maanantai 17. syyskuuta 2018

Tyrninlehtitee


Tiesittekö, että tyrnissä on muutakin käyttökelpoista kuin marjat? Tuosta vitamiinipommista voi halutessaan käyttää myös lehdet. Tyrnin lehdet ovat marjojen tapaan hyvin terveysvaikutteisia ja niillä on antibakteerinen vaikutus. Tyrnin lehdet saattavat päihittää jopa marjat, joten mielenkiinnosta lähdin hyödyntämään myös lehtiä.


Tyrnin lehtiä voi kuivata talven varalle ja hauduttaa teeksi. Kuivatut lehdet voi myös jauhaa viherjauheeksi. Tyrninlehtiteessä on mieto maku, joten se on ihan miellyttävä juoma. Katsotaan, onnistunko karkottamaan tämän syysflunssan, kun otin tyrnin marjojen lisäksi avuksi myös lehdet teen muodossa. Vielä hetken ehtii tyrnin lehtiä keräämään talteen ja kuivaamaan, ennenkuin lehdet kellastuu ja tippuu pois. Joten, jos tyrninlehtitee kiinnostaa, kannattaa pitää kiirettä!


Tyrninlehtitee

Kerää tyrnin lehdet kuivalla säällä. Levitä lehdet ilmavasti jollekin alustalle ja jätä kuivumaan. Tyrnin lehdet kuivuvat huoneenlämmössä parissa päivässä. Säilytä kuivatut lehdet purkissa. Teetä varten kiehauta vesi. Hauduta kuivattuja lehtiä kuumassa vedessä 10 - 20 min. Siivilöi juoma mukiin ja makeuta hunajalla.


4 kommenttia:

 1. No nam! Vaikuttaapa hyvältä (ja terveelliseltä) sun tee. Mistäköhän noita tyrnejä vaan saisi kerättyä? Kasvaako niitä lähinnä vaan rannikolla vai missä? Vai pitääkö pistää omalle pihalle kasvamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ainakin hyvin terveellistä pitäisi olla. Maku on aika samanlainen kuin koivun lehdistä tehdyssä teessä. Tyrni taitaa kasvaa luonnonvaraisena vain rannikolla, joten ainoat vaihtoehdot on istuttaa tyrniä omaan pihaan tai käydä jonkun tutun tyrnipensailla, jos tyrniä kasvattavia tuttuja löytyy. Meillä on pihassa muutama pensas. Tarkoitus olisi istuttaa vielä lisää.

   Poista
 2. Sain tänä vuonna kerättyä ensimmäisen tyrnisatoni kotipihan pensaista, mutta unohdin täysin, että lehdetkin ovat käyttökelpoisia. Täytyykin käydä napsimassa niitäkin talteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä.:) Tyrnillä on niin paljon hyviä vaikutuksia terveyteen, sekä marjoilla että lehdillä. Saattavat jopa ehkäistä tai hidastaa syöpää. Pitää ottaa oikein tavaksi kupillinen tai pari päivässä, ja marjoja päälle.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-