torstai 27. lokakuuta 2016

Tiramisukakku


Mies täytti viikolla vuosia. Täytekakkupohjaa leipoessani en vielä yhtään tiennyt millaisen kakun tekisin. Koska mascarponea oli ostettuna ja Savoiardi -keksejäkin kaapissa jemmassa, ajattelin kokeilla tiramisua kakun muodossa sokerikakkupohjaan tehtynä keksien sijaan, ja keksejä käytin vain reunalla koristeena. Hieman epäilytti mitä kakusta oikein tulee. Kakun kostutus jää aina vähän mietityttämään, tuliko kostutettua tarpeeksi, vai ehkä jo ihan liikaakin. Tässä kakussa täytettä tuli kaikkialle, väliin, päälle sekä reunoille, joten liivatteiden määräkin arvelutti. Jos liivatteita on liian vähän, kakku ei pysy koossa, jos taas liikaa, täytteestä tuleekin liian jämäkkää. Mutta aika hyvin arviot osuivat kohdilleen. Kakku pysyi hyvin koossa, mutta täyte oli sopivan pehmeää. Kosteuttakin kakkulevyissä oli riittävästi. Kunnolla kakun muodossa oleva tiramisu oli vaihteeksi kiva, kun tähän saakka olen tehnyt vain tarjoiluvuoista lusikoitavia versioita. Kakusta tulee myös paljon juhlavampi ja näyttävämpi.


Tiramisukakku

Pohja:
1 lasi kananmunia
1 lasi sokeria
1 lasi vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita
mannaryynejä

Kostutukseen:
1 1/2 dl vahvaa kahvijuomaa
2 rkl amarettolikööriä

Täyte:
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vispikermaa
250 g mascarponea
4 liivatelehteä
1/2 dl amarettolikööriä

Reunoille:
26 Savoiardi -keksiä

Päälle:
kaakaojauhetta


Leivo kakkupohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhot siivilän läpi taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (22 cm) ja kypsennä pohjaa 175 asteessa n. 30 - 40 min, kunnes taikina ei enää tartu tikkuun kokeiltaessa. Jäähdytä pohja ja kumoa se pois vuoastaan. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon mascarpone. Vaahdota kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja yhdistä vaahto kerma-mascarponeseokseen. Kuumenna likööri kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen yksitellen. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki. Kaada se sitten ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. Leikkaa kakkupohja kahtia ja aseta toinen levy leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle. Sekoita jäähtyneeseen kahviin likööri ja kostuta vuoassa oleva levy puolella kostukkeesta. Kaada vuokaan puolet täytteestä niin, että täyte menee myös reunoille kakkulevyn ympärille. Nosta toinen kakkulevy täytteen päälle ja kostuta lopulla kostukkeella. Kaada loput täytteestä vuokaan pohjan päälle ja reunoille, ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Poista kakku vuoasta tarjoiluvadille. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta. Leikkaa Savoiardi -keksit sopivan mittaisiksi ja aseta kakun reunoille.


4 kommenttia:

  1. Oi, kaunis kakku. Tiramisu on ihanaa! :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Niin on, aina välillä pakko tehdä.:)

      Poista
  2. Kaunis kakku. Keksit kakun reunalla tuovat kivaa ilmettä kakkuun. makumaailama olisi meidänkin mieleinen, joten vienpä ohjeen ehti mukanani. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Niin tuovat ja saa siistit reunat.:) Vie pois vain. Siksihän niitä tänne laitetaan.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-