Eilen oli vaihteeksi paremmin aikaa kokkailla, ja koska oli itsenäisyyspäiväkin, valmistin hieman juhlavamman aterian alkuruoasta pääruoan kautta jälkiruokaan. Alkupalaksi tein Lyonin salaattia, joka on aika ruokaisa, mutta se ei haitannut, koska pidimme pienen tauon ennen pääruokaa. Lyonin salaatti on ranskalainen alkuruoka, johon tulee friseesalaattia, pekonia, leipäkrutonkeja ja kaiken kruunuksi uppomuna. Pekonin sijaan salaatissa voi käyttää myös savukylkeä, mutta meillä savukylki meni pääruokaan. Salaatti viimeistellään vinaigrette-kastikkeella, ja siihen käytin kokojyväsinappia.
Lyonin salaatti & kokojyväsinappivinaigrette
(2 annosta)
100 g friseesalaattia
1 punasipuli
1 rkl oliiviöljyä
nokare voita
2 valkosipulin kynttä
3 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
1 pkt (170 g) pekonia
2 kananmunaa
2 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
Vinaigrette:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl Dijon kokojyväsinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria
Revi hyvin huuhdeltu ja valutettu friseesalaatti tarjoilulautasille. Leikkaa kuorittu punasipuli ohuiksi renkaiksi ja levitä sipulirenkaat salaatin päälle. Leikkaa paahleivistä reunat pois ja leikkaa leivät kuutioiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja nokare voita, lisää pannulle kuoritut valkosipulin kynnet antamaan krutongeille makua ja paista leipäkuutiot rapeiksi. Jaa leipäkrutongit salaateille. Paloittele pekoni ja paista kuivalla pannulla rapeaksi. Jaa pekonipalat salaateille. Mittaa laakeaan kattilaan kaksi litraa vettä ja kuumenna liki kiehuvaksi (90 astetta). Lisää väkiviinaetikka. Riko kananmunat esim. kahvikuppeihin ja tee hiljalleen kuplivaan veteen kauhalla voimakas pyörre. Kaada kananmunat yksitellen veteen. Kypsennä 3 - 4 minuuttia ja nosta sitten uppomunat reikäkauhalla lautaselle. Asettele uppomunat salaattien päälle. Sekoita vinaigretten ainekset hyvin keskenään ja valuta salaattiannosten päälle.
Kuulostaapa hyvältä ohjeelta!
VastaaPoistaOli todella hyvää. Tästä tuli yksi lempisalaateista.:)
PoistaTodella herkullinen salaatti. Uppomunia en ole koskaan kokeillut, mutta olisi niitä kyllä pakko kokeilla. :) Tunnelmallista sunnuntaita. <3
VastaaPoistaSitä tämä salaatti todellakin oli. Jos löysä keltuainen ei haittaa, kannattaa uppomunia kokeilla. Helppo tehdä ja parsankin kanssa tosi hyvää. Kiitos.:)
PoistaKiitos, oli kyllä.:)
VastaaPoista