maanantai 18. joulukuuta 2017

Shelterin mallasleipä - kinuskileipä


Leipä kuin kinuski! Tämä lause kiinnitti huomioni Soppa365 -sivustolla, ja tiesin heti tässä olevan reseptin, jota on pakko kokeilla. Kyseessä on siis Shelter-ravintolan rakastetuin herkku, mallasleipä, joka päälle sivellyn voi-siirappiseoksen ansiosta maistuu ihan kinuskille. Mallasleivät ovat muutenkin herkullisia, joten mitähän leivästä tulee kinuskisella lisällä? Yksi parhaista leivistä, jota olen koskaan syönyt. Tai uskaltaisin jopa väittää, että parasta koskaan syömääni leipää. Leivoin viime perjantaina ohjeella tulevat kaksi leipää, ja toinen leipä hävisi saman päivän aikana. Toisen sentään ehdin pelastamaan pakastimeen joulua varten. Leipä oli niin hyvää, että seuraavana aamuna laitoin heti ensimmäiseksi maltaat likoamaan uutta leipäsatsia varten. Shelterin mallasleivät ovat todella helppotekoisia ja sopivat hyvin joululeiviksi. Ja epäilen, etteivät leivät jää meillä pelkästään jouluherkuksi. Kyllä näitä on leivottava pitkin vuotta. Jos pelkästään leipä on Shelterissä näin hyvää, millaista ruoka sitten mahtaakaan olla? Pitääköhän tässä alkaa suunnittelemaan Helsingissä käyntiä...


Shelterin mallasleipä
(2 leipää)

2 dl kaljamaltaita
1 1/2 dl kuuma vettä
1 1/2 dl tummaa siirappia
3 dl vettä
8 dl vehnäjauhoja
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 rkl suolaa

Voi-siirappi:
1 dl tummaa siirappia
100 g voita

Kaada mallasrouhe (yleiskoneen) kulhoon. Kiehauta vesi, sekoita se mallasrouheen joukkoon ja anna seoksen turvota huoneenlämmössä 2 tuntia. Lisää turvonneen mallasrouheen joukkoon siirappi, kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi (42 astetta), vehnäjauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa koneella 10 minuuttia tai käsin 15 – 20 minuuttia, kunnes taikina kiiltää. Lisää suola ja vaivaa koneella vielä pari minuuttia tai käsin 5 minuuttia. Voitele kaksi leipävuokaa (noin 30 cm). Jaa taikina vuokiin ja anna leipien kohota huoneenlämmössä noin 1 tunti tai kunnes taikina on kohonnut lähes kaksinkertaiseksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valmista voi-siirappi. Keitä voita ja siirappia kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes sitä on jäljellä noin puolet. Anna seoksen jäähtyä. Paista leipiä uunissa 30 – 40 minuuttia. Ota leivät uunista ja kumoa ne uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele leipiin kauttaaltaan reilusti voi-siirappia ja paista vielä 5 minuuttia 180-asteisessa uunissa.


9 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä tosi hyvältä ja helpolta! Pitänee testata! 👍😄 Ensin syödään vaan saaristolaisleivät pois 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvää on ja ihanan helppoakin.:) Tätä syö melkein mieluummin kuin kakkua. Yhden saaristolaisleivänkin leivoin jouluksi. Sopii tätä paremmin graavin/kylmäsavulohen kanssa.:)

      Poista
  2. Nyt on kyllä sellainen myyntipuhe, että todella vakuutuin. Ehdottomasti kokeiluun! :) Onkohan tässä tulevien vuosien haastaja saaristolaisleivälle, jota teen joka joulu? Nytkin ehdin jo leipoa saaristolaisleivät jouluksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Ensimmäinen leipä katosi meillä ihan hetkessä ja mies sanoi, ettei kaupasta saa ollenkaan näin hyvää leipää.:) Kyllä saaristolaisleipäkin pitää jouluna pintansa. Tämä mallasleipä on sen verran makeaa, etten ehkä tarjoilisi kalan ja lihan kanssa. Tämä ei oikeastaan tarvitse mitään päälle, korkeintaan voita.:)

      Poista
  3. Jotenkin syntyi sellaisia maku- mielikuvia ohjeen luettuani, että leipä olisi hyvää tai erittäin hyvää. Sehän selviää kokeilemalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilehan! Itselle tämä oli sellainen pakko testata -resepti, enkä pettynyt. Toivottavasti et sinäkään.:)

      Poista
  4. Mielenkiintoiselta vaikuttaa...tykkään tämän tapaisista leivistä. Oikein mukavaa joulun aikaa koko perheelle.

    VastaaPoista
  5. Tuliko leivästä noin tummapintainen tosiaan viiden minuutin paistella 180 asteessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipähän on ensin 200 asteessa 30-40 minuuttia. Siinä ajassa tulee väriä. Päälle tuleva voi-siirappi antaa kiiltoa.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-