tiistai 24. marraskuuta 2015
Mustatorvisienikeitto
Tein edellispäivänä pitkästä aikaa sienikeittoa. Tuhdin kermaiset keitot ovatkin enemmän syys- ja talviruokaa, joten senkään vuoksi sienikeittoa ei ole tullut tehtyä aikoihin. Keiton tein nyt mustatorvisienistä. Sienestämään ei tänä syksynä sattuneesta syystä oikein päästy, mutta pakastettuna ja kuivattuna meillä vielä monenlaisia sieniä riittää. Keittoon käytin kuivattuja mustatorvisieniä, ja liotin niitä ensin jonkin aikaa kuumassa vedessä. Sen jälkeen valmistin keiton ihan ohjeen mukaan. Ohjeen nappasin Koti ja Keittiö -lehdestä. Maustamaton tuorejuusto ja ranskankerma tekivät keitosta täyteläistä. Keitto maustettiin sherryllä, ja se antoi hienon aromin.
Mustatorvisienikeitto
4 annosta
300 - 400 g (n. 1 l) tuoreita mustatorvisieniä
1 - 2 sipulia
3 rkl voita tai öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl kana- tai kasvislientä
n. 1 rkl tuoretta rakuunaa
tai 1 tl kuivattua rakuunaa
2 - 3 rkl tuoretta silputtua persiljaa
mustapippuria myllystä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ranskankermaa
(suolaa)
2 - 3 rkl sherryä tai madeiraa
Puhdista ja pilko sienet. Kuori ja hienonna sipulit. Kiehauta sieniä kattilassa omassa liemessään, kunnes neste on haihtunut. Lisää kattilaan rasva ja kuullota siinä hienonnettu sipuli. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja lisää kana- tai kasvisliemi koko ajan sekoittaen. Lisää myös yrtit ja pippuri. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää tuorejuusto ja kerma ja kuumenna niin, että juusto sulaa joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Mausta lopuksi sherryllä tai madeiralla, mutta älä keitä enää.
Tunnisteet:
Keitot,
Ruoka,
Sieniruoat
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tätähän vois jonain päivänä kokeilla. Kuivattuja sieniä mulla on melko reilusti.
VastaaPoistaOi oi oi mitä herkkua! Teen aina joskus juhlapäivinä tätä alkukeitoksi niin kuin nyt isäinpäivänäkin. Laitan joukkoon voimakasta Koskenlaskijaa, sekin sopii hyvin!
VastaaPoistaTämä oli elämänäni ensimmäinen sienikeitto ja se onnistui täydellisesti! Oli yllättävän helppo ja nopea tehdä. Kaupasta oli ranskankerma loppu, joten korvasin sen Maritan vinkkaamalla Koskenlaskijalla (käytin 1/3 pakettia). Myöskään rakuunaa ja cherryä ei tähään hätään löytynyt, mutta oikein hyvin onnistui ilmankin. Kiitos reseptistä - tämän laitan talteen! :)
VastaaPoista