkin mukana.:)

   Poista
 2. Heti alkoi himottaa tuo retkiparila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hintaansa nähden oikein mainio. Saa tuolla varmaan muutakin tehtyä kuin voileipiä.

   Poista
 3. Voi ei Puuilo avataan Seinäjoella vasta huhtikuussa! Voisitko trokata....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuilosta voi tilata myös verkon kautta. Näkyy voileipägrillejä löytyvän ihan samaan hintaan sieltäkin.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-