perjantai 29. toukokuuta 2015

Shakshuka


Shakshuka on kerännyt suosiota ruokamaailmassa jo aika pitkään. Omalta kokeilulistaltanikin shakshuka on löytynyt jo kauan, mutta en vain ole listalla ehtinyt siihen asti. Ennen kuin nyt. Ja mitähän tällainen erikoisen niminen ruoka sitten on? Shakshukan juuret ovat Lähi-idässä, ja se on eräänlainen aamiaispannu, missä mausteisessa tomaattisoosissa muhitetaan kananmunat kypsäksi. Kastikkeeseen voi laittaa melkein mitä vain kotoa löytyy, ja voi tehdä pelkän kasvisversion tai laittaa joukkoon myös jotain lihaa tai makkaraa. Nyt käytin kastikkeessa pelkkiä kasviksia, mutta todella täyttävää pannu oli siitä huolimatta. Vaikka shakshuka onkin aamiaisruoka ja varsinkin brunssiruokana erinomainen, meillä shakshukaa syötiin nyt päivälliseksi. Sen verran täyttävää oli, että ajoi asiansa hyvin myös päivällisenä. Eiköhän tätä toistekin tehdä. Maukasta oli, joten shakshukan suosio on ollut ihan ansaittua.

Shakshuka

2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tuore punainen chili
1 punainen paprika
1 prk (500 g) tomaattimurskaa
1 prk (290 g) kikherneitä
tilkka vettä
tilkka sitruunasta puserrettua mehua
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl paahdettua chilijauhetta
ripaus cayennepippuria
ripaus raakaruokosokeria
oman maun mukaan suolaa
mustapippuria myllystä
4 kananmunaa

Lisäksi:
tuoretta lehtipersiljaa
hyvää vaaleaa leipää

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Poista chilistä ja paprikasta siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy. Kuullota sipulit, chili ja paprika pehmeiksi. Kaada pannulle tomaattimurska ja huuhtele purkki tilkalla vettä. Kaada huuhteluvesi pannulle ja lisää joukkoon valutetut kikherneet. Mausta kastike, ja kiehauta. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä 30 - 40 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Tee kastikkeeseen kolot kananmunia varten ja riko kananmunat niihin. Ripottele kananmunille hieman suolaa. Hauduta munat kypsiksi kannen alla n. 10 minuuttia. Keltuaiset saavat jäädä hieman valuviksi. Voit myös laittaa pannun uuniin 200 asteeseen n. 5 - 8 minuutiksi, jos käytät valurautapannua. Jos haluat kypsentää kananmunat uunissa, voit myös siirtää kastikkeen uunivuokaan, jos käytössä ei ole uunin kestävää pannua. Ripottele pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa ja tarjoile shakshuka hyvän leivän kanssa.

11 kommenttia:

  1. Shakshuka onkin tosi hyvää ja sitä voi muunnella niin monella tavalla:-) Täällä se onkin tosi suosittua ja löytyy lähes jokaisen kahvilan aamiaislistalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää, ja kiva, kun on monin tavoin muunneltavissa.:) Jutuistasi olenkin huomannut, että siellä teillä päin shakshuka on tosi suosittu ja saa melkein mistä vain.:)

      Poista
  2. Tätä pitää kokeilla.Näyttää hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Ei tule nälkäkään ihan heti, jos aamiaiseksi tai brunssilla tätä syö.:)

      Poista
  3. On myös pari kertaa tullut tehtyä. Omaani en tosin kikherneitä ole laittanut, mutta täyttävä ruoka mikä menee täysin päivillisestä.
    Vaalea leipä on hyvä lisuke tuolle aavistuksen tuliselle sapuskalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä täytyy tehdä jatkossakin, ja kokeilla erilaisia aineksia. Hyvää vielä uudelleen lämmitettynäkin, jos ei heti kaikkea jaksa syödä. Sopivan mausteisen tulista on, ja mukava syödä leivän päällä.:)

      Poista
  4. Se on ihana. Meillä tehdään niinkuin vähän "kuivampi" tomaattijauhelihakastike ja sen päälle kananmunat. Nam!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Jauhelihastakin pitää joskus tehdä. Mahdollisuudet ovat aika rajattomat raaka-aineiden käytössä.:)

      Poista
  5. Oi, näyttää todella hyvältä! Täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
  6. Tätä meilläkin kokeillaan joku kerta, syksymmällä varmaan.:) On tämäkin ruoka tullut monessa paikassa vastaan, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi kokeilla.:)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-