perjantai 19. syyskuuta 2014

Suppilovahverofocaccia nyhtöhirvellä & karpalomajoneesilla


Sain kutsun mukaan Pernod Ricard Finlandin järjestämään OivaPari Gourmet Fast Food -reseptikilpailuun, jossa kehitellään kolmessa osakilpailussa eri viineille sopivia makupareja. Ensimmäisessä osakilpailussa haetaan makuparia Campo Viejo Reserva 2008 -punaviinille, joka palkittiin Vuoden viinit 2014 -kilpailussa kultamitalilla omassa sarjassaan. Viini on pehmeä ja nahkainen, ripauksella tammisuutta.

 

Tämä punaviini sopi mielestäni hyvin liharuoille ja erityisesti voimakkaan makuiselle riistalle, joten lähdin kehittelemään reseptiä hirvenlihan ympärille. Hirvenlihasta valmistin nyhtöä, jota ei nyt ihan pikaruoaksi voi kutsua uunissa oloaikansa puolesta, mutta lihan esivalmisteluihin ei kuitenkaan mene paljonkaan aikaa. Uunissa nyhtö kypsyy ihan itsekseen ja on kuitenkin tosi vaivaton valmistaa. Nyhtöhirven liemessä käytin samaa viiniä, jolle makuparia etsittiin. Halusin tarjota nyhtöhirveä focaccian välissä ja metsän antimia halusin myös leipään sekä lisukkeeseen. Suomen metsistähän löytyy vaikka millaista gourmeeta ruokapöytään, kun vain viitsii käydä poimimassa. Focaccian päälle kävin lähimetsästä keräämässä suppilovahveroita ja majoneesin maustoin viime syksynä suolta poimimillani karpaloilla.


Vaikka hirvenliha onkin aika rasvatonta, sopii se mielestäni hyvin myös nyhdettäväksi. Pitkään haudutetusta lihasta tulee tosi mureaa. Hirvenlihasta onkin tullut yksi suosikkini nyhtönä. Makeahko karpalomajoneesi sopi hyvin voimakkaan makuisen hirvenlihan lisukkeeksi ja focaccia on kivaa vaihtelua hampurilaissämpylöille. Hampurilaissämpylöitä harvemmin viitsin itse leipoa, mutta focacciaa tulee tehtyä useinkin, koska se on lempileipäni. Mausteinen punaviini toimi mainiosti annoksen ruokajuomana.


Suppilovahverofocaccia nyhtöhirvellä & karpalomajoneesilla

Suppilovahverofocaccia:

3 dl vettä
1 tl sokeria
2 tl suolaa
6 - 7 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1/2 dl oliiviöljyä

Voiteluun:
n. 1/4 dl oliiviöljyä

Päälle:
tilkka oliiviöljyä
4 dl suppilovahveroita
1 punasipuli
sormisuolaa
rosmariinia

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (+42 astetta). Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita hiiva-jauhoseos veteen. Lisää loput jauhot vähitellen hyvin vaivaten. Lisää taikinaan loppuvaiheessa oliiviöljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa n. 30 - 60 minuuttia. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen pyöreäksi leiväksi. Kohota liinan alla vielä n. 30 minuuttia. Paista pannulla suppilovahveroista ylimääräinen neste pois. Lisää sen jälkeen joukkoon tilla oliiviöljyä sekä kuorittu ja siivutettu punasipuli. Kuullota, kunnes sipuli pehmenee. Voitele kohonneen leivän pinta oliiviöljyllä. Levitä päälle sieni-sipuliseos aineksia hieman taikinaan painellen. Ripottele pinnalle sormisuolaa sekä hienonnettua rosmariinia. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 15 - 20 minuuttia.

Nyhtöhirvi:

1,6 kg hirvenpaisti
suolaa
mustapippuria
rosmariinia

Liemi:
3 dl kasvislientä
1/2 dl Campo Viejo Reserva 2008 -punaviiniä
1 sipuli
2 porkkanaa
2 laakerinlehteä
10 - 15 katajanmarjaa

Ota hirvenpaisti huoneenlämpöön ja hiero paistin pintaan reilusti suolaa, mustapippuria sekä rosmariinia. Anna paistin maustua ja lämmetä 1 - 2 tuntia. Kuori ja pilko sipuli reiluiksi paloiksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Lisää sipulit ja porkkanalohkot vuokaan paistin kanssa. Lisää joukkoon laakerinlehdet ja katajanmarjat. Lisää kiehuvaan kasvisliemeen punaviini ja kaada liemi vuokaan. Laita paisti uuniin 175 asteeseen 30 minuutiksi. Ota paisti uunista ja laske uunin lämpö 125 asteeseen. Peitä vuoka foliolla ja laita takaisin uuniin. Paista n. 5 - 6 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että sen saa hyvin riivittyä haarukalla paloiksi. Poista paisti vuoasta ja riivi liha kahden haarukan avulla paloiksi. Valele riivityn lihan päälle vuoasta lientä sen verran kuin on tarpeen, eli liha saa liemestä mehevyyttä sekä makua.

Karpalomajoneesi:

2 dl karpaloita
1/2 dl sokeria
2 dl hyvää majoneesia

Soseuta karpalot ja sokeri tasaiseksi soseeksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Sekoita karpalosose majoneesin kanssa hyvin yhteen. Anna makujen tasaantua viileässä jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Suppilovahverofocaccia nyhtöhirvellä & karpalomajoneesilla:

suppilovahverofocacciaa
nyhtöhirveä
karpalomajoneesia
lehtisalaattia

Leikkaa focacciasta kolmioita ja halkaise kolmiot. Aseta pohjien päälle lehtisalaattia, nyhtöhirveä sekä karpalomajoneesia. Aseta kannet leipäkolmioiden päälle ja nauti Campo Viejo Reserva 2008 -punaviinin kera.

Viinin tarjosi Pernod Ricard Finland

17 kommenttia:

  1. Vitsi näitä sun kuviasi! Toivottavasti joku lehti älyää sut palkata listoilleen ruoka- ja kuvausasiantuntijaksi. Sä oot huippu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älähän nyt.:D Ei olisi minusta tuollaiseen hommaan. Kuvaamisesta tarvitsisi oppia niin paljon lisää. Tuossa alempana olevaa omenahillopurkkiakin kuvasin useamman päivän, ennen kuin sain suht siedettävän kuvan. Ei vaan millään meinannut onnistua, vaikka kaikkeni yritin.;) Välillä blogipostaukset tyssääkin siihen, kun julkaisukelpoista kuvaa ei saa otettua. Mutta kiitos kuitenkin, ja kiva, kun tykkäät.:)

      Poista
  2. Hieno annos! Jotenkin kotoisaa ja tuttua, mutta silti ihan uutta ja erilaista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kotiruokahan se onkin minun juttuni, mutta kyllä siihenkin saa uusia vivahteita.:)

      Poista
  3. Oi nam - voin maistaa tän ruoan mielessäni! Mielettömät komponentit, onnea kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanna. Arvostan mielipidettäsi todella, koska sinähän olet ihan ammattilainen ruokapuolella.:)

      Poista
  4. Vautsi, olet kyllä todella taitava kehittelemään kaikkea uutta...ei tämmöinen tavallinen arkikokkaaja voi muuta kuin ihmetellä ja ihastella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, tavallinen arkikokkaaja minäkin.:) Pitää vain päästää mielikuvitus valloilleen, ja joskus välähtääkin.;)

      Poista
  5. Oi ja oi. Ihanan näköinen annos, kuulostaa todella herkulliselta yhdistelmältä.

    VastaaPoista
  6. Katja nämä sinun ruokasi ja kuvasi saa niin veden kielelle ja ihastelemaan huokauksien kanssa tuotoksiasi <3 Kaunista ja hyvää! :)

    VastaaPoista
  7. Apua, kilpailusivulla lukee, että NÖYHTÖHIRVI....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpäs näköjään on jollekin sattunut kirjoitusvirhe. Ei sentään nöyhtähirveksi ole taipunut.;D No, mitäpä pienistä. Onneksi mukana on kuitenkin linkki reseptiin, josta selviää, että kyseessä on nyhtö.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-