tiistai 11. elokuuta 2015

Kantarelli-bruschetta & Tomi Björckin mainio patonkiresepti


Esimerkiksi Instagramissa on viime aikoina saanut katsella kuvia ihmisten mahtavista kantarellisaaliista. Sanovat, että on ihan huippu kantarellivuosi, mutta ei sitä ainakaan täällä meillä päin ole huomannut. Ei ole kantarelleja löytynyt normaalia enemmän, ja tosi hitaastikin tuntuvat kasvavan. Pieniä alkuja kun löytää, niin vielä parinkin viikon päästä ovat saman kokoisia. Viikonloppuna sentään vakiopaikoilta korillinen kantarelleja saatiin. Ensimmäiseksi tietenkin herkuteltiin kermaisella kantarellisoosilla. Pakastimeen sain muutaman pussin, ja lopuista tein bruschettaa. Ensin aioin käyttää kaupan valmista patonkia, mutta sitten löysinkin netistä Tomi Björckin helpon oloisen patonkireseptin. Jätin patongin ostamatta ja kokeilin reseptiä. Ohjeella valmistui vähäisistä raaka-aineista kaksi patonkia todella pienellä vaivalla. Patongeissa oli myös mielettömän hyvä koostumus, joten reseptiä tulee käytettyä uudelleenkin. Patongit leikkasin sitten siivuiksi ja paahdoin uunissa rapeiksi. Päälle paistoin kantarelleja ja lisäsin joukkoon creme fraiche -purkin lopun. Creme fraiche antoi mukaan makua sekä sitoi kantarelleja toisiinsa helpottaen syömistä.

 

Kantarelli-bruschetta

nokare voita
1 valkosipulin kynsi
1 pieni sipuli
4 dl esipaistettuja kantarelleja
n. 3 rkl creme fraichea
suolaa
jauhettua valkopippuria

Lisäksi:
1 pitkä tai kaksi lyhyttä vehnäpatonkia
oliiviöljyä
tuoretta persiljaa

Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi sekä sipuli. Sulata pannulla voi ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää joukkoon kantarellit ja paista sieniin väriä. Sekoita lopuksi joukkoon creme fraiche ja mausta sieniseos suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa patonki siivuiksi ja paahda siivut uunissa tai leivänpaahtimessa. Sivele paahdetuille siivuille hieman oliiviöljyä ja jaa sieniseos siivuille. Ripottele pintaan lopuksi hienonnettua persiljaa.

Tomi Björckin patongit

5 dl vehnäjauhoja
1/2 ps (n. 6 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä

Ota puolet vehnäjauhoista ja sekoita niihin kuivahiiva. Lisää ne suolan kanssa kädenlämpöiseen veteen. Sekoita mukaan loput vehnäjauhot ja öljy. Anna kohota puolisen tuntia. Muotoile patongeiksi ja tee muutama viilto. Kohota vielä hetki, paista 225 asteessa 15 minuuttia.


5 kommenttia:

  1. En ole löytänyt kantarelleja muualta kuin torikauppiaalta.
    Tein tuolla samalla ohjeella patonkia ja totesin saman asian, kannattaa leipoa patonki itse.
    Tuli todella hyvää patonkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niitä vain kaikkialla näytä erinomaisen hyvin olevan. Onneksi sentään jostain löytyy, vaikka sitten kauppiaalta.:) On tosi vaivaton ja helppo patonkiresepti, lopputuloskin vielä oikein hyvä, niin kauppaan saa jäädäkin valmiit patongit.:)

      Poista
  2. Oi kantarelleja,tulee ihan vesi kielelle niitä ajatellessa.Täällä saa kaikenlaisia sieniä,mutta kantarelli on erikoisen herkullinen sieni:)

    VastaaPoista
  3. Tosi herkullisen näköisiä leipäsiä! Voi nam! Ihan kateeksi käy... ;D Me ei olla löydetty kanttarellia mistään vaikka ollaan haettu. Vaaleaorakkaasta sain meille yhden kastikkeen tehtyä ja se oli kyllä hyvä sieni! Itselle uusi tuttavuus, hyvä sellainen. Tori.fi:ssä joku muuten myi kanttarellia Raumalla 35€/10 litraa! Ihan ilmaista! Mutta en viitsi Raumalta asti hakea. Pitää varmaan torilta tai kaupasta ostaa, kun metsästä ei tahdota löytää. Mutta onneksi on vielä aikaa etsiskellä. Viime vuonna saatiin suppilovahveroita vielä lokakuussakin, joten aikaa on sienille vielä muutama kuukausi :D

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-