tiistai 29. elokuuta 2017

Lohta kukkakaaligratiinilla


Suomessa on ollut menossa nyt kukkakaalitalkoot, koska kolean kesän vuoksi sato valmistui yhtäaikaa. Ylituotannon vuoksi osa sadosta on uhannut mädäntyä pellolle. Jotta kukkakaalit saataisiin pelastettua ravinnoksi, on ihmiset jakaneet innokkaasti kukkakaalireseptejään somessa innostaakseen muitakin syömään kukkakaalia. Meitä ei kauheasti tarvitse innostaa kukkakaalitalkoisiin. Kukkakaalia syödään muutenkin, koska se on hyvää. Varsinkin kukkakaaligratiini on meillä suurta herkkua. Jos samaan aikaan kukkakaalin kanssa talossa sattuu olemaan myös lohta, valmistan silloin useimmiten kukkakaaligratiinin ja lohen samassa vuoassa. Yhdessä ne valmistuvat näppärästi ja maistuvatkin yhdessä hyvältä.


Lohta kukkakaaligratiinilla

n. 600 - 700 g ruodotonta lohi- tai kirjolohifileetä
suolaa
mustapippuria myllystä

Kukkakaaligratiini:
1 iso kukkakaali
2 - 3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
3 dl juustoraastetta
suolaa
valkopippuria

Päälle:
juustoraastetta
persiljaa

Mausta lohifilee suolalla ja mustapippurilla. Paloittele kukkakaali suupaloiksi ja keitä tai höyrytä napakan kypsäksi. Valuta vesi pois ja kaada kukkakaalit uunivuokaan. Valmista juustokastike. Sulata kattilassa voi. Lisää joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito joukkoon vähitellen koko ajan sekoittaen. Sulata joukkoon juustoraaste ja mausta kastike suolalla ja valkopippurilla. Kaada juustokastike vuokaan kukkakaalin päälle. Nosta vuokaan vielä päällimmäiseksi lohifilee nahkapuoli ylöspäin. Kypsennä uunissa 225 asteessa n. 15 min. Ota vuoka uunista ja nosta lohifileestä nahka pois haarukalla. Mausta lohta vielä tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Ripottele vuokaan juustoraastetta ja jatka kypsentämistä uunissa vielä toiset 15 min., kunnes pinta saa väriä ja lohi on kypsää. Ota vuoka uunista ja hienonna pinnalle persiljaa.


1 kommentti:

  1. Kukkakaalia meillä menee näin syksyllä gratiinina ja keittona.
    Kukkakaali- lohi yhdistelmä on varmasti hyvä.
    Tein kukkakaaligratiinin ja ympärille sakean jauhelihakastikkeen, nuorisokin söi kukkakaalit ihan huomaamattaan.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-