keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Porsaan grillikylki punaviini bbq-kastikkeessa & grillatut bataattilohkot ja terttukirsikkatomaatit


Onneksi grillimme on katon alla, niin ei tämä Suomen kesä estä sitäkään toimintaa. Eilen illalla tosin hetkeksi hieman selkenikin, joten grillaus oli ihan mukavaa, kun vesi ei ropissut koko ajan katolla. Ja mikä kaikkein parasta, onnistuin valmistamaan yhden kaikkien aikojen parhaimmista grillatuista aterioistani. Tehtaanmyymälästä koitettiin viikonloppuna saada porsaan kylkipaloja luun kanssa, mutta ne ovat nyt aina olleet loppu siellä käydessämme. Sesonkituote selvästi. Oli sitten taas tyytyminen luuttomaan kylkipalaan, mutta syödessä ei harmittanut yhtään. Kylkipaloissa oli kypsyys ja maku niin kohdillaan kuin olla voi. Kypsensin kylkipalan edellisenä päivänä pintamaustettuna uunissa. Grillausta varten valmistin punaviinipohjaisen bbq-kastikkeen, ja grillauksen jälkeen liha oli juuri sopivan mehevää ja mureaa, ja kastikkeen ansiosta pinta oli tahmean rapea. Kastikkeeseen käytin täyteläistä, espanjalaista QP Rioja -punaviiniä, jota kypsytetään 16 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Tätä luomuviiniä kypsytetään vielä pulloissa yli 6 kuukautta ennen myyntiä. Tumman marjaista makua täydentää  kevyen paahteinen tammisuus sekä karpalomainen hapokkuus. Viini sopii täyteläisille liharuoille, ja hyvinhän se loppu viini meni myös grilliateriamme palan painikkeena. Porsaan seuraksi grillasin bataattilohkoja. Bataattia on kiva grillata, koska juurekseksi se kypsyy tosi nopeasti myös ilman esikypsennyksiä. Lohkoina bataattia ei tarvitse kovinkaan kauaa grillata. Tuliset mausteet sopivat täydentämään bataatin makeutta, ja lohkot maustoin cayennepippurilla sekä yrttisuolalla. Väriä lautaselle saatiin grillaamalla kirsikkatomaatteja. Tertussa olevia hieman reilumman kokoisia kirsikkatomaatteja on kaikkein näppärin grillata. Coleslawtakin piti taas tehdä. Pitää hyödyntää tämä varhaiskaaliaika, koska paras coleslow valmistuu juuri varhaiskaalista.


Porsaan grillikylki punaviini bbq-kastikkeessa & grillatut bataattilohkot ja terttukirsikkatomaatit

Porsaan grillikylki punaviini bbq-kastikkeessa:

n. 1,3 kg luuton porsaan kylkipala
suolaa
tuoretta rosmariinia
mustapippuria myllystä

Punaviini bbq-kastike:

1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 iso punasipuli
4 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3/4 dl täyteläistä punaviiniä
140 g tomaattipyreetä
3/4 dl raakaruokosokeria
1/4 dl balsamiviinietikkaa
3/4 dl glukoosisiirappia
2 rkl Worcestershire-kastiketta
Chipotle Tabascoa oman maun mukaan
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl sinappijauhetta
suolaa
mustapippuria myllystä

Pyyhi porsaan kylkipalan pinta kuivaksi, laita pala uunivuokaan ja hiero joka puolelle pintaan reilusti suolaa, hienonnettua rosmariinia sekä mustapippuria. Anna lihan lämmetä huoneen lämmössä n. 1 tunti. Peitä vuoka foliolla ja laita liha uuniin 125 asteeseen. Kypsennä lihaa n. 3 tuntia, kunnes se on murean kypsää. Jäähdytä ja säilytä viileässä vaikka seuraavaan päivään. Valmista bbq-kastike. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja voi. Kuori ja hienonna punasipuli ja kuullota sipulisilppua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Älä päästä sipulia ruskistumaan! Kun sipuli on pehmeää ja makeutunutta, lisää pannulle kuoritut ja hienonnetut valkosipulin kynnet sekä hienonnettu rosmariini. Kuullota hetki, kunnes valkosipulikin pehmenee. Lisää pannulle punaviini, kiehauta ja keitä kasaan. Kun punaviiniä on pannulla jäljellä noin puolet, lisää joukkoon muut aineet. Keitä kastiketta kasaan n. 20 - 30 minuuttia. Jäähdytä. Leikkaa kylmä kylkipala annospaloiksi. Sivele pintaan bbq-kastiketta ja grillaa paloja grillissä käännellen ja lisää kastiketta pintaan sivellen, kunnes pinnasta tulee rapea ja se saa kunnolla väriä.


Grillatut bataattilohkot:

bataatti
oliiviöljyä
cayennepippuria
yrttisuolaa

Pese bataatti ja leikkaa se kuorineen reilun kokoisiksi lohkoiksi. Pyöräytä lohkot oliiviöljyssä ja mausteissa ja grillaa lohkoja grillissä, kunnes pintaan tulee väriä ja sisus pehmenee.


Grillatut terttukirsikkatomaatit:

terttukirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Valuta pestyjen tomaattiterttujen päälle hieman oliiviöljyä, juoksevaa hunajaa sekä balsamiviinietikkaa. Ripottele joukkoon suolaa ja mustapippuria. Grillaa terttuja miedolla lämmöllä, kunnes tomaatit hieman pehmenee ja saavat pikkaisen väriä.

Viini saatu blogin kautta Norex Spirits Oy:ltä.

6 kommenttia:

  1. Kuulostipa hyvältä kokonaisuudelta. Bataattia ei ole jostain kumman syystä tullut koskaan grillattu, täytyy pistää kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä ateria onnistui yli odotusten. Tosi hyvää tuli.:) Bataattia kannattaa laittaa myös grilliin. Meillä sitä on grillattu vuosikaudet. Voi grillata kokonaisena, lohkoina tai siivuina.:)

      Poista
  2. Meinasin sanoa ihan samaa kuin Minna. Meilläkin menee seuraavaksi bataatti grilliin, kiitos ideasta.:) Herkullinen ateria. Mukavaa, että teille sattui selkeä ilta. Tosin ei suomalainen taida paljon säästä säikähtää. Juhannuksenakin on pakko istua villasukat ja takki päällä naama irvessä ja grillata ihan vaan koska juhannus on kerran vuodessa.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataattia vain grillaamaan, hyvin sopii grillattavaksi.:) Kiitos, oli todella maistuva grilliateria ja tosi ihana ilmakin osui illaksi. Suomalaiset ovat tottuneet erilaisiin ilmoihin. Jos jotain tekee mieli tehdä, ei siinä sää ole esteenä.:D

      Poista
  3. Haa, juuri mietin äskettäin, josko bataatti soveltuisi grilliin. Kiva kuulla, että toimii, käsken ehdottomasti lisäämään bataatin kauppalistalle, kun taas pian pääsen grilli-iltaa viettämään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvin soveltuu bataatti grilliin, kun kypsyykin niin nopeasti. Kokonaisena grillattu bataatti vielä jo vähän enemmän aikaa tietenkin, mutta lohkot ja siivut kypsyvät siinä, missä muukin grillattava.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-