tiistai 9. toukokuuta 2017

Sitruuna-majoneesikuppikakut marenkikuorrutteella


Kyllä. Luit aivan oikein. MAJONEESI. Eli näiden kuppikakkujen salainen, tai ei nyt enää niin salainen, ainesosa on todellakin majoneesi. Majoneesia on totuttu käyttämään lähinnä dipeissä ja kastikkeissa, ja yleensä vain kaikessa suolaisessa. Majoneesi on kuitenkin totuttua monikäyttöisempää, ja sitä voi todellakin käyttää vaikka makeaan leivontaan. Näiden kuppikakkujen taikinassa korvasin voin ja kananmunat majoneesilla ja kuppikakuista tuli pehmeitä ja mehevän kuohkeita. Eli jos mielesi tekee leipoa jotain makeaa, mutta jääkaapissa ei olekaan voita ja munia, ei hätää, jos vain majoneesia löytyy. Nämä kuppikakut säilyttivät pehmeytensä jääkaapissakin. Useinhan voita sisältävät leivonnaiset menevät kylmässä koviksi. Maustoin kuppikakkutaikinan raikkaalla sitruunalla ja kuorrutin italialaisella marengilla. Marenkihan on tosi makeaa, joten kuppikakut voi kuorruttaa maltillisemminkin, kuin mitä itse tein kuvauksellisista syistä.


Sitruuna-majoneesikuppikakut marenkikuorrutteella
(n. 14 - 16 kpl)

Taikina:
5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 ison sitruunan raastettu kuori (n. 1 rkl)
1 ison sitruunan puserrettu mehu (1 dl)
2 dl majoneesia (maustamatonta, ei kevyt)
1 3/4 dl täysmaitoa

Sekoita kulhossa keskenään vehnäjauho, sokeri, leivinjauhe, sooda ja sitruunan raastettu kuori. Lisää joukkoon sitruunamehu, majoneesi ja maito, ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa n. 15 - 20 min.


Italialainen marenki:
3 kananmunan valkuaista
2 1/2 dl sokeria
1 dl vettä

Vaahdota valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Kiehauta ja keitä, kunnes liemi on 120-asteista (n. 5 - 8 min.). Kaada sokeriliemi ohuena nauhana koko ajan vatkaten valkuaisvaahtoon. Vatkaa, kunnes seos on paksua. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä. Pursota marenki kuppikakkujen päälle ja ruskista pinta varovasti kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla. Jos marenkia jää, sen voi hyvin pakastaa pursotinpussissaan. Marenki pysyy pakastimessa pursotusvalmiina. Jääkaapissa ylimääräinen marenki säilyy pari päivää.


3 kommenttia:

  1. Näitä on tehtävä äitienpäiväksi. Voin hyvin kuvitella kuinka ihana koostunus majoneesilla tuleekaan. Koskaan en ole ennen kokeillut leipomiseen, kiitos ideasta!
    Upeat kuvat jälleen kerran. Koitan saada kanssa yhtä mehevät marenkipursotukset, mitä enemmän sen parempaa.. ❤��

    VastaaPoista
  2. NÄyttävät hyviltä. Kun ajattelee majoneesin aineksia ,niin hyvinhän se sopii leivonnaisiin.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-