sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Lusikkaleivät


Leivon todella harvoin mitään pikkuleipiä, koska en oikein pidä sen tyyppisestä leipomisesta. Aikaa vievää ja sotkuista, kun pitää tehdä yksittäiskappaleita. Siitä huolimatta löysin itseni eilen lusikkaleipien teosta, vaikkei liiemmin aikaakaan sellaiseen leipomiseen nyt olisi, ja aika väsynytkin olin muutaman huonosti nukutun yön jälkeen. En tiedä mikä hetkellinen mielenoikku eilen sitten iski, ja lusikkaleipiä valmistui erä. Ja mikäpä siinä, oikein hyviähän nuo juhlapöytien kestosuosikit ovat. Mielelläni minäkin niitä syön, kun vain joku ne leipoisi.

Lusikkaleivät

Taikina:
200 g voita
1 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria

Väliin:
mansikkamarmeladia

Pinnalle:
Siro erikoishienoa sokeria

Sulata kattilassa voi, kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä 10 - 15 minuuttia. Älä päästä ruskistumaan! Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sokeri. Jäähdytä. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikinaa teelusikkaan ja irrota leivinpaperin päälle pellille kupera puoli ylöspäin. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 10 - 12 minuuttia. Jäähdytä. Levitä puolikkaille marmeladia ja paina kaksi pikkuleipää vastakkain. Pyörittele lusikkaleivät erikoishienossa sokerissa. Lusikkaleivät voi pakastaa.


9 kommenttia:

  1. Mun ikilemppareita! Pikkuleivät on tosiaan aikaavieviä, sotkevia ja työläitä. Viimeksi oon tehnyt omiin lakkiaisiini mitään pikkuleipiä ja niistä on aikaa kulunut. Pitäisköhän tsempata ja tehdä vaikka jouluksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina yhtä hyviä, niinkuin vaikka herrasväen leivätkin. Mutta harmi, että niiden leipominen on juuri tuollaista. Ei tahdo kärsivällisyys riittää. Onneksi näitä voi tehdä jo hyvissä ajoin pakastimeen, niin ei ainakaan tarvitse pahimpien joulukiireiden alla leipoa.:)

      Poista
  2. Lusikkaleivät on kyllä todella hyviä ja työläitä tehdä. Vaikeaahan se ei ole, mutta kyllä siinä hetki jos toinen menee, kun taikinaa painelee lusikkaan ja pullauttaa pellille. On se kuitenkin kaiken vaivan arvoista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaa tosiaan menee ensin taikinan kanssa ja sitten vielä täyttö ja sokerointi. Mutta ovat ne sitten hyviäkin.:)

      Poista
  3. Jos kerran vielä yrittäisi noita tehdä. Viimeksi taikina oli niin haperoa, ettei siitä millään mitään muotoutunut lusikassa, muuta kun murua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko ollut isompi jauhomäärä taikinassa? Toisissa ohjeissa käytetään 4 dl ja toisissa 4,5 dl vehnäjauhoja. Vähemmillä jauhoilla ei ehkä murene niin helposti, vaikka saahan näiden kanssa vähän varovainen olla vielä uunista oton jälkeenkin.

      Poista
  4. Juuri näin: "Mielelläni minäkin niitä syön, kun vain joku ne leipoisi."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kelpaisi, jos joku muu tekisi aina nämä inhottavimmat herkut.:D

      Poista
  5. Ihanat ja kauniit kuvat!! ♥
    Viikonloppuna meille olisi tulossa vieraita ja joukkoon kuuluu myös 90-vuotias mummoni, joka ei nykyajan (ruoka)trendeistä välitä. Yrittäisinköhän hurmata hänet tällä klassikolla?:)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-