torstai 11. syyskuuta 2014

Hävikkiviikon karhunvadelma-banaanimuffinit

 

Kuluttajaliiton organisoimaa Hävikkiviikkoa vietetään jo toista kertaa 8. - 14.9. Viikon aikana Kuluttajaliitto on järjestänyt erilaisia tempauksia sekä jakanut tietoa, vinkkejä ja ideoita, joilla me kaikki voimme vähentää ruokahävikkiä. Ruoan roskiin heittäminenhän sekä kuormittaa luontoa että tekee myös ylimääräisen loven lompakkoon. Neljän hengen taloudessa rahaa menee hukkaan jopa 500 euroa vuodessa. Kannattaa siis todellakin miettiä kulutustottumuksiaan.


Osallistuin viime vuonnakin Hävikkiviikolle mm. leipomalla perunamuffineja. Myös tänä vuonna sain kutsun mukaan monen muun bloggaajan tavoin. Ajattelin ensin, etten millään ehdi hävikkijuttua nyt miettiä, kun säilöntäaika on kuumimmillaan, mutta eilen aamulla katsellessani kahta mustunutta banaania, sainkin sopivan reseptiaiheen. Mustuneet banaanithan ovat kaikkein parhaimpia leivonnassa, joten niitä ei todellakaan kannata heittää pois. Banaanit muussasin muffinitaikinan joukkoon ja mukaan laitoin myös edellisenä päivänä puutarhastamme poimittuja karhunvadelmia. Eipä tullut hävikkiä, vaan makoisia leipomuksia kahvin kanssa herkuteltavaksi.

Karhunvadelma-banaanimuffinit
(n. 22 kpl)

200 g voita
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl maitoa
2 kypsää banaania
3 dl karhunvadelmia

Vaahdota keskenään huoneenlämmössä pehmennyt voi sekä sokeri. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan siivilän läpi vuorotellen maidon kanssa. Muussaa banaanit soseeksi ja sekoita taikinan joukkoon. Lisää lopuksi joukkoon karhunvadelmat varovasti nostellen, jotta ne pysyvät ehjinä. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 minuuttia.


5 kommenttia:

 1. Ruuan pois heittäminen tekee todella pahaa. Itse yritän parhaani välttääkseni sen.Suunnitelmallisuus ruuanlaitossa on paikallaan, sen ole oppinut. Elikotkin auttavat asiassa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ruokaa halua tuhlata ellei ole ihan pakko. Roskiin menevillä ruokamäärillä ruokkisi jo monta suuta nälkää näkevissä maissa. Hieman kannattaa suunnitella mitä tarvitsee ja kuinka paljon. Eläintalouksissa ei varmastikaan ruokaa mene haaskuun niin paljon kuin muissa talouksissa.:)

   Poista
 2. Siinä mielessä tällaiset hävikkiviikot hieman ihmetyttävät, että täytyy valtakunnallisin kampanjoiden avulla muistuttaa ihmisiä käyttämään järkeään ruuan tuhlaamisesta roskiin.
  Kunnioitus ruokaa kohtaan on ilmeisesti kokenut arvon alennuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi. Kyllä ilman kampanjoitakin pitäisi olla selvää, ettei ruoka ole haaskaamista varten. Mutta koska sitä kuitenkin suurissa määrin tapahtuu, on muistutus paikallaan.

   Poista
 3. Näitä pitää kokeilla. Kotimaisia karhunvatukoita on aika hankala löytää, ja meidän puutarhassa ei niitä kasva. Ajattelin laittaa kuitenkin jotain marjoja banaanien kaveriksi, vaikka vadelmaa.:)

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-