torstai 20. marraskuuta 2014

Ohra-kaalilaatikko


Yksi kaalikerä oli jo pidempään odottelemassa, että tekisin siitä kaalilaatikkoa. Kun vihdoin muistin sitä varten tuoda jauhelihaakin kaupasta, ja jo aloitin laatikon valmistamisen, huomasin puuroriisin loppuneen. Onneksi kaapissa oli kuitenkin rasia ohrahelmiä ja päätin kokeilla niitä riisin sijaan. Hyvä, ettei riisiä ollut. Ainakin meidän mielestämme ohrahelmet olivat kaalilaatikossa parempia kuin riisi. Monesti ennenkin olemme huomanneet, että ohralla tulee parempaa. Riisipuuro nyt vielä päihittää meillä ohrapuuron, mutta muuten ohra alkaa olla suuremmassa suosiossa. Ohran maun ja rakenteen lisäksi plussaa on tietenkin myös aina kotimaisuus. Kannattaakin useammin valita kotimaista ohraa riisin sijaan. Kaalilaatikkoresepti onkin blogista täysin puuttunut, vaikka sitä aina välillä tulee tehtyä. Syynä reseptin uupumiseen on pitkälti ollut se ongelma, että miten saada onnistunut kuva ruoasta, joka ei ole maailman kauneimpia. Vaikkei kaalilaatikko ulkomuodolla koreile, on se hyvää arkiruokaa aina silloin tällöin syötynä.

Ohra-kaalilaatikko

1 kg valkokaalia
2 rkl ruokaöljyä
2 isoa sipulia
400 g sika-nautajauhelihaa
1 1/2 dl ohrahelmiä
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
5 dl ruokakermaa
2 - 3 rkl tummaa siirappia
suolaa
jauhettua valkopippuria
meiramia

Silppua kaali ja laita kattilaan. Lisää joukkoon pari desiä vettä ja hauduta kaali kannen alla pehmeäksi. Keitä sillä välin ohrahelmet. Mittaa kattilaan ohra ja viisi desiä vettä. Kiehauta ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia, kunnes ohra on kypsää. Kuumenna pannulla ruokaöljy ja ruskista jauheliha. Lisää joukkoon kuoritut ja hienonnetut sipulit, ja jatka paistamista, kunnes sipuli pehmenee ja hieman ruskistuu. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Sekoita kaali, ohrahelmet ja jauheliha-sipuliseos keskenään. Lisää joukkoon lihaliemikuutio ja ruokakerma. Mausta siirapilla ja meiramilla. Lisää tarvittaessa suolaa ja valkopippuria. Kaada kaaliseos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa n. 1 1/2 tuntia. Peitä vuoka tarvittaessa foliolla, jos pinnassa on riittävästi väriä. Ota vuoka uunista ja anna laatikon vetäytyä hetken aikaa.



19 kommenttia:

  1. Mä olen samaa mieltä, että ohra on paljon parempaa kaalilaatikossa kuin riisi. Mun kummitäti tekee ihan mielettömän hyvää kaalilaatikkoa, ja siinä on aina ohraa, siksi olen sitä tottunut syömäänkin! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä miksei aiemmin ole tullut kokeiltua ohraa riisin tilalla, vaikka monet kerrat olen huomannut ohran paremmaksi monissa ruoissa. Vastedes teen varmasti kaalilaatikon aina ohrasta.:)

      Poista
  2. Näyttää hirmuhyvältä, vaikka kaali hmmm... Mutta voisihan tuota koittaa. <3 Kivaa viikonloppua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kaaliruoat ovat vähän mielipiteitä jakavia. En minäkään ihan joka päivä kaaliruokia söisi, mutta hyviä ovat silloin tällöin.:)

      Poista
  3. Nam, näyttää oikein herkulliselta! Me tehdäänkin kaalilaatikko varsin samaan tyyliin, eli kermaa siinä olla pitää! Ohrahelmiä olen joskus käyttänyt kaalipataan. Ensi kerralla voisin korvata kaalilaatikkoon tulevan riisin kyllä ohrahelmillä, kun niissä rupeaa parasta ennen päiväys lähestymään. En voinut koulussa sietää kaalilaatikkoa, mutta äitini on aina tehnyt tähän tyyliin ja kyllä maistuu!!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Ehdottomasti kaalilaatikossa pitää aina olla kermaa. Ja vielä parempaa olisi, kun lorauttaisi vähän kuohukermaakin.;) En minäkään nuorempana kaaliruoista pitänyt, mutta maku muuttuu, ja nyt laatikot ja padat ovat hyviä. Kaalikeitosta en edelleenkään kauheasti välitä, mutta sitäkin tulee tehtyä, kun mies pitää siitäkin.:) Itse aion kokeilla seuraavaksi pataa ohrahelmillä. Ja olisi kiva yrittää tehdä kääryleitäkin.:)

      Poista
  4. Samaa mieltä, parempi tulee, olen käyttänyt kaalilaatikkoon Torino Kolmen viljan Helmi sekoitusta.
    Hyvä ja kotimainen vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohra on kyllä tosi hyvä tässäkin. Jotenkin täyttävämmän oloinen kuin riisi ja purutuntuma parempi. Ja aina kannattaa suosia kotimaista.:) Täytyypä ostaa tuota Kolmen viljan sekoitusta seuraavaksi, kun saan rasian tyhjäksi.:)

      Poista
  5. Voi että. Muuttaisitko meille? :) Ihana tuhti talviruoka!
    -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, ettei minua päästetä.;) Kiitos. Talvella maistuu tuhdimmat ruoat, vaikkei nyt vielä edes kunnon talvea olekaan.

      Poista
  6. Kiva idea, täytyypä kokeilla, kun seuraavaksi tekee kaalilaatikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kokeile vaan ohraa. Sopii tosi hyvin laatikkoon.:)

      Poista
  7. Minä tein jokunen aika sitten kaalipataa ohralla...hyvää oli. Tämän laatikko-ohjeesi sieppasin mukaani aikaa sitten...tehään ensi kerran, kun on kaaliruoan aika. Mullahan voisi kaaliruokaa olla joka viikko, vaan pitää kanssasyöjääkin ajatella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä aion seuraavaksi tehdä pataa ohralla. Varmasti siitäkin tulee parempaa kuin riisillä.:) Meillä menisi kaaliruoat kyllä kerran viikossakin, muttei ihan niin usein tule tehtyä. Kaalista saa kyllä hyvää ja edullista ruokaa.:)

      Poista
  8. Enpä ole ikinä tehnyt kaalilaatikkoa, mutta tämän ohjeen myötä täytyy kyllä ryhtyä tuumasta toimeen. Ohra kuulostaa hyvältä, muttei sovi gluteenittomaan ruokavaliooni - laitan siis riisiä. Myös kaalikääryleet näyttivät hyviltä ja siirtyvät hyvän ohjeesi myötä to-do-listalle. Pitää tutustua tarkemmin myös muihin ihaniin ohjeisiin, joita blogista näyttää löytyvän roppakaupalla.
    - Nefer

    VastaaPoista
  9. Aina laittanut ohrahelmistä ja siitä tulee parasta. Nytkin uunissa muhimassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ohrahelmi päihittää riisin tässä ja monessa muussakin.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-